Wbrew pozorom znalezienie zdrowego zastępstwa dla mąki tradycyjnej nie graniczy z cudem. Niezależnie od tego, czy istnieją medyczne przesłanki ku zastąpieniu mąki pszennej, czy to po prostu chęć zmian w kuchni i wypróbowania nowości, warto wiedzieć, czym zastąpić mąkę pszenną, bez potrzeby rezygnacji ze smaku ulubionych wypieków. Mąka jaglana [...]
[...] spośród nich wyłonimy te, które są godne uwagi i będą mogły zagościć w naszym codziennym menu. Zestawienie wafelków Jutrzenka Wafle Familijne o smaku chałwowym Skład: mąka pszenna, miazga sezamowa (20,6%), cukier, tłuszcz roślinny (palmowy, częściowo utwardzony palmowy), serwatka w proszku (z mleka), skrobia, emulgator (lecytyna sojowa), [...]
Wiele osób, szczególnie kobiet lub początkujących adeptów sportów siłowych, słysząc o śniadaniu, myśli to owsiance lub gotowych musli. Ciężko im wyobrazić sobie spożywanie wytrawnego śniadania w postaci mięsa z warzywami. Pozostaje więc wybór posiłku na słodko, który w pewnym stopniu zaspokoi również ochotę na słodycze. Podsumowanie Wśród [...]
Wiemy, iż nadmierna podaż energii jest skorelowana z występowaniem otyłości, cukrzycy typu II, oporności insulinowej, wielu rodzajów raka i chorób układu krążenia. Nie ma aż takiego znaczenia, czy będą to węglowodany (w tym chleb, makarony, kasze) czy tłuszcze (masło, margaryny, oleje, tłuszcze utwardzone, w tym trans). Podsumowanie Nic nie [...]
Cukrzyca jest jedną z wielu współczesnych chorób, które dziesiątkują ludzkość i zabijają miliony ludzi. Choroby układu krążenia generują w USA koszty szacowane na 316 miliardów dolarów rocznie, otyłość generuje koszty szacowane na 148 miliardów dolarów rocznie, a cukrzyca około 175 miliardów dolarów rocznie. Podsumowanie Strategią dla obniżenia [...]
[...] smaku wypada według mnie dość kiepsko, jest chrupkie, ale też lekko klejące, mało odżywcze w witaminy i minerały. Wasa Pieczywo chrupkie wieloziarniste Skład: pełnoziarnista mąka żytnia, woda, nasiona lnu, nasiona sezamu, zesłodowany owies, sól. 100 g tego pieczywa dostarczy 330 kcal, w tym: 12 g białka, 5,5 g tłuszczu, 59 węglowodanów. Plusy: [...]
Trenujesz już jakiś czas i masz wrażenie, że im więcej wiesz, tym tak naprawdę mniej, bo ciągle otwierają się przed Tobą nowe zagadnienia? Albo może dopiero chcesz zacząć i nie wiesz, jak, bo zasad dbania o siebie jest tyle, że można się pogubić? Jeśli tak, to poniższy przewodnik na temat treningu, diety i suplementacji jest właśnie dla ciebie! [...]
Słowo węglowodany powoduje, iż u większości z nas pierwsze, o czym pomyślimy to źródło energii dla naszych mięśni, organów, w tym mózgu, aby mógł prawidłowo funkcjonować. Dostarczenie naszym mięśniom energii w postaci wysokiej jakości węglowodanów jest podstawą do ich rozwoju. Z tego też względu tak bardzo istotne jest to, co jemy i w jakich [...]
[...] i upiec lub usmażyć. Zastępując mąkę pszenną mąką migdałową, warto pamiętać, że ta druga mimo tego, iż zdrowsza i bardziej wartościowa jest bardziej kaloryczna. Jak wypada mąka migdałowa w porównaniu z mąką pszenną i kokosową? Porównanie z mąką pszenną Mąka pszenna zawiera znacznie więcej węglowodanów, ma jednak mniej tłuszczów niż mąka [...]
[...] składnikiem naszych wypieków, z wielu względów. Między innymi dlatego, iż była dość droga, trudno dostępna, ale też nie wiadomo było jak jej używać, gdyż jak wiadomo, mąka kokosowa, mimo podobnej faktury do mąki pszennej, zachowuje się zdecydowanie inaczej. Co kryje w sobie mąka kokosowa? Do czego możemy jej używać? Na te i inne pytania [...]