[...] w zapobieganiu zakażeniom dróg moczowych pozostaje kontrowersyjna. Jednak w części badań efekty suplementacji produktami z żurawiną były znaczące. Co miało na celu badanie? Aktualizację i określenie wpływu żurawiny jako terapii uzupełniającej na nawroty zakażeń dróg moczowych. Naukowcy przeszukali literaturę w bazach Web of Science, [...]
[...] depresji, cukrzycy, nadciśnienia czy dysfunkcji seksualnych. Niewyspani ludzie są rozdrażnieni, mają problemy z koncentracją i spadkiem odporności. Najnowsze badania wskazują na jeszcze jedną dość ciekawą kwestię związaną z brakiem odpowiedniej jakości i ilości snu. Jaką? O tym niżej. Sen wpływa na nasze samopoczucie Nawet [...]
Na pewno spotkaliście się z nadal modnym „oczyszczaniem organizmu” czy „dietą detoksykacyjną” lub ofertą „oczyszczającej diety sokowej”. Niestety rzadko praktyki te oferują trwałe efekty i mogą sprawić, że nabawisz się sporych niedoborów żywieniowych. Oczywiście znajdą się osoby, które po kilkudniowej monotonnej przygodzie z piciem soków zaczną [...]
Smażenie może budzić wiele kontrowersji i niebezpodstawnie. Wiele wskazuje na to, iż patelnie pokryte teflonem mają wpływ na zdrowie konsumentów, a kwas perfluorooktanowy (PFOA), używany w trakcie produkcji, który DuPont nazwał C8 przeniknął do gleby, wody, a nawet do krwi konsumentów. Referencje: Bill Walker, David Andrews Teflon chemical [...]
[...] z syntezą związków antyoksydacyjnych). W jednym z badań podawano białko serwatkowe bezpośrednio przed lub po treningu. Siedemdziesiąt starszych kobiet uczestniczyło w tym badaniu i zostały losowo przydzielone do jednej z trzech grup: białko serwatkowe przed treningiem i placebo po treningu (24), placebo przed treningiem i białko serwatkowe po [...]
[...] selenu, może mieć niebagatelny wpływ na zdolność do utrzymania właściwych funkcji mózgu, zwłaszcza u osób starszych. W tym kontekście niezwykle interesujące wydaje się badanie przeprowadzone na osobach starszych, w wieku powyżej 60. lat (średnia wieku prawie 78 lat), którym, w zależności od grupy, polecono spożywanie tylko jednego orzecha [...]
[...] wielu dyscyplin, a szczególnie siłowych. Niewielki niedobór witaminy D (< 20 ng/ml) obniża siłę mięśni szkieletowych, szczególnie mięśnia czworogłowego. Niektóre badania wskazują, że witamina D oddziałuje przeciwzapalnie i zmniejsza uszkodzenia wątroby w trakcie stosowania diety wysokotłuszczowej, prowadzącej do stłuszczenia wątroby. [...]
[...] reakcji alergicznych i dotkliwością ich skutków. Pierwszym potencjalnym mechanizmem działania kwasu askorbinowego w alergii jest aktywność przeciwhistaminowa. W badaniach na komórkach i tkankach, ale również w tych, które przeprowadzone były na zwierzętach oraz z udziałem ludzi zaobserwowano, że obniżony poziom witaminy C w [...]
Mimo że bóle głowy, w tym migreny, częściej występują u osób stroniących od aktywności fizycznej, to sama aktywność również może być czynnikiem wywołującym te bóle. Zazwyczaj jest to konsekwencją źle dobranego planu dietetycznego i / lub treningowego oraz pracowania ponad swoje możliwości regeneracyjne i kiepskiego stanu zdrowia. Każdy, kto boryka [...]
[...] do życia. Niestety, według większości obecnych strategii leczenia nadal uznaje się zmniejszanie jego stężenia za zawsze korzystne dla zdrowia. Niektóre nowsze meta-analizy i badania wcale nie potwierdzają korzyści ze stosowania statyn. Starsze eksperymenty opracowane przez naukowców obficie „wspomaganych” finansowo dały przewidywalne wyniki, [...]
