Kiedy próbujesz zadbać o swoją dietę, ostatnią rzeczą, o jakiej myślisz, to pozostałości pestycydów na świeżych produktach, które zjadasz. Niestety większość kupowanych przez nas owoców i warzyw zawiera ślady pestycydów. Bezpieczne zdają się jedynie te organiczne, aczkolwiek też nigdy nie wiadomo… Podsumowanie Owoce i warzywa są dla ciebie dobre [...]
[...] się głównie z kwasów tłuszczowych i związków bioaktywnych w zależności od metody ekstrakcji. Przeprowadzono metaanalizę, aby zilustrować wpływ OO na cukrzycę typu 2 (T2D) - badano związek, między przyjmowaniem OO a ryzykiem wystąpienia cukrzycy, a także wpływ spożycia OO przy występującej cukrzycy. W metaanalizie uwzględniono 4 badania [...]
L-cytrulina jest popularnym aminokwasem, który często pojawia się w różnych produktach dla sportowców. Komentarz Najbardziej szokujące, iż takie wyniki dały znikome dawki argininy i cytruliny. Normalnie rekomendowałbym nawet 10 g l-cytruliny w porcji, a co najmniej 5 g. Tu okazało się, iż porcja 1.2 g daje już pewne efekty. Cytrulina i arginina [...]
Odżywki białkowe są najpopularniejszym dodatkiem i składnikiem diet osób aktywnych i dbających o wygląd swojej sylwetki. Białko jest niezbędnym makroskładnikiem odżywczym, który pomaga budować i regenerować mięśnie, naprawiać tkanki oraz wytwarzać enzymy i hormony. Stosowanie odżywek białkowych ma także duże znaczenie w przypadku odchudzania. [...]
N-acetylocysteina (NAC) to niezwykle ciekawy suplement, który może mieć duży zakres zastosowań w szeroko pojętym kontekście zdrowia. NAC może pomóc w leczeniu zaburzeń psychicznych, przewlekłych chorób płuc, jak również w poprawie wyników sportowych. Podsumowanie NAC jest przeciwutleniaczem, który może zmniejszać stany zapalne w organizmie. [...]
Kreatyna i beta-alanina należą do najpopularniejszych suplementów stosowanych przez sportowców różnych dyscyplin. Komentarz W tak krótkiej 6-sekundowej pracy ani kreatyna, ani beta-alanina nie pokażą swoich prawdziwych możliwości. Beta-alanina dałaby efekty przy dłuższej pracy i wielokrotnym powtarzaniu sekwencji (karnozyna buforuje środowisko, [...]
[...] nałożony diety. Z własnego doświadczenia wiem, że ten styl odżywiania może stać się również sposobem na życie/codzienne funkcjonowanie. Bibliografia - link do badania: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33302500/ Adafer R, Messaadi W, Meddahi M, Patey A, Haderbache A, Bayen S, Messaadi N. Food Timing, Circadian Rhythm and [...]
[...] najczęściej podaje się nadmierne ilości tego produktu. Większość badań w tym aspekcie nie wykazuje szkodliwego wpływu spożycia soi na płodność. Co więcej, mamy nawet wyniki badania z roku 2015 (grupa 315. kobiet), które wydają się wskazywać na pozytywny wpływ spożycia tego rodzaju roślinnego białka, na zdolność urodzenia żywego dziecka. Z [...]
[...] wpływ spożywania owoców i warzyw na zdrowie serca, co doprowadziło do hipotezy, że między innymi witamina C może być częściowo odpowiedzialna za ten związek. Na przykład w badaniach „Nurse's Health Study” (NHS) i „Health Professionals Follow-Up Study” (HPFS), które łącznie obejmowały ponad 126 000 zdrowych osób dorosłych, wykazano, że osoby [...]
[...] (optymalizacja dostarczania węglowodanów dzięki wyrzutowi insuliny) czy wpływie węglowodanów na przygotowanie do wyścigu (np. kolarskiego, imprezy biegowej itd.). Nowe badanie Naukowcy twierdzą, że białko serwatkowe może zwiększać adaptację do treningu na poziomie komórkowym. Pracę opublikowano we wrześniu 2020 r. na łamach „Journal of the [...]
