SFD - po prostu najlepsze ceny! RABATY DO 90%
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

[BLOG] Czawaj - Dare to Dream

temat działu:

Trening dla zaawansowanych

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 763103

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Ekspert
Szacuny 2295 Napisanych postów 5807 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 218361
ASNF, wow, było dokładnie tak, jak mówisz, to bardzo miłe, że pamiętasz Konkurs cały czas mam na względzie, tylko czekam na jakiś wyjazd i dobrą miejscówkę na foto. Bardzo fajna inicjatywa i Twój wkład w rozwój działu! Niedługo ogarnę starsze foty i zlepię tu jakąś foto-przemianę, przypomnę i pokażę, jak wyglądała moja sylwetka na przestrzeni lat

Infernol, dziękuję i zapraszam

Co do moich artykułów sprzed 10 (!) lat, jakby ktoś miał ochotę poczytać zupełne podstawy, to zapraszam
https://www.sfd.pl/wyszukaj/s-czawaj.html?save=1

Zmieniony przez - Czawaj w dniu 2016-07-13 12:01:48
...
Napisał(a)
Specjalista
Szacuny 56 Napisanych postów 966 Wiek 111 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 39751
Ty to taki pozytywny gość jesteś od razu widać:) Śledzę i wytrwałości życzę!
...
Napisał(a)
Ekspert
Szacuny 2295 Napisanych postów 5807 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 218361
NAFCIARZ_, dzięki, staram się

Jako, że nudzi mi się w pracy, a dwa najbliższe dni mogę być nieobecny (wyjazd, a przy okazji coś fajnego, treningi w planie oczywiście), przygotowałem krótką foto-relację z postępów na przestrzeni 2006-2016. Tak, wiem, że przez 10 lat mogłem już parę razy zdobyć tytuł Mr Olympia, lub choć MŚ, ale wyszło jak wyszło

2006 - po pół roku treningów, 60kg

2007 - po roku, 65kg

2008 - dość atletycznie, 68kg

W marcu 2009 nabawiłem się tej dyskopatii, przez pierwsze miesiące próbowałem ćwiczyć izometrycznie, ale zniechęciłem się.

08.2013 - bez treningów, tu jeszcze nic, ale w tym okresie przy bicepsie 34cm, miałem 95cm w pasie...

07.2014 - zrzucałem wagę i w lipcu było tak, 72kg

09.2014 - nogi szybko poszły do przodu

12.2014 - świńska masa również przybyła, 80kg

03.2015 - dalsza masa, 83kg

05.2015 - tu lekkie obcięcie kcal, 79kg

02.2016 - od jesieni 2015 zapisałem się w końcu na siłownię, poprawiałem parę rzeczy (kaptur, 2głowe, klatka, łydki), 83kg

Potem nastąpiła już redukcja, zanim zacząłem, wyrzuciłem wszelkie syfy i słodycze- momentalnie waga spadła o 4kg.

Komentarz
Z perspektywy czasu stwierdzam, że mogło być lepiej Pierwszy rok bez diety (2006-2007) coś tam poruszyłem, 2008 rok już z dietą był bardzo przyzwoity, jechałem wtedy FBW 15 10 5. Potem ta nieszczęsna kontuzja. Próbowałem wrócić w 2012, ale awans w pracy nie pozwolił czasowo na treningi. Zapasłem się. Końcem 2013 podjąłem decyzję o powrocie- siła i mięśnie wracały, przełom w treningach i masie jesienią 2014 uwolnił we mnie taki głód dorzucania kg, że zamiast od razu redukować (jak teraz) i już w 2015 zacząć sobie czystą masę, to kręciłem się jak g**** w przeręblu dookoła Wprawdzie bardzo poprawiłem 2głowe, łydki i kaptury, ale to nie zmienia faktu, że straciłem trochę czasu

Wszystko przede mną
Między relacjami postaram się coś powspominać z dawnych lat, pokażę Wam też zdjęcia z moich pokojowych siłowni, gdzie bez 2óch zdań odbywały najbardziej wyczerpujące treningi. Pomyśleć, że na 5lat treningów, dopiero prawie rok ćwiczę na siłowni...
...
Napisał(a)
nightingal Moderator
Ekspert
Szacuny 6886 Napisanych postów 36450 Wiek 47 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 682928
Fajna sprawa takie fotki - żałuję że sam zawsze olewałem temat i nie mam prawie żadnych zdjęć formy na przestrzeni lat.
1

BEZ BÓLU NIE MA EFEKTÓW !!!

