SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

mąka

  • Dont właśnie dlatego się zastanawiam nad tą mąką, jakaś odskocznia by to była od owsianych ... no i nie zawsze jest czas na zabawę z wyrastaniem chleba na zakwasie :-)

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2011-12-30 22:42:55 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • średnio zjadasz bochenek na tydzień, na bochenek idzie w zależności od przepisu, 500-700 gr mąki, poza tym potrzebna Ci żytnia pełnoziarnista do odświeżania zakwasu około 150-200 do bochenka w zalezności od przepisu podsumuj :) nie zamawiaj zbyt dużych zapasów, maka pełnoziarnista ma krótki termin ważności, szybko się psuje, ja właśnie wyrzuciłam [...]

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-01-23 16:42:56 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • dontknow a może mąka żytnia? Zresztą na omlet biszkoptowy masz przepis w naszym wąku Lady w kuchni na stronie 16.

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-03-04 17:35:55 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • dont, MagdaK dała tam też swój przepis, z którego ja też korzystam ja robie : 2 jaja, 20-30gr mąki żytniej 2000, białko ubijam z mąką, żółtko z odrobiną wody gazowanej miksuję, potem delikatnie mieszam całość i na rozgrzanej patelni, na małym ogniu z przykrywką :-)

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-03-04 18:09:01 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • reziolki a masz nowo uchodowany zakwas? bo chleb zytni to wyrabia sie raz dwa np lyzka (maka zytnia nie ma glutenu wiec nie wyrabia sie jej jak pszenna). Wina moze byc za mlody zakwas-bo jak jest mlodszy to potrzebuje chleb wiecej czasu zeby wyrosnac (ja pilnowalam tak 'na oko' az sie wyraznie powiekszyl) czasem nastawilam go przez noc, albo na [...]

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-04-19 12:07:05 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • reziolki a masz nowo uchodowany zakwas? bo chleb zytni to wyrabia sie raz dwa np lyzka (maka zytnia nie ma glutenu wiec nie wyrabia sie jej jak pszenna). Wina moze byc za mlody zakwas-bo jak jest mlodszy to potrzebuje chleb wiecej czasu zeby wyrosnac (ja pilnowalam tak 'na oko' az sie wyraznie powiekszyl) czasem nastawilam go przez noc, albo na [...]

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-04-19 12:48:32 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] chleb to odkładam część ciasta do pojemnika, który może stać w lodówce nieruszany nawet 2 tygodnie. Jak znowu robię chleb, wyciągam to ciasto/zaczyn i mieszam składniki (mąka żytnia 3 części, pszenna 1 część - typ 2000 oczywiscie, siemię, słonecznik, sól, czasem suszone owoce). Odkładam tyle samo z gotowego ciasta i zostawiam w wyłożonej [...]

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-06-24 09:07:14 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] 10 minut, 220 - 30 minut i 180 30 minut ja swój przedwczoraj upiekłam 240 st przez 55 minut lekko sie przypiekł i ma super smaczną skórkę :) jesli chodzi o ilośc zakwas/woda/mąka spróbuj tak 250 zakwasu aktywnego 470 wody 500 mąki żytniej łyżka płaska soli wymieszać dokładnie, ale nie długo, odstaw na 2 godziny, następnie przełozyć do foremki, [...]

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-09-21 10:36:47 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] słoika. Rozbełtałam i dodałam mąki ale co z tego jak mam zimno w domu bo kolo 20st. W sumie chleb gryczany jest ponoć niezły ale już z mąki żytniej razowej nie wyszedł. Ta mąka razowa była prawie cała z takich płatków jak otręby. Swoją drogą dziwne bo ten zakalec wyrósł mi bardziej niż gryczany. Co do temp pieczenia to było na 180 w gazowym. [...]