[...] egzogennej leptyny jako środka terapeutycznego (nasilającego odczuwanie sytości, przez co pomagającego kontrolować podaż energii). Przykładowo Zelissen i in. przeprowadzili badanie, w którym kaloryczność była ograniczona do 500 kcal dziennie (dieta VLCD) w połączeniu z 10 mg rekombinowanej leptyny podawanej codziennie (raz lub dwa razy) przez 12 [...]
[...] degeneracyjne w stawach, typowe dla ludzi starszych o 30-40 lat! Czy ashwagandha wykazuje wpływ na stawy? Do czego jest w ogóle stosowana? Badania naukowe ashwagandhy W badaniu z 1991 r. oceniano skuteczność preparatu zawierającego korzenie Withania somnifera, łodygi Boswellia serrata (kadzidłowca), kłącza Curcuma longa (kurkumina) i [...]
[...] mięśniowej i funkcjonalności mięśni, co jest powodowane głównie zachwianiem równowagi pomiędzy syntezą a degradacją białek mięśniowych. Dlatego końcowy wniosek autorów tego badania był taki, że suplementacja białka drożdżowego może przyczynić się do złagodzenia efektów starzenia się mięśni, co może być m.in. powiązane z pozytywną regulacją [...]
Rozpowszechnienie wiedzy o surowcu zielarskim Tribulus terrestris, czyli buzdyganku naziemnym, wśród konsumentów w cywilizacji zachodniej miało miejsce jeszcze przed narodzinami globalnego zainteresowania treningiem typu CrossFit. Używanie tribulusa jako suplementu zyskało popularność już w latach 70. i 80. XX wieku, mimo że w Ajurwedzie znany był [...]
[...] mających na celu pozbycie się zbędnej tkanki tłuszczowej czy cierpiących z powodu otyłości, nadwagi czy chorób metabolicznych, lecz również dla każdego z nas poza osobami, dla których zbyt duże stężenie bilirubin może być groźne. Berberyna zapewne zasługuje na miano panaceum, co potwierdzają liczne badania, których z czasem na pewno przybędzie.
Ogólnopolski Zjazd Trenerów Personalnych wkrótce w Warszawie! Ogólnopolski Zjazd Trenerów Personalnych już 24 marca 2018 na PGE Narodowym, podczas Konferencji Fitness PEI. Ogólnopolski Zjazd Trenerów Personalnych, to spotkanie kilkuset trenerów personalnych z całej Polski, którzy chcą się edukować, rozwijać i ułatwiać sobie pracę w tym zawodzie. [...]
[...] 21% supresję FSH i 19% LH oraz 9% testosteronu, 200 mg provironu dziennie spowodowało 18% supresję FSH i 15% supresję LH oraz 8% supresję testosteronu. W licznych, innych badaniach udowodniono wpływ provironu na stężenie testosteronu, a tego nikt by nie chciał w trakcie PCT. Już w latach 70. XX wieku udowodniono, iż mesterolon (vistimon, [...]
Suplement cynku zwiększa produkcję testosteronu - potwierdzili to naukowcy z Uniwersytetu Firat w Turcji przeprowadzając badanie na zwierzętach i ludziach. Pierwsze wyniki tych badań zostały opublikowane w 2006 roku. Podawano w nim samcom szczurów 3 mg cynku na kilogram masy ciała przez okres 4 tygodni. Kolejnym etapem było przygotowanie zwierząt [...]
Kiedy trenujesz, bardzo ważne jest pilnowanie odpowiedniego nawodnienia. Nawet łagodne odwodnienie może spowodować szybsze zmęczenie i zmniejszenie wydajności. Jeśli Twój trening zajmuje Ci mniej niż godzinę, wówczas czysta woda jest dopuszczalnym napojem nawadniającym, ale w przypadku dłuższych i intensywniejszych ćwiczeń wzrasta Twoje [...]
[...] szybkokurczliwych. Można ją też podawać w postaci suplementów diety (np. kreatyna w kapsułkach, w proszku itd.). W ciągu doby z moczem tracimy ok. 2 g kreatyny. Czy to badanie jest ostatecznym dowodem? Badanie było wykonane na małej grupie dość młodych osób, jednak tysiące innych badań nie potwierdzają, by kreatyna była groźna dla nerek czy [...]