[...] szczególnie podczas wysiłków w strefie aerobowej: bieganie, triathlon, pływanie, kolarstwo. Jest to związane z większą ilością tlenu dostarczaną do mięśni. Krwinki czerwone przenoszą tlen z płuc do tkanek oraz dwutlenek węgla do płuc. Największą część krwi stanowią krwinki czerwone (erytrocyty), pozbawione jąder, dwuwklęsłe dyski o [...]
Z wyborami żywieniowymi wiąże się wiele kontrowersji, niektórzy uczynili z tego niemal religię. Internet dla wielu osób staje się polem bitwy, a dyskusje niejednokrotnie przeradzają się w utarczki. Gdzie jest prawda? Nie zajmuję się rozważaniami filozoficznymi. Wiele wskazuje na to, iż osoby mające odpowiedni garnitur genetyczny będą żyły długo, [...]
Wiemy, iż duże znaczenie dla sportowców mogą mieć warzywa, których wiele osób nie dostrzega, np. marchew czy buraki. Podobnie wartościowe są owoce aronii. Aronia, czarna porzeczka, truskawka, winogrona, wiśnie, bez czarny, borówka czernica, jeżyny, malina, poziomka, owoc granatu, żurawina, zawierają antocyjany, cyjanidynę, delfinidynę. Inni [...]
[...] od dietetyki, sportów siłowych, farmakologii i ochrony zdrowia, niż w USA (ponad 327 mln w 2018 r.)! Najlepsze źródła protein Teoretycznie, doskonałym źródłem protein są czerwone mięsa, takie jak: wołowina, cielęcina, wieprzowina, jagnięcina, baranina, mięso konia i kozy. Niestety mięso czerwone zawiera żelazo hemowe, którego konsumpcję [...]
[...] w stawach. Podsumowanie Ogólnie nie ma aż takiego znaczenia, czy wybierzemy WPC, czy np. mięso, jednak trzeba pamiętać, iż mięso może być rakotwórcze (szczególnie mięsa czerwone i wysokoprzetworzone), a proteiny serwatkowe nie. Mięso posiada wolną kinetykę, białko serwatkowe zaczyna działać bardzo szybko. Ponadto u każdego człowieka istnieje [...]
Z niektórych badań wynika, iż osoby preferujące skrajne rozwiązania żywieniowe mogą cierpieć z powodu różnego rodzaju zaburzeń (np. w postrzeganiu wizerunku swojej sylwetki). Czasem stosowanie diety wegańskiej poprzedza wystąpienie głębszych zaburzeń, np. jadłowstrętu psychicznego. Z kolei inni naukowcy twierdzą, iż stosowanie diet wegańskich nie [...]
Wiem, iż ten temat powoduje wiele kontrowersji i można spodziewać się stosowania przez osoby otyłe wielu obron psychologicznych (neurotycznych czy bazujących na rozszczepieniu), wymówek, bezsensownych argumentów. Wymówka nr 9: ale ja nic nie jem Oczywiście, zgadzam się. Nic nie jesz, a masz zwały tłuszczu? Proponuję dobrze zbadać ten problem, [...]
[...] Naprawdę duża podaż tłuszczów nasyconych jest szkodliwa, bo zwiększa stężenie IGF-1, a zmniejsza stężenie białka, które je wiąże (IGFBP-3). Dużo gorsze działanie wykazują: czerwone mięso i produkty nabiałowe. Warzywa obniżały stężenie IGF-1 i jednocześnie sprzyjały występowaniu większej ilości związanego IGF-1 (podwyższały ilość wiążącego je [...]
[...] Wyróżniamy: GLUT1 występuje w mózgu, nerkach, jelicie grubym, erytrocytach i błonach komórkowych. Transport jest niezależny od insuliny (erytrocyty, czyli krwinki czerwone są uzależnione od dowozu glukozy, więc to zrozumiałe). GLUT1 ulega nadekspresji w różnych tkankach zmienionych nowotworowo, gdzie dostarcza glukozę, aby zaspokoić [...]
