Niektóre badania nie wspierają przekonania, że obniżenie poziomu leptyny jest większe na dietach low-carb niż high-carb.
Brakuje badań dotyczących spadku poziomu leptyny w efekcie różnych diet u osób z niskim poziomem tkanki tłuszczowej/ćwiczących regularnie.
Większe obniżenie poziomu leptyny w niektórych badaniach na dietach low-carb mogło być związane z większym ubytkiem tkanki tłuszczowej.
Pozostaje jeszcze kwestia wrażliwości leptynowej – większe obniżenie poziomu leptyny na dietach low-carb może być związane z większą poprawą wrażliwości leptynowej.
Nie tylko makroskładniki wywierają wpływ na wrażliwość leptynową – rozważa się możliwość negatywnego wpływu lektyn ze zbóż oraz produktów charakteryzujących się wysoką gęstością węglowodanową.
Według jednej z ciekawszych koncepcji zmniejszenie wrażliwości leptynowej może być związane z wysokim poziomem triglicerydów we krwi – wyższy poziom triglicerydów upośledza transport leptyny przez barierę krew-mózg. Diety low-carb są wyjątkowo skuteczne w obniżaniu poziomu triglicerydów.
Wnioski wskazujące, że niski udział węglowodanów może przyczyniać do obniżenia poziomu T3 pochodzą głównie z badań, gdzie obok niskiej podaży węglowodanów występowała również bardzo niska podaż energii. Zdarza się, że niektórzy chcą podczas redukcji połączyć wszystkie dobroci (low-carb, IF, duży deficyt energetyczny, trening o wysokiej objętości) – wtedy szansa znacznego obniżenia poziomu T3 jest bardzo realna.
Niższy poziom wolnego testosteronu może być rekompensowany przez większą wrażliwość tkanek na ten hormon na diecie low-carb – niektórzy badacze low-carb zwracają na to uwagę. Sam jeszcze nie przeglądałem bardziej wnikliwie badań w tym zakresie.
Z drugiej strony ładowania węglowodanów przyczyniają się do zwiększenia poziomu leptyny (przynajmniej tymczasowo). Tłuszcze nie mają takiego wpływu.
Niektóre badania wskazują, że przy słabej wrażliwości insulinowej ubytek masy ciała jest większy na dietach low-carb. Z kolei przy prawidłowej/wysokiej wrażliwości insulinowej lepiej sprawdzają się diety high-carb, co potwierdzałoby, że dla osób o nikim poziomie tkanki tłuszczowej, utrzymujących wysoką aktywność fizyczną diety moderate/high-carb to lepszy wybór. Z tym, że niestety takich badań jest mało (znam co najwyżej 2 lub 3 – ich metodologia raczej pozostawia sporo do życzenia).
Nie do mnie było skierowane pytanie, ale nie mogłem się powstrzymać od wypowiedzi na ten temat
Zmieniony przez - LukaszK w dniu 2015-08-21 17:06:38
Witaj Łukaszu - i Ciebie miło widzieć w tym dzienniku
Cieszę się że dodałeś od siebie kilka ważnych informacji.
Niższy poziom wolnego testosteronu może być rekompensowany przez większą wrażliwość tkanek na ten hormon na diecie low-carb – niektórzy badacze low-carb zwracają na to uwagę. - taka możliwosć zawsze istnieje, ale czy są dowody na to, że tak jest naprawdę?
Według jednej z ciekawszych koncepcji zmniejszenie wrażliwości leptynowej może być związane z wysokim poziomem triglicerydów we krwi – wyższy poziom triglicerydów upośledza transport leptyny przez barierę krew-mózg. Diety low-carb są wyjątkowo skuteczne w obniżaniu poziomu triglicerydów. - to wytłumaczenie jest mocno przekonywujące:
http://diabetes.diabetesjournals.org/content/53/5/1253.full.html;
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3649097/
Niemniej tło jest dość szerokie i obejmuje także aspekty zwiazane z gospodarką insulinową.
