SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

czerwone

  • [...] Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) już od dawna ostrzega, że mięso jest rakotwórcze (strona z czynnikami wywołującymi raka). W II kategorii sklasyfikowano mięso czerwone, a w I każde mięso wysokoprzetworzone, niezależnie od jego koloru (białe, czerwone). Mięso przetworzone, czyli jakie? Przetwarzanie oznacza każde działanie, które [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 975 Data: 2022-02-12 17:47:07
  • Migrena a dieta - co jeść a czego unikać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Migrena pojawia się niespodziewanie, często wtedy, gdy po okresie długiego stresu mamy okazję się zrelaksować, czyli w czasie weekendu, w czasie świąt, w czasie wakacji. Potrafi zepsuć nawet najpiękniejsze momenty. Wraz z pulsującym bólem głowy pojawiają się nudności, światłowstręt, nadwrażliwość na zapachy i dźwięki. Pistacje, granat, ser [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4230 Data: 2018-02-05 10:24:52
  • [...] obiecujące. W badaniach Dong HU. i wsp. wykazano, iż u ludzi podawanie 1-1,5 g berberyny dziennie miało silny wpływ na obniżenie HbA1c (glikozylowanej hemoglobiny). Krwinki czerwone mają okres życia szacowany na 120 dni, dlatego glikowana (glikozylowana) hemoglobina jest użytecznym testem pokazującym długookresową glikemię w ustroju człowieka (w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3577 Data: 2021-04-01 14:35:15
  • [...] letni amatorski kulturysta zmarł na raka wątroby. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, iż mężczyzna obwiniał za swoją chorobę „napoje energetyczne i jedzenie czerwonego mięsa”. W czasach swojej przygody z kulturystyką Dean Wharmby często jadł burgery i pizzę, co miało mu pomóc budować masę. Cóż, po krytycznym przyjrzeniu się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2201 Data: 2019-01-06 13:32:18
  • Korzystanie z suplementacji witaminami jest obecnie niemal koniecznością. Nie tylko sportowcy wspomagają się dodatkowymi witaminami i minerałami, ale i osoby nietrenujące coraz częściej sięgają po produkty tego typu. Spowodowane jest to tym, że obecnie żywność jest przeciętnej jakości, więc dostarczenie wszystkich mikroskładników jest niezwykle [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 18829 Data: 2018-11-14 09:03:58
  • [...] aronia czarnoowocowa, czarne porzeczki, jeżyny, żurawina, maliny) i winogrona oraz niektóre warzywa, takie jak: marchew purpurowa, kukurydza purpurowa, czerwona kapusta, czerwone ziemniaki, czerwona rzodkiew i inne. Najważniejszą substancją wydzieloną przez śródbłonek, która zapobiega zarówno miażdżycy tętnic, jak i występowaniu zdarzeń [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3837 Data: 2021-08-26 18:57:02
  • [...] bezpieczna ilość zjadanego mięsa i które rodzaje mięsa są mniej, a które bardziej odpowiednie?  Na potrzeby tych rozważań mięso możemy podzielić na cztery rodzaje: białe, czerwone, przetworzone i rybne. Ryby i białe mięso są ogólnie uważane za dość zdrowe oczywiście, jeśli nie smażysz ich na głębokim tłuszczu lub nie polewasz sztucznymi i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3851 Data: 2021-09-16 17:25:33
  • Podejście do treningu kulturystycznego ewoluowało w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat. Zmieniało się również stosowanie zaplanowanej przerwy po danym cyklu treningowym. Przykładowo w książce Arnolda Schwarzeneggera „Nowa encyklopedia kulturystyki” nie znalazłem żadnych informacji na temat roztrenowania, a ogólne zalecenia dotyczące odpoczynku [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6266 Data: 2018-04-23 11:00:38
  • Owoce to kluczowy element diety? Jakie owoce wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Owoce są nieodłącznym elementem naszej diety, na ich bazie robimy ciasta, muffinki, lody czy koktajle. Są też bogactwem i minerałów, dlatego też powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie. Należy dodać, iż wiele owoców ma prozdrowotne właściwości. Dziś przyjrzymy się, co kryją w sobie: mango, banan, czarne jagody oraz pomarańcze. Sałatka z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8898 Data: 2017-11-28 10:33:25
  • W XXI wieku nadal wiele osób traktuje wszelkie zamienniki żywności, żywność funkcjonalną, białka serwatkowe, białka kazeinowe, aminokwasy, węglowodany (w żelu, w proszku, batony) i inne, drobne przekąski jak „chemiczne zło”. Jest to po części absurdalne, a trochę żenujące, biorąc pod uwagę, że te same osoby nie mają żadnych hamulców, by sięgać po [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 784 Data: 2023-04-08 20:15:43