...
Napisał(a)
Banan BOSS FORUM Doradca
Ekspert
Szacuny 11215 Napisanych postów 73002 Wiek 40 lat Na forum 23 lat Przeczytanych tematów 962403
przegląd fotek na przestrzeni lat to zaj**ista sprawa, sam pewnie też coś bym odkopał bo już tyle lat troche minelo odkad pierwszy raz machało się jakimiś gryfami, ale trzeba byłoby najpierw pomyslec grubo gdzie te fotki mogą być, pewnie na jakichs płytach lub starych dyskach pochowane

widac ,ze obecnie forma życiowa i oby tak dalej
u mnie byłoby podobnie z roznymi etapami , przerwami, powrotami itp

Taki to dziwny sport %)
...
Napisał(a)
Ekspert
Jest nostalgicznie
Mam posegregowane z konkretnych miesięcy, lat, zdjęcia, nawet filmy.
Szczególnie lubię oglądać martwe ciągi i przysiady ze 120kg sztangą na serie, jeszcze przed kontuzją
...
Napisał(a)
Ekspert
Szacuny 111 Napisanych postów 818 Wiek 8 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 32340
też mam od 2005 r posegregowane jest co wspominać
sierpien 2013 miażdżąca forma Tomek
1
...
Napisał(a)
Ekspert
Bodymass, no dokładnie

14.07.2016

Dieta:
Jak zwykle, z tym, że na śniadanie zamiast jajek i owsianki wpadło białko+makaron pełnoziarnisty+orzechy ziemne, w ciągu dnia zamiast ryżu wrzucam spaghetti durum

Dziś też pierwszy raz w życiu piłem Yerbę, tu akurat z dodatkiem guarany, dla mnie bomba!

Suplementy:
Po staremu

NOGI+BARKI

Komentarz:
Jako, że jestem obecnie w Warszawie u przyjaciela, nie mogłem nie odwiedzić siłowni Burneiki Byłem przygotowany na masę ciekawego sprzętu, fajny klimat i konkretnych gości... i nie zawiodłem się ani trochę! Nogi są chyba moja ulubiona partią. Nie wiem czy dlatego, że zawsze bezproblemowo reagowały na każdy trening, czy to siłowo czy masowo, czy może jestem masochistą Jedno jest pewne- trening nóg musi być ciężki i wymagający. Przed kontuzją pleców absolutną podstawę stanowiły dla mnie przysiady ze sztangą i szło mi całkiem nieźle, bo przy wadze 65kg w serii na 15 powtórzeń używałem sztangi 120kg. Niestety, teraz sporadycznie zrobię parę lekkich siadów co i tak stanowi ryzyko. Dziś wybrałem wypychanie siedząc i standardowo na suwnicy jako bazowe ćwiczenia. O ile drugie jest mi doskonale znane, to pierwsza wersja na tym "wahadle" doskonale weszła na górne rejony ud, oraz 2ki. Prostowanie i uginanie siedząc- tutaj maszyny Burneiki posiadają jakąś dziwną dźwignię, ćwiczyło mi się inaczej niż w innych siłowniach, nie mogłem dopasować pozycji. Przy łydkach bardzo ucieszyła mnie maszyna do wspięć stojąc (bezpieczniej dla pleców), co ciekawe ciężar 50kg czułem jak 120kg na smithie, którego zwykle tu używam. Barki to u mnie zawsze szybki i ostry trening, ma palić. Zacząłem od hammera (niestety oba ramiona maszyny połączone) i tu też inna dźwignia nakazała zastosować mi znacznie mniejszy ciężar niż zwykle- ale weszło równie dobrze! Unoszenia na bok- opcja w "potrójnych seriach" daje radę, czasem nawet korzystam z 4-, a nawet 5cio serii, x3 lub x4. Unoszenia na tył leżąc uzupełniłem odwrotnymi rozpiętkami na maszynie siedząc. I barki pękły w 30min

