[...] ale nadal jakieś korzyści istnieją. -Milk protein for improved metabolic health: a review of the evidence. The Journal of Nutrition and Metabolism. 2013;10(46). Biała mąka jest innym przykładem. Ludzie zakładają, że ponieważ jest to produkt przetworzony, jest zupełnie pozbawiony składników odżywczych. Mąka może nie jest najbogatszym [...]
Nie znalazłem na sfd żadnego artykułu o przyprawach więc może ten się przyda, art nie jest moim dziełem :), pochodzi ze strony: http://ziolaiprzyprawy.w.interia.pl all rghts reserved (R) :) Człowiek pragnie spożywać żywność o różnorodnym smaku i zapachu. W celu nadania jej pożądanych cech smakowo-zapachowych od wieków używał, najczęściej [...]
[...] mięso i wędliny (pirydoksal i pirydoksamina). Szczególnie bogate w pirodyksynę są: wątróbka, ziarna soi, kiełki pszeniczne, orzechy włoskie, ryby, banany, szpinak, awokado, mąka pełnoziarnista, drób WITAMINY C D E Witamina C Inne nazwy: kwas askorbinowy dehydroaskorbinowy Witamina C należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. Pełni [...]
1 Podzial cukrów ================================================================== Najprostszymi przedstawicielami polihydroksyaldehydów i polihydrosyketonów są aldehyd glicerynowy (gliceroza wg nomenklatury cukrowej), czyli 1 "2-dihydroksypropanal i dihydroksyaceton, inaczej 1,3-dihydroksypropanon. Wszystkie cukry są pochodnymi tych związków i [...]
Przeplanowuję sobie odrobinę dietę, i na tą okazję naskrobałem taką prymitywną ściągawkę wartości odżywczych wybranych produktów, bo nie lubię korzystać z często wątpliwej jakości suplementów witaminowo-minerałowych, skoro można z diety. Kolorkami się nie sugerujcie, bo to jedynie info dla mnie w tej konkretnej sytuacji. Może komuś się przyda [...]
[...] aktywatorem niektórych enzymów. Źródła: Mąka sojowa, kasza jęczmienna, orzechy, kasza gryczana, czekolada, kakao, pestki dyni, fasola, groch, kukurydza, soczewica, szpinak, mąka pełnoziarnista. Zapotrzebowanie: Magnez wyraża się w tabelach żywieniowych w miligramach . Aby nie dopuścić do możliwości przedawkowania, źródłem tego składnika [...]
MASA 2010/2011 Z VITALMAXEM PRZYGOTOWANIA DO ZAWODÓW W SEZONIE 2011/2012 CZYLI ATAK NA PODIUM Witam wszystkich bardzo serdecznie!!:) PP 2010 to już tylko wspomnienie, na szczęście całkiem miłe Od czasu zawodów minęło już trochę czasu, zdążyłem się zregenerować, odżywić, nałapać kilka kg czystego mięcha (hehehe, chciałbym:P) i [...]
[...] ponad głowę: no tak wielu zapyta teraz "co ma piernik do wiatraka"... a jednak w wiatraku kiedys zawsze był młyn, w młynie robiło sie mąkę a pierniki to w wiekszosci mąka! Podobnie jak przysiady tworza bazę dla poprawnego wykonania wiosłowania i martwego ciagu w dalszej perspektywie - podobnie tworza baze pod wszelkie cwiczenia wykonane [...]
[...] z cyklu Krebsa. Jakie w takim razie węglowodany będą najlepsze? Najlepszym źródłem węglowodanów dla optymalnych kulturystów są węglowodany pochodzące z skrobi (ziemniaki, mąka, warzywa). Pewną ilość cukrów prostych i dwucukrów w ilości 10-20g/dziennie można dostarczyć z owoców jagodowych (porzeczki, maliny, agrest, truskawki, dżemy [...]
[...] postaciami (czysty lub połączony z innymi produktami, jak na przykład w wyrobach cukierniczych), jak również o wszelkie węglowodany oczyszczane przemysłowo, takie jak biała mąka, biały(oczyszczony) ryż, alkohole (z wódką na czele), ziemniaki i kukurydza,. „DOBRE" WĘGLOWODANY Należą do nich te, których przyswajalność przez organizm jest słaba. W [...]
[...] niedoborowa Wypryski skórne, skrajne wyczerpanie, pogorszenie metabolizmu tłuszczów, wyniszczenie organizmu, łysienie, depresja. Pochodzenie Wątroba wołowa, żółtko jaja, mąka sojowa, drożdże piwne, mleko, nie łuskany ryż. Witamina C to inaczej kwas askorbinowy lub dehydroaskorbinowy. Nazwa ta pochodzi od łacińskich słów, które można [...]
[...] ze słodzikiem!) kosztuje 61 groszy. Najtańszy sos do pieczeni. Sos do pieczeni Tesco - 0,99 zł Sosy do pieczeni, pięć pierwszych składników w dwóch markach. Marka Tesco: mąka pszenna, laktoza, skrobia ziemniaczana, sól, substancja wzmacniająca smak. Droższy Knorr, za 1,67 zł: skrobia modyfikowana, maltodekstryna, glukoza, mąka pszenna, [...]
Ostatnio pojawilo sie kilka pytan na temat maci ponizszy artykol w pelni obrazuje wlasciwosci owej rosliny. Jak widac roslina ma dosyc wszechstronne zastosowanie. ARTYKÓL zamieszczony dzieki uprzejmosci Dr farmacji Katarzynie Zurkowskiej. O prócz najbardziej popularnej nazwy hiszpańskiej i oficjalnej nazwy łacińskiej znane są nazwy zwyczajowe [...]
[...] unikam również nabiału, ponadto odżywiam się zgodnie z założeniami low FODMAP. Źródła węglowodanów: ryż brązowy i biały, ziemniaki, kasza jaglana, kasza gryczana, mąka bezglutenowa (gryczana, jaglana, ryżowa), owoce Źródła białka: indyk, schab wieprzowy, wołowina, chude ryby, jaja, podroby Źródła tłuszczu: olej kokosowy, masło [...]
[...] wody wewnątrz wędliny, dzięki czemu zapewniają jej jędrność. Jeszcze do niedawna producenci lali do środka zwyczajny krochmal, ewentualnie wsypywali worki mąki. Jednak nawet mąka, zwłaszcza że sypana w coraz większych ilościach, stała się kolejną pozycją na liście oszczędności. Rodzimi przedsiębiorcy z branży zaskakująco szybko przyswoili sobie [...]
O d ż y w i a n i e. ODżYWIANIE -------------------------------------------------------------------------------- Najbardziej niedocenianym elementem współdecydującym o nabieraniu masy jest prawidłowe odżywianie. Wielu początkujących kulturystów wybiera suplementy białkowe (tj. odżywki) zapominając o prawidłowym żywieniu. Należy [...]
Witam chciałbym przedstawić artykuł o diecie dla grupi krwi 0. Wiem że już był taki artykuł ale na podstawie ksiązki Dr Peter J.D'Adamo i Catherine Whitney "Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi" a poniżsdze informacje zostały pobrane z ksiązki tych samych autorów ale wydane dwa lata później (Gotuj zgodnie ze swoją grupą krwi). Tysiące zaświadczeń [...]