/SFD/2016/10/27/5bb420ae49a94b78bf39ec71f6b2ae5a.jpg Od dziecka uczono nas, że" tłuste mięsa, to zło", "tłuste mięsa zwiększają poziom złego cholesterolu", "tłustych mięs w ogóle najlepiej unikać". I tak przez dłuższy czas ludzie bazowali raczej na piersi z kurczaka, ewentualnie na piersi z indyka i na tym koniec. Ci bardziej otwarci pokusili się [...]
WIELKIE TŁUSTE KŁAMSTWA!!! Szokujące Odkrycie 12 Największych Przykrywek, Kłamstw, Mitów i Oszustw w dziedzinie Dietetyki i Odchudzania! Napisane przez Toma Venuto, autora "Burn The Fat, Feed The Muscle" (BFFM) Tłumaczenie: Charon Kłamstwo #1 Potrzebujesz suplementów by schudnąć Ćwiczenia, dieta i właściwe nastawienie (pozytywna samoocena) są [...]
Moglibyście wypisać te produkty ?? Nie ważne czy zdrowe ... Musze przytyc i potrzebne mi to do ulozenia diety ... Napewno białkowe to jajka, twarogi, mleko czy cos ??? Weglowodany to: ryż, makarony Tłuste np: oliwa z oliwek ... Ale potrzebuje jak najwiecej tego ,zeby sobie urozmaicac i wybierac to co najlepsze :) Z góry dzięki.
Witamina D jest jedną z najczęściej niedoborowych mikro-substancji odżywczych na Świecie. Efektem tego jest coraz większa popularność suplementów diety, które mają za zadanie wyrównać poziom tego związku w organizmie. Starając się zoptymalizować stan odżywienia witaminą D, należy zadbać o kilka różnych aspektów życia, a dieta jest jednym z nich. [...]
Jednostka chorobowa, jaką jest zespół metaboliczny, obejmuje między innymi otyłość, upośledzoną tolerancję glukozy, insulinooporność (występuje brak odpowiedniej reakcji na insulinę np. w mięśniach) i/lub hiperinsulinemię (patologiczne stężenie insuliny), dyslipidemię, nadciśnienie tętnicze czy stan prozapalny i prozakrzepowy. Przyczynia się ona [...]
Atopowe zapalenie skóry (AZS) jest powszechnie występującą chorobą o podłożu zapalnym, a jej głównym skutkiem ubocznym jest świąd i egzema skóry. Z narządem, jakim jest skóra, związana jest również synteza witaminy D w organizmie. W licznych badaniach wykazano pewne relacje pomiędzy podażą i poziomem tej witaminy a przebiegiem choroby. [...]
Zróżnicowana i dobrze zbilansowana dieta obfituje w związki o potencjale wzmacniającym organizm. Dzięki mocno rozwiniętej technologii żywności można niektóre z tych wyjątkowych substancji zażywać w postaci wyodrębnionej, co uzasadnia się m.in. możliwością uzyskania dużych, ale przede wszystkim jednolitych dawek. Do związków tych zaliczyć można [...]
Witamina D odpowiada za wiele aspektów właściwego funkcjonowania organizmu. Jest na tyle ważna, że często zaleca się jej całoroczną suplementację. Dla osób, które mało przebywają na słońcu oraz w diecie spożywają mało źródeł witaminy D i produktów w nią wzbogaconych rynek suplementów diety oferuje wiele prostych i skutecznych rozwiązań. Preparaty [...]
Kwasy tłuszczowe omega-3 (n-3 PUFA, PUFA ang. polyunsaturated fatty acids) od dawna (końca lat 70. XX wieku) wiąże się np. ze zmniejszaniem stanu zapalnego i obniżaniem ryzyka sercowo-naczyniowego. Nie należy stawiać znaku równości pomiędzy wszystkimi rodzajami tłuszczów. Te z grupy omega-6 (szczególnie kwas arachidonowy) i kwasy tłuszczowe [...]
Kiedy dieta nie jest urozmaicona i idealnie zbilansowana pod indywidualne potrzeby, zachodzi ryzyko, że z czasem pojawią się pewne niedobory odżywcze. Witaminy są grupą związków o różnorodnych właściwościach i funkcjach i niektóre z nich mogą stanowić problem, jeśli chodzi o zaspokajanie codziennego zapotrzebowania. W przypadku ryzyka niedoborów [...]
Kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 należą do najcenniejszych tłuszczy w ludzkiej diecie. Głównie mowa tutaj o kwasach EPA (eikozapentaenowym) oraz DHA (dokozaheksaenowym), które charakterystyczne są dla organizmów morskich. Ich znaczenie zdrowotne przybiera szczególny wymiar w czasach, w których prym wiedzie dieta wysoko przetworzona i mało [...]
Poziom witaminy D w organizmie można podnieść na wiele sposobów. Kiedy jednak dojdzie już do niedoboru tej niezbędnej substancji odżywczej, niektóre sposoby mogą się okazać niewystarczające. Warto wtedy wiedzieć, które źródła witaminy D są najskuteczniejsze w hamowaniu zaburzeń wynikających z niedoboru i wybrać opcję, która będzie sprzyjała [...]
W badaniu wzięto pod lupę 10 700 dzieci ze Stanów Zjednoczonych w wieku 2 i 4 lat. Większość piła mleko 2% lub o większej zawartości tłuszczu. W porównaniu do osób pijących 2% lub mleko pełne 2-letnie i 4-letnie dzieci pijące 1% (mleko odtłuszczone) miały o 64% większe szanse na nadwagę lub o 57% większe szanse na otyłość. Istniał trend, który [...]
Dieta wegańska staje się w ostatnich czasach coraz bardziej popularna. Decydują się na nią osoby, które z różnych powodów nie chcą lub nie mogą jeść mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego. Trzeba jednak uważać, ponieważ może ona prowadzić do niedoborów składników odżywczych, których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Jak [...]
Przesilenie wiosenne może uprzykrzać życie, jednak istnieją sposoby, aby temu zaradzić. Wiele w tym kontekście zależy od stylu życia, a w szczególności diety, gdyż często to właśnie niedobory żywieniowe zwiększają podatność na ciężkie przechodzenie końca zimy i początku wiosny. W diecie poza witaminą D może brakować również m.in. witaminy C, [...]
Sezon na przeziębienie, grypę i inne choroby niestety trwa w najlepsze. Kiedy jesteśmy osłabieni, mamy katar i boli nas gardło albo mamy dolegliwości ze strony układu pokarmowego, często zdarza się, że ostatnią rzeczą, jakiej pragniesz, jest spożycie posiłku, zwłaszcza odżywczego i zdrowego. Katar Gdy dopadnie Cię przeziębienie, jednym z [...]
Odkrycie roli witaminy D w procesach fizjologicznych oraz patologicznych stworzyło duże odgałęzienie w dziedzinie badań nad dietetyką, oraz suplementacją. Wykazano, że stanowi ona czynnik o pozytywnym, wielokierunkowym działaniu wobec m.in. chorób układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy czy chorób nowotworowych. Ponadto w publikacjach [...]
Zrzucenie nadmiarowych kilogramów jest zdrowe dla organizmu. Nie zawsze jednak utrata masy ciała ma same zalety. Kiedy się odchudzamy, to myślimy zazwyczaj o poprawie sylwetki, mniejszych rozmiarach i lepszym samopoczuciu. Mało kto wówczas się zastanawia nad swoimi kośćmi, które przy nieprawidłowo przeprowadzonej redukcji tracą na gęstości. W [...]
Witamina D łączy funkcje prekursora hormonalnego oraz reguluje metabolizm wapnia i budowę kości. Należy do najbardziej wszechstronnych witamin i często zaleca się jej codzienne stosowanie w formie suplementacji diety. Jako że wpływa na liczne obszary funkcjonowania organizmu, nie można jej łączyć m.in. z niektórymi lekami. Niezależnie od tego, czy [...]
W świecie, gdzie straszy się nas cholesterolem i spożywaniem tłuszczów zwierzęcych nasyconych, których głównym zadaniem jest wywołanie choroby wieńcowej w naszym organizmie (ironia), wieprzowina uchodzi za produkt, który niekoniecznie jest pożądany. Oczywiście działania demitologizacyjne sprawiają, że coraz mniej osób boi się zwierzęcego tłuszczu, [...]