[...] Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) już od dawna ostrzega, że mięso jest rakotwórcze (strona z czynnikami wywołującymi raka). W II kategorii sklasyfikowano mięso czerwone, a w I każde mięso wysokoprzetworzone, niezależnie od jego koloru (białe, czerwone). Mięso przetworzone, czyli jakie? Przetwarzanie oznacza każde działanie, które [...]
Migrena pojawia się niespodziewanie, często wtedy, gdy po okresie długiego stresu mamy okazję się zrelaksować, czyli w czasie weekendu, w czasie świąt, w czasie wakacji. Potrafi zepsuć nawet najpiękniejsze momenty. Wraz z pulsującym bólem głowy pojawiają się nudności, światłowstręt, nadwrażliwość na zapachy i dźwięki. Pistacje, granat, ser [...]
[...] obiecujące. W badaniach Dong HU. i wsp. wykazano, iż u ludzi podawanie 1-1,5 g berberyny dziennie miało silny wpływ na obniżenie HbA1c (glikozylowanej hemoglobiny). Krwinki czerwone mają okres życia szacowany na 120 dni, dlatego glikowana (glikozylowana) hemoglobina jest użytecznym testem pokazującym długookresową glikemię w ustroju człowieka (w [...]
[...] letni amatorski kulturysta zmarł na raka wątroby. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, iż mężczyzna obwiniał za swoją chorobę „napoje energetyczne i jedzenie czerwonego mięsa”. W czasach swojej przygody z kulturystyką Dean Wharmby często jadł burgery i pizzę, co miało mu pomóc budować masę. Cóż, po krytycznym przyjrzeniu się [...]
Korzystanie z suplementacji witaminami jest obecnie niemal koniecznością. Nie tylko sportowcy wspomagają się dodatkowymi witaminami i minerałami, ale i osoby nietrenujące coraz częściej sięgają po produkty tego typu. Spowodowane jest to tym, że obecnie żywność jest przeciętnej jakości, więc dostarczenie wszystkich mikroskładników jest niezwykle [...]
[...] aronia czarnoowocowa, czarne porzeczki, jeżyny, żurawina, maliny) i winogrona oraz niektóre warzywa, takie jak: marchew purpurowa, kukurydza purpurowa, czerwona kapusta, czerwone ziemniaki, czerwona rzodkiew i inne. Najważniejszą substancją wydzieloną przez śródbłonek, która zapobiega zarówno miażdżycy tętnic, jak i występowaniu zdarzeń [...]
[...] bezpieczna ilość zjadanego mięsa i które rodzaje mięsa są mniej, a które bardziej odpowiednie? Na potrzeby tych rozważań mięso możemy podzielić na cztery rodzaje: białe, czerwone, przetworzone i rybne. Ryby i białe mięso są ogólnie uważane za dość zdrowe oczywiście, jeśli nie smażysz ich na głębokim tłuszczu lub nie polewasz sztucznymi i [...]
Podejście do treningu kulturystycznego ewoluowało w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat. Zmieniało się również stosowanie zaplanowanej przerwy po danym cyklu treningowym. Przykładowo w książce Arnolda Schwarzeneggera „Nowa encyklopedia kulturystyki” nie znalazłem żadnych informacji na temat roztrenowania, a ogólne zalecenia dotyczące odpoczynku [...]
Owoce są nieodłącznym elementem naszej diety, na ich bazie robimy ciasta, muffinki, lody czy koktajle. Są też bogactwem i minerałów, dlatego też powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie. Należy dodać, iż wiele owoców ma prozdrowotne właściwości. Dziś przyjrzymy się, co kryją w sobie: mango, banan, czarne jagody oraz pomarańcze. Sałatka z [...]
W XXI wieku nadal wiele osób traktuje wszelkie zamienniki żywności, żywność funkcjonalną, białka serwatkowe, białka kazeinowe, aminokwasy, węglowodany (w żelu, w proszku, batony) i inne, drobne przekąski jak „chemiczne zło”. Jest to po części absurdalne, a trochę żenujące, biorąc pod uwagę, że te same osoby nie mają żadnych hamulców, by sięgać po [...]
