SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

badan

  • Naukowcy twierdzą, iż mamy do czynienia z kryzysem związanym z używaniem mediów społecznościowych przez nastolatków i dzieci. Półtora roku po tym, jak amerykański lekarz medycyny, chirurg generalny Vivek Murthy, zwrócił uwagę na narastające objawy depresji, lęku i myśli samobójczych wśród dzieci i młodzieży znaleziono prawdopodobną przyczynę [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 792 Data: 2023-06-18 14:40:17
  • Słyszy się o tym, że podstawą kształtowania sylwetki jest dieta dobrana odpowiednio pod nasz organizm i trening siłowy, wykonywany dobrze pod względem techniki. Jednak często zauważyć można pomijanie innego, istotnego czynnika decydującego o naszych efektach. Jest nim odpowiednia regeneracja organizmu po to, abyśmy byli gotowi do wykonania [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10038 Data: 2018-05-21 09:45:50
  • Napoje typu cola to samo zdrowie!

    Artykuł
    Badania naukowe

    Nie wszystko złoto, co się świeci, i niestety, nie każde badanie naukowe może być używane, jako argument. Bardzo często w sieci widzę tendencję do korzystania ze skrótów badań, bez oceny (nawet pobieżnej), czy dany eksperyment został dobrze przeprowadzony. Jeśli już sięgasz po dane z bazy Pubmed, Sciencedirect czy innych portali (np. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7999 Data: 2019-02-27 08:30:50
  • Kwasy z rodziny omega-3, czyli α-linolenowy, eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA) odgrywają ogromną rolę w naszym organizmie. Niestety współczesne diety zawierają więcej kwasów z rodziny omega-6 i omega-9. Podsumowanie Zmiany te były istotnie skorelowane ze zmniejszeniem stężenia kortyzolu. Z kolei odwrotne efekty odnotowano w drugiej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3426 Data: 2020-08-25 13:59:49
  • [...] na maszynach nie odnotowuje zadowalających efektów. Nie jest też dobrą strategią ograniczanie wydatku energetycznego na sesji do np. ~50 kcal, acz w tym wypadku chodziło o badanie naukowe. Na początku, w większości wypadków zadowalające rezultaty przyniesie ciągły, zwykły trening aerobowy i dieta z deficytem 300-400 kcal dziennie. Dopiero wraz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3283 Data: 2020-11-28 09:54:38
  • [...] dojść do powstawania niedoborów pokarmowych określonych mikroelementów. Oczywiście najlepiej wykorzystać, celem sprawdzenia, czego ew. może nam brakować, specjalistyczne badania laboratoryjne i wtedy po konsultacji z lekarzem, stosować suplementację pojedynczymi składnikami. Gdy jednak podejrzewamy, że ew. niedobory są niewielkie, być może [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3841 Data: 2021-07-07 13:58:29
  • [...] kojarzy się ze wspomaganiem kontroli poziomu cukru we krwi. To właśnie w tym kierunku wykonano najwięcej badań, a o skuteczności jej stosowania niech świadczą wszystkie badania, które sprawdzają siłę poprawy poziomu cukru we krwi z różnymi lekami, wykorzystywanymi w tym samym celu, z których chyba najsłynniejszym jest metformina. Wśród [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2108 Data: 2021-11-05 10:09:17
  • [...] Dlatego uważa się, iż istnieje mechanizm, dzięki któremu mogą zmniejszać ryzyko chorób autoimmunologicznych. Badania obserwacyjne ogólnie potwierdziły te zależności. W badaniach kliniczno-kontrolnych uczestnicy z jedną z wymienionych chorób autoimmunologicznych zwykle byli w mniejszym stopniu eksponowani na słońce i/lub mieli niższy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1467 Data: 2021-11-22 18:46:10
  • [...] witaminy E do diety spowalnia postęp choroby Alzheimera i chroni starszych pacjentów przed infekcjami dróg oddechowych. Witamina E a atopowe zapalenie skóry (AZS) Ostatnie badania wskazują również na udział stresu oksydacyjnego w patologii chorób skóry o podłożu immunologicznym, takich jak atopowe zapalenie skóry i łuszczyca. Szacuje się, że na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1098 Data: 2022-03-05 09:56:41
  • Weganizm to coraz bardziej popularny styl życia, w którym stosuje się dietę eliminującą produkty pochodzenia zwierzęcego. Powody, dla których ludzie decydują się na taki sposób odżywiania są różne. Niektórzy weganie robią to, aby poprawić swoje zdrowie. Dieta roślinna może bowiem obniżyć ryzyko niektórych chorób. Inni nie jedzą mięsa, ponieważ [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2062 Data: 2022-03-13 18:57:48