Większość z nas ma wypracowaną rutynę mycia zębów zazwyczaj rano i wieczorem. Zazwyczaj u każdego wygląda to tak samo, bo odkąd byliśmy mali i po raz pierwszy nauczyliśmy się myć zęby, było to tak: szczotkuj, wypluj, wypłucz. Czy faktycznie jest to poprawne i tak powinno wyglądać mycie zębów i jamy ustnej? Fluor a próchnica Fluor jest [...]
[...] reakcji. Poza tym czysta/syntetyczna kofeina (w tabletkach, żelkach, kapsułkach, w żelu) działa inaczej, niż kawa, która zawiera wiele dodatkowych związków. Z cytowanego badania wynika, iż kofeina/kawa działa lepiej na czas reakcji, gdy jesteś wyspany. Przeczytaj także: Kofeina jako spalacz tłuszczu. Kawa, energetyk czy czysta kofeina? Czy [...]
[...] rozwój choroby serca lub udaru mózgu. Badanie opublikowano w czasopiśmie Journal of the American Heart Association Korzyści zdrowotne dla matek karmiących piersią Wyniki badania wykazały, że matki, które karmiły piersią, miały o dziewięć procent niższe ryzyko chorób serca i o osiem procent niższe ryzyko udaru niż kobiety, które nigdy nie [...]
Forskolina to substancja aktywna, która zawarta jest w korzeniach rośliny coleus forskohlii. Naturalnie rośnie ona w Indiach, gdzie od setek lat używana jest jako specyfik medycyny tradycyjnej. Roślina ta spokrewniona jest z miętą, a jej główną korzyścią dla naszego organizmu jest wsparcie redukcji tkanki tłuszczowej. Co warto zapamiętać? [...]
[...] COVID nie musi zostawiać trwałego śladu na sercu i możliwy jest u takich osób bezpieczny powrót do profesjonalnej aktywności sportowej. Niemniej jak widać, aż u 30 osób z badanej grupy wystąpiły niebezpieczne zmiany związane z mięśniem sercowym. Trzeba pamiętać, iż zawodowi sportowcy są wyjątkową grupą, więc „zwykli” ludzie mogą przechodzić [...]
Tempo życia, spotkania towarzyskie, czy też relatywnie niskie ceny fast foodów sprawiają, że coraz częściej goszczą one w jadłospisach nie tylko osób młodych, czy też ludzi w trakcie podróży służbowych i wakacyjnych, lecz stają się elementem codziennej diety całych rodzin. O tym, że mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie, mówi wiele badań i [...]
[...] wegetarianie mieli o 22% niższe ryzyko nowotworów jelita grubego. Naukowcy stwierdzili, że choć nauka poczyniła ogromne postępy w zapobieganiu rakowi jelita grubego poprzez badania przesiewowe, to zapobieganie wielu schorzeniom, w tym także otyłości, jest wciąż mocno zależne od naszej diety. Sugerowanie, żeby wszyscy przestali jeść mięso, aby [...]
[...] O co w tym chodzi? Według badań przeprowadzonych przez Centers for Disease Control (CDC) kobiety częściej niż mężczyźni mówią, że są zmęczone, a nawet wyczerpane. W badaniach brały udział osoby w wieku od 18 do 44 lat. Około 15% kobiet przyznało, że czuje się zmęczona lub wyczerpana, natomiast w grupie mężczyzn było to zaledwie 10% [...]
Częstość występowania stanu przedcukrzycowego wśród nastolatków wzrosła ponad dwukrotnie w ciągu ostatnich 20 lat i obecnie dotyczy około 40% młodzieży z otyłością. Cukrzyca typu 2 rozpoczynająca się w młodości, której częstość występowania również wzrasta, prowadzi do powikłań mikronaczyniowych w ciągu pierwszych 20 lat po rozpoznaniu u około 80% [...]
Wbrew opiniom zamieszczanym w Internecie wcale nie jest udowodnione, iż współczesna żywność, a w szczególności dodatki do niej, wywołują raka. Osoby głoszące podobne tezy nie wzięły pod uwagę, iż znaczące wydłużenie życia ludzi wpływa na pojawienie się większej liczby nowotworów, gdyż istnieje o wiele więcej osób w podeszłym wieku. To tak, jakby [...]