Po powyższym oczywiście porcja bcaa i 25min na rowerku, dziś na ostro, 165 uderzeń średnio. Potem jeszcze z autobusu na nogach ponad 1km pod górkę. Chyba należy mi się coś słodkiego

Nogi na pompie to słabo pocięte Barki mi się nawet podobają, 3/10

Jutro łapy, wersja domowa- co nie znaczy, że nie będzie bolało!
...
Napisał(a)
MARIAN 17 IFBB PRO
Ekspert
Szacuny 10155 Napisanych postów 30041 Wiek 34 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 610320
Kiedys może uda sie odwiedzić te silke&) dobra f0rma Tomek;)
...
Napisał(a)
Ekspert
Marian, dziękuję, słysząc to od fachowców naprawdę się motywuję Bardzo polecam tę siłownię- niewykluczone, że kiedyś uda się zorganizować wyjazd/ustawkę większą grupą I koksa wciągniemy jeszcze

Tymczasem zakwasy na 2kach i łydkach nabrały jeszcze na sile! Dwójki, prócz uginań dostały jeszcze na tej "wypychaczce-siedzącej", stąd efekt. Bardzo dobrze, 2kom wiele brakuje, względem 4ek. Na barkach lekki zakwas na przednim aktonie.

15.07.2016

Dieta:
Wciąż standard, lecz jako ostatni posiłek zamiast kury, ryżu i oliwy wrzuciłem białko, wafle ryżowe i orzechy. Późna godzina, po podróży, więc na szybko i smacznie Oczywiście w bilansie.

Suplementy:
Po staremu, witaminy, minerały, mono i beta.

BICEPS+TRICEPS+KAPTUR

Komentarz:
Trening na wyjeździe, u Przyjaciela w mieszkaniu. Naprawdę mam ogromny sentyment do ćwiczenia w domu, a takie łapy bezproblemowo można załatwić na wolnych ciężarach, przy drobnym wsparciu przyrządów. Biceps, ostatnio zaczynam zwykle od uginań sztangielkami na skosie (świetne ćwiczenie, polecam), ale tym razem, mając dostęp do podpórki na ramiona (arm blaster) postanowiłem przetestować na świeżych siłach ze sztangą. Przy okazji wrzuciłem domowej roboty "fat gripy".

Efekt i odmiana świetna. Ramię nie cofa się w tył, nawet minimalnie, przez co wypchnięty biceps pracuje ciężej. To jak połączenie niemal pionowego modlitewnika ze zwykłym uginaniem. Jako drugie wcześniej wspomniane ugin. na skosie. Wykonuję od 2 miesięcy i chyba na stałe zagości w planie. Takiego rozciągnięcia na dole i zgniatania na górze (przytrzymywanie) nie da nic innego. Na koniec brama jednorącz- wg mnie wersja lepsza od oburącz- skupienie i możliwość dociągnięcia dłoni daleko za głowę. Do tego uniesienie łokcia przy końcowej fazie ruchu (skrócenie bicepsa) to dodatkowe dopięcie. Triceps, taki standardowy mój zestaw. Przy czachołamaczu pilnuję by łokcie znajdowały się nad głową, lub lekko za nią. Dipsy jak dipsy, bardzo lubię. Na koniec prostowanie na wyciągu, ale podchwytem- fajna odmiana, łokcie z automatu nie rozchodzą się na boki, świetnie czuję boczną i długą głowę. Przedramiona i kaptur standardowo. Dodam, że zawsze miałem problem z górą czworobocznego- pomogły porady Przyjaciela Krystiana- stać prościej, nie schylać głowy i spinać nie w górę, a w tyło-górę

Łapcie jeszcze poglądowy filmik- urywki i nie wszystkie ćwiczenia

A i jeszcze bonus- zawsze się zastanawiam czy dobrze pozuję rozpinając najszerszy, korygował Krzych i wyszło tak"

Tu za ciemno, tam za jasno, ale są

Zmieniony przez - Czawaj w dniu 2016-07-16 11:05:01

Zmieniony przez - Czawaj w dniu 2016-07-16 11:05:27
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Masa mięśni brzucha - ćwiczenia

Następny temat

Trening brzucha-- problem z ksztaltem

electro
Polecane artykuły