  • [...] koper, pietruszka liście i korzeń, szczaw, szpinak, brokuły, brukselka, cykoria, czosnek, fasolka szparagowa, kalarepa, por, szczypiorek) owoce (porzeczki czarne, białe i czerwone, poziomki, maliny, awokado) owoce suszone (morele, jabłka, rodzynki, śliwki, figi, daktyle) nasiona roślin strączkowych (groch, fasola, soczewica, soja) cennym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10704 Data: 2017-06-24 00:25:47
  • Co kilka miesięcy pojawia się nowy preparat, którego  reklamy obiecują „gruszki na wierzbie”, czyli np. przyrost 10 kg mięśni miesięcznie przy jednoczesnej redukcji tkanki tłuszczowej i osiągnięcie wymarzonej sylwetki w kilka tygodni. OK, załóżmy na chwilę, że to możliwe. Jak myślisz? Dlaczego niektórzy ludzie poświęcają wiele ciężkich lat pracy, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 40457 Data: 2020-08-23 08:10:18
  • Cukier czy tłuszcz, co zwiększa ryzyko zachorowania na raka?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] pełnoziarnistych, orzechów i roślin strączkowych, ryb i owoców morza) wiąże się z niższym ryzykiem powstania CRC.  Ryzyko tego rodzaju raka mogą podwyższać: wysokie spożycie czerwonego mięsa, przetworzonego mięsa (niezależnie od koloru), napoje słodzone cukrem, rafinowane zboża, desery i ziemniaki.  Uwaga: kiedyś sądzono, że korzystne są mleko i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1320 Data: 2020-09-11 15:28:31
  • Naturalne antyoksydanty - gdzie jest ich najwięcej?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Skala ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) została opracowana jako metoda oceny zdolności antyoksydacyjnych substancji, a jej głównym zastosowaniem było porównywanie właściwości antyoksydacyjnych różnych pokarmów i suplementów. Opracowana przez National Institute on Aging w ramach National Institutes of Health (NIH) w Stanach Zjednoczonych, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 584 Data: 2023-12-04 12:33:11
  • Białka serwatkowe na dobre zadomowiły się w menu wielu osób. Mimo upływu lat ciągle powtarzane są te same mity. Nadal niektóre osoby bez zastanowienia przypisują „białku w proszku” same szkodliwe właściwości. Tymczasem przekonania mogą być oparte na błędnych informacjach, mitach, legendach i obiegowych opiniach. W tę samą pułapkę często wpadają [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6524 Data: 2021-03-09 19:29:35
  • Nie będę nikogo oszukiwał, to czy będziesz w stanie zbudować imponujące ramiona, wynika przede wszystkim z uwarunkowań genetycznych. Drugorzędne znaczenie mają: dieta, trening, regeneracja, suplementacja, a nawet doping. Albo to masz, albo nie.  Problemy z treningiem tricepsów  Jeśli masz problem z tricepsem, a prostując ramiona przy wyciągu, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1419 Data: 2023-06-29 16:53:35
  • Ma znaczenie, co zjadasz każdego dnia. Nie chodzi tylko o ilość energii (kilokalorii), ale też o proporcje tłuszczów, węglowodanów i białek. Decydujące znaczenie ma też kinetyka węglowodanów, czyli to jak szybko dany cukier pojawia się we krwi lub w np. w wątrobie (celowo upraszczam to zagadnienie, ponieważ skrobia podlega bardziej złożonym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6065 Data: 2020-10-27 08:45:53
  • Ostatnio niezwykle zabawne stwierdzenie zawarł w swojej wypowiedzi Eddie Hall: „Na dwa lata utknąłem na ciężarze 420 kg. Rwałem sobie włosy z głowy i myślałem, czemu nie staję się silniejszy. Później dokonałem analizy tony danych, przekopałem się przez treningi Andy Boltona i Briana Shaw, zrozumiałem, że ludzkie ciało nie może się zregenerować po [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 991 Data: 2023-10-17 20:22:04
  • [...] zawodnika. Przykładowo zamieniając przysiady w ćwiczenie wytrzymałościowe (np. wykonując w serii 200 przysiadów bez dodatkowego obciążenia), zyskuje on włókna powolne, czerwone (typu I). Takie postępowanie prowadzi do zaniku lub konwersji włókien odpowiadających za szybkość, eksplozywność, skoczność i moc, czyli białych, typu II. Praca [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1964 Data: 2022-08-03 15:55:24
  • Współczesny Internet nie bazuje na danych naukowych, często zaś na obiegowych opiniach. Kiepsko sprzedają się fakty, dużo lepiej kłamstwa lub fałszywe wiadomości publikowane w celu wzbudzania paniki. Termin „handlarze strachem” dobrze charakteryzuje to zjawisko. Dlatego właśnie taką furorę robią wiadomości o „morderczych słodzikach”, „rakotwórczym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5673 Data: 2019-12-12 10:17:50