[...] tłuszczów wewnątrzmięśniowych (IMTG, IMAT) przez pracujące mięśnie, zużycie ciał ketonowych do „zasilania” wysiłku fizycznego, zużycie glukozy przez mózg i czerwone krwinki, zmniejszenie masy kostnej wskutek nadużywania alkoholu, zmniejszenie masy mięśniowej (objętości włókien mięśniowych) wskutek nieaktywności fizycznej, urazów [...]
Ludzie trafiają do klubu z różnych pobudek. Początkowo wiele osób uważa trening siłowy za nudny, a podejście do ćwiczeń niejednokrotnie zmienia się z wiekiem. W początkowych miesiącach ćwiczeń największym zagrożeniem jest początkowa łatwość w osiąganiu rezultatów. To znaczy, że możesz stosować dość kiepską dietę i niezbyt efektywny trening, a [...]
Bikini fitness to dość młoda kategoria zawodów sylwetkowych dla pań. Women’s Bikini-Fitness – wprowadzono w 2011 r. (w IFBB) i jest przeznaczona dla pań odżywiających się zdrowo oraz utrzymujących ciało w formie. Oceniane są zarysy sylwetki, proporcje, napięcie mięśni, zdrowy wygląd. Niepożądane są tu twarde, zarysowane mięśnie oraz zbytnie [...]
Celowo poruszam ten kontrowersyjny temat, ponieważ nadal wiele osób nie zdaje sobie sprawy, iż istnieje taka możliwość. Dla wielu osób jedyną znaną formą treningu mającego na celu poprawę definicji sylwetki czy wydolności są aeroby (bieżnie, rowerki, orbitreki, schody, rowerki spinningowe). W klubach maszyny aerobowe są notorycznie zajęte, [...]
Obserwując wypowiedzi w Internecie twierdzę, iż większość nie posiada elementarnej wiedzy na temat nie tylko dietetyki, ale też funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jest to tym bardziej smutne, iż powinny być to informacje wyniesione ze szkoły. Nie wymagam znajomości biochemii czy zaawansowanej farmakologii. „Wszyscy moi bliscy zmarli, więc [...]
Internet jest pełen dezinformacji, dlatego w celu szukania informacji o zdrowiu lepiej sięgnąć po książki pisane przez i dla profesjonalistów. Podobnie przedstawia się kwestia danych dotyczących dietetyki. Na półce mam kilkadziesiąt podobnych publikacji, kolejne dziesiątki w wersji elektronicznej. Niektóre są lepszej, a inne gorszej jakości. [...]
[...] VII, IX, X i XII, a mają one wpływ na krzepnięcie krwi), fibrynogen (rozpuszczalne białko osocza; białko ostrej fazy; czynnik ryzyka udaru i choroby niedokrwiennej serca), czerwone krwinki, kolagen, leukocyty (np. neutrofile), endotelina (wywołuje skurcz naczynia), ADP i tromboksan A2 (zwiększają agregację płytek krwi), glikoproteina. U [...]
Opisane zagadnienie wraca co kilka lat, jedni ludzie straszą jajkami ze względu na zawarty w nich cholesterol, inni przekonują, że tego rodzaju produkty nie mają żadnego negatywnego wpływu na zdrowie. Często jestem pytany o tego typu kwestie. Uważam, że każdy powinien podejmować decyzje samodzielnie, ale bazując na danych naukowych, a nie na [...]
[...] Badanie i jego interpretacja Leukocyty (krwinki białe) – wzrost oznacza, np. stany zapalne, infekcje; uwaga – ilość WBC może być podwyższona po treningu, Erytrocyty (krwinki czerwone; RBC – red blood cells) – zbyt mała ilość oznacza niedokrwistość; zbyt duża ilość krwinek czerwonych może mieć związek z odwodnieniem, przebywaniem na dużej [...]
[...] krwinek czerwonych, które nie potrafią korzystać z innych źródeł energii. W normalnych warunkach, wg różnych źródeł, mózg człowieka potrzebuje 120-140 g glukozy na dobę, a czerwone krwinki ok. 40 g/dobę. Przeciętnie oznacza to konieczność dowozu 83.33 mg/minutę, jeśli chodzi o podtrzymanie pracy mózgu (celowo spłycam temat i nie wchodzę tu w [...]