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-10-12 09:08:42 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • CiociaSamoZło - z moich doświadczeń wynika, że drożdże (pomijam tu fakt czy w ogóle spożywać drożdże) źle współpracuja z mąką żytnią razową (ciasto nie wyrasta). dontknow - jeśli chodzi o ten przepis z kwestii smaku, to ja bym zaryzykowała, po dodaniu odżywki ciasto będzie pewnie nieco bardziej gęste, ale powinno się udać.

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-11-17 09:06:06 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • nie patrz na ilosci patrz na konsystencje jak robisz chleb, maka chłonie wode, teraz jest sezno grzewczy ta sama ilosc maki ma mniej wody,

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-12-11 20:58:34 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • porandojin - zmiel płatki owsiane i będzie mąka owsiana, naleśniki śmiało możesz z niej robić. Osobiście też robiłam z żytniej 2000 i dawały radę (nawet małż zjadł a on wybredny jest ;-) ).

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-12-12 07:25:58 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • 8-) to zjem ze 3-5 pierożków--- ciasto to tylko woda i maka a farsz kapucha własnego kiszenia + grzyby z polskiego lasu +troche masła, przyprawy :-)) ale i tak nastawiam sie glownie na kapuche z grochem A co Wy robicie na wigilie???

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-12-13 14:46:03 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Kolejne modyfikacje dotyczące mojego chleba bezglutenowego: http://www.sfd.pl/Lady_w_kuchni%2C_czyli_nasze_babskie_przepisy_%3B_-t696301-s28.html myślę, że przydadzą się również tym, którzy normalny żytni pieką: 1) zaczyn może rosnąć w piekarniku, tylko to ostateczne ciasto nie....mi rosło od wczoraj w nocy do praktycznie teraz poza piekarnikiem [...]

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-02-15 19:04:07 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • ciezko doradzić, nawet nie napisałas z jakiego przepisu pieczesz ten chleb, ile ma Twój zakwas ? Biała mąka pszenna to tu jest niejadana ;) a sól raczej podnosi rosnięcie chleba, dlatego sklepowe sa słone Zmieniony przez - etrala w dniu 2013-02-27 20:43:05

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-02-27 20:42:33 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] zrobić źle tym razem i mogę go jakoś uratować? ja dzisiaj tez piekłam po pierwsze zakwas żytni miał już na pewno tydzień nie pamiętam kiedy z nim zaczynałam i do tego mąka żytnia ja robiłam na typ 2000 ...i najpierw zrobiłam zaczyn który leżał 14h potem dopiero wymieszałam znowu składniki i do wyrośnięcia na 2-3h znowu mieszkałam i dopiero [...]

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-02-27 21:38:02 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Moim zdaniem lepiej robić gęste ciasto chlebowe (gęsta maź), zbyt rzadkie nie rośnie lub trudniej je upilnować. Smaczny chleb wychodzi, gdy zakwas i mąka są w proporcjach pół na pół, np. 300g / 300g (patrz w kuchni: Oveja). Ja robię razowy zakwas z mąki 2000, a dosypuję białą mąkę, też żytnią. Ciasto rośnie różnie – nawet 5-6 godzin, ale [...]

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-02-28 14:08:57 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • No właśnie, jak raz miałam śliwki w menu, to Marta mi uzmysłowiła, że to prawie sam cukier. Już zrobiłam z mąką żytnią - lekko jakby kwaskowy smak wyszedł, ale można się przyzwyczaić. Na razie tylko próbowałam, bo sos na jutro. Wpadłam jeszcze przed chwilą, że siemię lniane może zagęścić, ale nie wiem, czy lekko orzechowy smak w sosie będzie ok. [...]

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-03-03 19:11:29 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Agnese a nie jest słodkawy ten chleb? Bo mąka kasztanowa jest dość słodka. I rzeczywiście przekonałam się że konsystencja bezglutenowego ciasta musi być dużo rzadsza, takie lejące się błoto %-)

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-03-10 20:59:14 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Dziwne..może to kwestia kaszy..? sprobuj może w placku z wheyem wymieszac, jajkami, mąką i owocami. Słodycz wheya powinna troche ten smak zamaskować..

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-03-18 12:11:14 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)