solaros - posłuże się przykłądem: trudno powiedzieć, czy np. dobra kondycja zdrowotna tradycyjnych Inuitów, spożywajacych bardzo duże ilości kwasów omega 3 jest zwiazana akurat z podażą tychże składników. To jest hipoteza z 1970 roku kiedy naukowcy próbowali zrozumieć jak to mozliwe że Eskimosi jedzą tak dużo tłuszczu, nie jedzą warzyw i owocó - a nie umierają na zawał w iweku 30 lat.... Badacze uznali, że czynnikiem "ochronnym" jest duża podaż omega 3. Cóż jest to kontrowersyjne stwierdzenie. Gdyby różnice pomiędzy dietą Inuitów a typową dietą zachodnią dotyczyły tylko podazy kwasów omega 3 i Inuici żyli by dłużej i byliby zdrwosi - to powyższy wniosek byłby uzasadniony, ale tak nie jest. Tradycyjna dieta Inuitów drastycznie różni się od diety zachodniej, a spożycie kwasów omega 3 jest tylko jednym z bardzo wielu czynników. Poza tym opublikowane kilka dni temu dane wskazują, że Inuici rozwinęli sobie unikalne adaptacje genetyczne do specyficznego metabolizmu omega 3.
http://www.sciencemag.org/content/349/6254/1343.short - na tej podstawie uznać należy, że Inuici są w pewnej mierze wyjatkowi jeśli chodzi o omega 3 i mogą ich jeść znacznie więcej. Posługiwanie się ich przykładem może nie być uzasadnione w odniesieniu do "zachodnich" populacji.
Podobnie krytycznie mógłbym się odnieść do diety Japończyków - skąd pomysł, że to własnie wyższa dawka omega 3 jest przyczyną ich lepszej kondycji zdrowotnej, a nie np. zielona herbata jak twierdzą niektórzy jej zwolennicy, niska podaż nabiału jak sugerują przeciwnicy mleka czy małe spożycie glutenu jak przekonują członkowie antyglutenowej krucjaty, a moze niższe spożycie tłuszczu i wyższe węglowodanów jak twierdzą entuzjaści diet niskotłuszczowych?
To nie jest takie proste
I tak trochę przekornie dopiszę, że warto mieć na uwadze, iż patrzac na rynek amerykański - około 10% populacji tego kraju SUPLEMENTUJE KWASY OMEGA 3 i tio często w dużych dawkach. Mimo to wskaźnik częstotliwości wystepowania chorób sercowo-naczyniowych nie spadają w ogóle. Coraz wiecej mówi i pisze się o tym, że kwasy omega 3 są przeceniane.
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2015-09-25 10:35:10