Anraz - raczje nie podejmę się opisania artykułu o glutenie, bo kończyłby się znakami zapytania (a tego często czytelnicy nie widzą lub nie lubią - chcą odpowiadzi: zabija czy nie). Ale pomysł sam w sobie jest dobry tylko trochę ponad moje siły. ŁukaszK fajny art o tym napisał
JAsne że najbardziej wartosciowe sa przeglądy badań, ale w tej materii akurat niczego ciekawego nie miałem
Stąd takie a nie inne publikacje.|
I absolutnie Cię nie szufladkuję. Po prostu gluten free diet podobnie jak dieta z glutenem może mieć rózne oblicza. Jak pytanie jak działą samo wykluczenie glutenu bez innych zmian w diecie u osób zdrowych?
Łuakszu - tak, zgadza się, w tym badaniu użyto raczej średnich jakościowo produktów bezglutenowych, ale wyjściowo dieta prawdopodobnie też nie była rewelacyjna co - jak zasugerowałeś - można ocenić po podazy błonnika. NIemniej jednak czynnikiem kluczowym na którym koncentrowali się autorzy było wykluczenie glutenu bez podejmowania innych, znaczacych dla przebiegu badania interwencji żywienowych.
_Logan_ - Jakub w sposób dośc kategoryczny przedstawia pewne dane, co mozna uznać za wadę (biorąc pod uwagę, że że trodno o jednoznacznie dowody na rzecz konicznosci eliminacji glutenu w każdym przypadku), ale przy odrobinie dobrej woli można dostrzec, że taki wyrazisty przekaz ma też swoje zalety. Pogląd kuby rozumiem z tego powodu, iż faktycznie wokół glutenu istnieje wiele kontrowersji, a - moze nie tyle całkowite wyeliminowanie, co drastyczne ograniczenie podaży glutenu w diecie nie koniecznie musi być sprawą komplikującą życie. Biorąc pod uwagę fakt iż 1% osób ma celiakię, a NCGS moze dotykać 6% populacji to szansa na wystąpienie problemu jest statystycznie wysoka
I przy okazji - pojawił sie ciekawy przegląd dotyczący IF-u - jak widac, zdaniem autorów cudów w tym systemie nie ma, ale działą
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26384657
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2015-12-22 21:13:44