SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

[BLOG] Dziennik faftaqa Vol. 2

temat działu:

Odchudzanie i forma po męsku

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 770123

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 83 Napisanych postów 874 Wiek 36 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 104134
Do kurkumy i imbiru nie dodajesz pieprzu/piperyny ?

Teraz... teraz wasze wargi praktycznie się już stykają...
A potem po prostu jej mówisz, jak bardzo jej nienawidzisz.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Nie, nie dodaję. Natomiast w/w przyprawy pojawiają się jako dodatki do posiłków gdzie wystepuje zarówno piperyna (z pieprzu) jak i fosfolipidy
Skądinąd kurkumina wykazuje ciekawe właściwości również niewspomagana piperyną. W przypadku imbiru UDP-glukuronylotransferaza (na którą wpływa piperyna) nie jest istotnym ogranicznikiem biodostepnosci


Zmieniony przez - faftaq w dniu 2015-09-11 23:13:44
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 136 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 2620
faftaq


diwadek - śmietana to tłuszcz lekkostrawny - zemulgowany - to pierwszy walor, drugim jest niska zawartość PUFA (co po treningu jest OK), a trzecim - obecność MCT (niewiele bo niewiele, ale są). Masło to taki sam rodzaj tłuszczu jak ten w śmietanie, choć pozbawione jest otoczek kuleczek tłuszczowych co może sprawiać, ze wpływa na poziom LDL.



Zmieniony przez - faftaq w dniu 2015-09-11 19:42:05

A co sadzisz o czekoladzie mlecznej z whey'em po treningu na czczo? Teoretycznie to idealny mix "anaboliczny", tzn zmaksymalizowane tempo syntezy, bo i szybkie uzupelnienie aminokwasow, szybkie wegle + fat ktory takze ma swoje dzialanie anaboliczne ;)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 26 Napisanych postów 269 Wiek 35 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 25096
a co do imbiru lepiej kupić jako przyprawę np. kamisa czy korzeń ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
stefano00
a co do imbiru lepiej kupić jako przyprawę np. kamisa czy korzeń ?


Zdecydowanie każdy doradzi ci korzeń

Dobra prasę miał też swego czasu żeń-szeń, no chyba że coś się zdeaktualizowało bo mnie dawno eksporcie sylwetkowym nie było :)

@faf
Klasa sama w sobie, przebrnąłem z przyjemnością przez cały dziennik. Będę śledził.

Pzdr.


Zmieniony przez - DUDEK w dniu 2015-09-12 21:41:09
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Szacuny 12077 Napisanych postów 160535 Wiek 35 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 1234798
Elegancko Tadziu, w ubraniu niepozornie, a sylwetka prezentuje sie estetycznie

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja https://www.instagram.com/tomq.bb
[email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 11 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 395
i ja chciałem podpytać:

1. stosujesz śmietanę czy śmietankę 12% i 30%?
2. i jak z przechowywaniem - widzę, że jesz po 15g lub 30g na posiłek - czyli opakowanie starcza na kilka dni. na opakowaniu zwykle pisze - do 2 dni. nie psuje się później?
3. czy włączałeś kiedyś do diety błonnik w postaci babki płesznik/jajowatej? co sądzisz o tym?

dzięki za odpowiedź, pozdrawiam



Zmieniony przez - konrados2 w dniu 2015-09-13 11:54:58

Zmieniony przez - konrados2 w dniu 2015-09-13 13:58:10
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 141 Wiek 33 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 7569
faftaq
Dzienne zapotrzebowanie na wit D wynosi około 800 - 1000 IU, przy czym maksymalne dzienne bezpieczne spożycie ustalone zostało (zachowawczo) na poziomie 4000 IU:

http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/120727a.htm

Nawet jednak przy dawkach przekraczajacych tę wartośc nie notujesię toksyczności. Przy niedoborach wi D stosuje się niekiedy dawki sięgające 10 000 IU.

Niedobory dotyczą około 90% populacji

Ja przyjmuję 5000 IU 3 - 4 x w tyg, nieraz po prostu biorę 20 000 IU raz w tyg. Średnia dzienna dawka u mnie dobowa to około 2,5 - 3 tys iu / dobę

BIorę jako element profilaktyki niedoborów



wit D od zawsze suplementowałes w tej dawce ? sam sie zastanawiam czy ma sens robić badania na poziom wit D w organizmie w czasach gdzie wiekszosc ma niedobór a zamiast wydanych pieniedzy na badania odrazu zainwestowac w wit D. (brak funduszy u mnie by zainwestowac w to i w to)


Zmieniony przez - bziumol w dniu 2015-09-13 20:38:29
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 38 Napisanych postów 365 Wiek 40 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 18735
Tadziu propagujesz śniadania "bez węgli" ale czy takie śniadanie (np. jaja z migdałami, truskawki, trochę śmietany) które daje około 15g. węgli a np. śniadanie (np. jaja z 50g. płatków owsianych) które daje około 30g. węgli to czy taka różnica może mieć istotne znaczenie?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 94 Napisanych postów 1357 Wiek 28 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 22874
czesto jadasz makarony ale znalalzem w necie ze jacys doktorkowie twierdza ze pszenica powoduje otyylosc i utrudnia prace nad estetyka sylwetki, czy to masa czy redukcja. dodatkowo pobudza trrzustke do sporego wyrzutu insuliny , mimo gdy jest to makaron razowy , maka z pszenicy razowa czy cokolwiek o niskim ig z pszenicy. co o tym sadzisz ? warto jesc makaron razowy ? moze ci doktorzy maja jakas nagonke na pszenice i to chwyt marketingowy ?
PS: gluten w zbozach tak samo , dodam tylko


Zmieniony przez - Streetz Killer w dniu 2015-09-13 22:51:00
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Seminarium z L. Nortonem - zapytanie

Następny temat

[BLOG] CZAJA MASA IF

WHEY premium