Co kilka miesięcy pojawia się nowy preparat, którego reklamy obiecują „gruszki na wierzbie”, czyli np. przyrost 10 kg mięśni miesięcznie przy jednoczesnej redukcji tkanki tłuszczowej i osiągnięcie wymarzonej sylwetki w kilka tygodni. OK, załóżmy na chwilę, że to możliwe. Jak myślisz? Dlaczego niektórzy ludzie poświęcają wiele ciężkich lat pracy, [...]
[...] pełnoziarnistych, orzechów i roślin strączkowych, ryb i owoców morza) wiąże się z niższym ryzykiem powstania CRC. Ryzyko tego rodzaju raka mogą podwyższać: wysokie spożycie czerwonego mięsa, przetworzonego mięsa (niezależnie od koloru), napoje słodzone cukrem, rafinowane zboża, desery i ziemniaki. Uwaga: kiedyś sądzono, że korzystne są mleko i [...]
Skala ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) została opracowana jako metoda oceny zdolności antyoksydacyjnych substancji, a jej głównym zastosowaniem było porównywanie właściwości antyoksydacyjnych różnych pokarmów i suplementów. Opracowana przez National Institute on Aging w ramach National Institutes of Health (NIH) w Stanach Zjednoczonych, [...]
Białka serwatkowe na dobre zadomowiły się w menu wielu osób. Mimo upływu lat ciągle powtarzane są te same mity. Nadal niektóre osoby bez zastanowienia przypisują „białku w proszku” same szkodliwe właściwości. Tymczasem przekonania mogą być oparte na błędnych informacjach, mitach, legendach i obiegowych opiniach. W tę samą pułapkę często wpadają [...]
Nie będę nikogo oszukiwał, to czy będziesz w stanie zbudować imponujące ramiona, wynika przede wszystkim z uwarunkowań genetycznych. Drugorzędne znaczenie mają: dieta, trening, regeneracja, suplementacja, a nawet doping. Albo to masz, albo nie. Problemy z treningiem tricepsów Jeśli masz problem z tricepsem, a prostując ramiona przy wyciągu, [...]
Ma znaczenie, co zjadasz każdego dnia. Nie chodzi tylko o ilość energii (kilokalorii), ale też o proporcje tłuszczów, węglowodanów i białek. Decydujące znaczenie ma też kinetyka węglowodanów, czyli to jak szybko dany cukier pojawia się we krwi lub w np. w wątrobie (celowo upraszczam to zagadnienie, ponieważ skrobia podlega bardziej złożonym [...]
Ostatnio niezwykle zabawne stwierdzenie zawarł w swojej wypowiedzi Eddie Hall: „Na dwa lata utknąłem na ciężarze 420 kg. Rwałem sobie włosy z głowy i myślałem, czemu nie staję się silniejszy. Później dokonałem analizy tony danych, przekopałem się przez treningi Andy Boltona i Briana Shaw, zrozumiałem, że ludzkie ciało nie może się zregenerować po [...]
[...] zawodnika. Przykładowo zamieniając przysiady w ćwiczenie wytrzymałościowe (np. wykonując w serii 200 przysiadów bez dodatkowego obciążenia), zyskuje on włókna powolne, czerwone (typu I). Takie postępowanie prowadzi do zaniku lub konwersji włókien odpowiadających za szybkość, eksplozywność, skoczność i moc, czyli białych, typu II. Praca [...]
Współczesny Internet nie bazuje na danych naukowych, często zaś na obiegowych opiniach. Kiepsko sprzedają się fakty, dużo lepiej kłamstwa lub fałszywe wiadomości publikowane w celu wzbudzania paniki. Termin „handlarze strachem” dobrze charakteryzuje to zjawisko. Dlatego właśnie taką furorę robią wiadomości o „morderczych słodzikach”, „rakotwórczym [...]