Swoją drogą - ciekawa praca: http://www.researchgate.net/publication/7001566_The_effects_of_high_fat_diets_on_the_blood-brain_barrier_transport_of_leptin_Failure_or_adaptation
Zmieniony przez - Cayek w dniu 2015-08-21 18:37:44
"Wszystko co teraz potrzebujesz to odrobina wyobraźni...Wasza wyobraźnia czy w to wierzycie czy nie, jest zwiastunem szczęścia jakie zagości w waszym życiu. Jeśli nie jesteś w stanie wyobrazić sobie tego jak może być, to nie oczekuj, że kiedykolwiek to ujrzysz spoglądając w lustro"
Dziennik treningowy:
http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cayek__Road_to_Aesthetics_2015/16_-t1062933.html
Podsumowanie I fazy redukcji: http://www.sfd.pl/Redukcja_ze_105kg__podsumowanie_str._170-t966196-s170.html
Rekordy osobiste w Tri:
1/8 IM: 1h23’30’’: Pszczyna 2014 // 1/4 IM: 2h28’59’’: Radłów 17/07/2016 // 1/2 IM: 4h59'40'Lisbon 2018: IM Kopenhagen 2017: 11h48'
Dystans Olimpijski: 2h32'04’’: 5150 Warszawa 11/06/2017
Wojtek - pomysł jest dobry, ale ja nie bardzo będę mieć czas na odp na pytania. Jużtemat w Ladies zupełnie zostawiłem na barkach Łukasza. Od wrzenia uaktywnmięsięw nim pewnie, ale nie wiem czy miałbym czas by udzielać się w jeszcze jednym topiku. Niemniej - pomyslę o tym
Tak sobie myślę, że może uda się nagrać z 2 - 3 zagadnienia ze szkoleń (suplementacja i IIFYM), które będę prowadzić w Krakowie w pierwszy weekend września. (To odnosi się do pomysłu z kanałem YT, filmikami, etc). Zobaczę jeszcze jak wyglądać mogłaby sytuacja ze sprzętem i późniejszą obróbką fimików.
Seminarium z L. Nortonem - zapytanie
- 1
- 2
- ...
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- 41
- 42
- 43
- 44
- 45
- 46
- 47
- 48
- 49
- 50
- 51
- 52
- 53
- 54
- 55
- 56
- 57
- 58
- 59
- 60
- 61
- 62
- 63
- 64
- 65
- 66
- 67
- 68
- 69
- 70
- 71
- 72
- 73
- 74
- 75
- 76
- 77
- 78
- 79
- 80
- 81
- 82
- 83
- 84
- 85
- 86
- 87
- 88
- 89
- 90
- 91
- 92
- 93
- 94
- 95
- 96
- 97
- 98
- 99
- 100
- 101
- 102
- 103
- 104
- 105
- 106
- 107
- 108
- 109
- 110
- 111
- 112
- 113
- 114
- 115
- 116
- 117
- 118
- 119
- 120
- 121
- 122
- 123
- 124
- 125
- 126
- 127
- 128
- 129
- 130
- 131
- 132
- 133
- 134
- 135
- 136
- 137
- 138
- 139
- 140
- 141
- 142
- 143
- 144
- 145
- 146
- 147
- 148
- 149
- 150
- 151
- 152
- 153
- 154
- 155
- 156
- 157
- 158
- 159
- 160
- 161
- 162
- 163
- 164
- 165
- 166
- 167
- 168
- 169
- 170
- 171
- 172
- 173
- 174
- 175
- 176
- 177
- 178
- 179
- 180
- 181
- 182
- 183
- 184
- 185
- 186
- 187
- 188
- 189
- 190
- 191
- 192
- 193
- 194
- 195
- 196
- 197
- 198
- 199
- 200
- 201
- 202
- 203
- 204
- 205
- 206
- 207
- 208
- 209
- 210
- 211
- 212
- 213
- 214
- 215
- 216
- 217
- 218
- 219
- 220
- 221
- 222
- 223
- 224
- 225
- 226
- 227
- 228
- 229
- 230
- 231
- 232
- 233
- 234
- 235
- 236
- 237
- 238
- 239
- 240
- 241
- 242
- 243
- 244
- 245
- 246
- 247
- 248
- 249
- 250
- 251
- 252
- 253
- 254
- 255
- 256
- 257
- 258
- 259
- 260
- 261
- 262
- 263
- 264
- 265
- 266
- 267
- 268
- 269
- 270
- 271
- 272
- 273
- 274
- 275
- 276
- 277
- 278
- 279
- 280
- 281
- 282
- 283
- 284
- 285
- 286
- 287
- 288
- 289
- 290
- 291
- 292
- 293
- 294
- 295
- 296
- 297
- 298
- 299
- 300
- 301
- 302
- 303
- 304
- 305
- 306
- 307
- 308
- 309
- 310
- 311
- 312
- 313
- 314
- 315
- 316
- 317
- 318
- 319
- 320
- 321
- 322
- 323
- 324
- 325
- 326
- 327
- 328
- 329
- 330
- 331
- 332
- 333
- 334
- 335
- 336
- 337
- 338
- 339
- 340
- 341
- 342
- 343
- 344
- 345
- 346
- 347
- 348
- 349
- 350
- 351
- 352
- 353
- 354
- 355
- 356
- 357
- 358
- 359
- ...
- 360