Czego potrzebujesz:

  • 1 jajko
  • 50 g mixu ulubionych mąk - u mnie orkiszowa, owsiana i ryżowa
  • 40 g mleka
  • przyprawy - sól, pieprz, oregano, bazylia

Dodatki:

  • 40 g szynki wieprzowej
  • 30 g mozzarelli
  • 30 g dzikiego ketchupu
  • 40 g pomidorów
  • kilka oliwek
  • swieża bazylia
  • przyprawy

Jak wykonać:

Mąkę, mleko, jajko i przyprawy miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta. Patelnię o średnicy około 25 cm nagrzewamy przez chwilę. Wlewamy ciasto i przy pomocy łyżki rozprowadzamy równo. Zmniejszamy nieco moc pod palnikiem. Ciasto rozsmarowujemy jeszcze chwilę do momentu, aż zaczną się tworzyć na powierzchni naszego spodu pęcherzyki powietrza. Po około 2 minutach odwracamy nasz spód i minimalizujemy moc pod patelnią. Na spód wykładamy ketchup, mozzarellę, przyprawy, szynkę oraz pomidory. Patelnię przykrywamy pokrywką i pieczemy pizzę około 10 minut. Jeśli wolicie bardziej chrupiący spód potrzymajcie dodatkowe 2-3 minuty na nieco większej mocy. Po upieczeniu dodajcie świeżą bazylię i oliwki.

Wartości odżywcze:

Cała porcja z dodatkami to tylko 410 kcal.

Białko 30 g, Tłuszcze 15,5 g, Węglowodany 36 g.

Smacznego!

Komentarze (4)
DJ_DoDo

wygląda pięknie :-)

0
makrosięzgadza

udaje się zawsze, dodajesz co masz, 15 minut i obiad, nie jesz syfu - rozwiązanie idealne.

2
lupela91

Mam słaby piekarnik i zawsze wychodzi surowa, to teraz mam rozwiazanie :)

0
Rhant

Świetny przepis. smakuje jak z pieca, dzięki.

0