  • [...] prowadzący do wzrostu masy ciała, w tym akumulacji podskórnej i trzewnej tkanki tłuszczowej. Chociaż otyłość jest ważnym czynnikiem ryzyka wielu chorób, w kilku badaniach na ludziach wykazano, że szczególnie niebezpieczny jest tłuszcz trzewny, czyli tłuszcz znajdujący się w głębi tułowia, wokół narządów wewnętrznych, jest najsilniej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1840 Data: 2022-05-22 14:26:44
  • [...] sporo tłuszczu podskórnego ulokowanego na brzuchu (SAT), ale przy tym niewiele wisceralnego (VAT), to wrażliwość insulinowa wcale nie musi wzrosnąć. Sugerują to wyniki badania naukowego. Ponadto zasoby VAT w ustroju człowieka wg badań naukowych są skorelowane z cukrzycą, chorobami sercowo-naczyniowymi, stanem zapalnym, nowotworami itd. Czy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1540 Data: 2022-05-28 16:58:50
  • [...] przysłowiowych „południowców”, czyli np. mieszkańców Hiszpanii i basenu Morza Śródziemnego. Potwierdzenie dziś znajdują obawy, które zasygnalizowano już dekadę temu w badaniach obserwacyjnych osób zamieszkujących Hiszpanię. Wykazano wtedy, że nawet 1/3 społeczeństwa zagrożona jest deficytem witaminy D. Obecnie szacuje się, że nawet 82% [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1772 Data: 2022-08-05 15:11:51
  • [...] E-papierosy mogą powodować zmiany w składzie mikrobiomu jamy ustnej, co prowadzi do zwiększonego ryzyka stanów zapalnych, chorób dziąseł i infekcji. Taki jest wniosek z badania opublikowanego przez New York University College of Dentistry. Naukowcy przyjrzeli się grupie ponad 100 palaczy papierosów, użytkowników e-papierosów i osób [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 838 Data: 2022-11-14 17:17:10
  • DMAE jest stosunkowo nową substancją na rynku suplementacji, której działanie ma za zadanie wsparcie funkcji mózgu. Jej wykorzystanie przez sportowców jest mniej popularne, jednak z powodzeniem znajduje zastosowanie wśród osób pracujących umysłowo, w celu wsparcia możliwości wysiłkowych. W suplementacji sportowej sprawdzić się może jako dodatek do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5793 Data: 2017-11-09 08:22:06
  • Tauryna jest aminokwasem, występującym naturalnie w organizmie. Znajdziemy ją w niektórych produktach spożywczych, takich jak mięso i ryby, dodawana jest też do większości napojów energetycznych. Ochrona przed starzeniem się mózgu Tauryna może działać ochronnie na prace naszego mózgu. Regularna suplementacja może sprawić, że pewne stany [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3723 Data: 2019-11-01 09:24:53
  • [...] o  w porównaniu z placebo. Ponadto L-cytrulina znacząco poprawiła subiektywne odczucie zmęczenia mięśni i zwiększyła koncentrację bezpośrednio po wysiłku. Podsumowanie W badaniu podawano małą ilość l-cytruliny, sugeruję raczej dawki 5-10 g dziennie (np. przed i po wysiłku po 5 g lub jedną, większą dawkę 1-1.5 h przed treningiem). Referencje: [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3909 Data: 2020-01-20 08:49:12
  • [...] treningu. Uznawane za niezdrowe cukry takie jak galaktoza czy fruktoza mogą być korzystnym elementem protokołu regeneracyjnego sportowca dyscyplin wytrzymałościowych. Referencje, badania, literatura: Jacques Décombaz i in. Fructose and galactose enhance postexercise human liver glycogen synthesis. https://europepmc.org/article/med/21407126

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2242 Data: 2021-02-10 11:40:17
  • [...] podłożu zapalnym, a jej głównym skutkiem ubocznym jest świąd i egzema skóry. Z narządem, jakim jest skóra, związana jest również synteza witaminy D w organizmie. W licznych badaniach wykazano pewne relacje pomiędzy podażą i poziomem tej witaminy a przebiegiem choroby. Suplementacja witaminą D w AZS Wiele osób narażonych jest na niedobory [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1340 Data: 2021-02-16 18:09:04
  • Od wielu już lat w środowisku osób zajmujących się zdrowym sposobem odżywiania, furorę robi słowo superżywność (en: superfood). Pod pojęciem superżywności rozumiemy produkty spożywcze o niezwykle bogatej gęstości odżywczej, tzn. zawierającej bardzo mało kalorii, jednak obfitującej w olbrzymią ilość składników odżywczych tj. minerały, witaminy, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1318 Data: 2021-03-24 14:21:24