[...] się klasyczny ryż biały lub zwykły makaron. Z pewnością możesz wzbogacić swoją dietę o porcje węglowodanów pochodzących z owoców, jednak z reguły nie warto sięgać po soki owocowe. Węglowodany są bronią obosieczną. W nadmiarze potrafią tuczyć, szczególnie jeśli towarzyszą dużej ilości tłuszczów. Dlatego właśnie najmniej polecane dla [...]
[...] nie powinno tam być. Mają one destrukcyjny wpływ na nasz ustrój, wywołują stan zapalny, cukrzycę, pośrednio choroby układu krążenia i nowotwory. Podobnie pokarmem wysokiego ryzyka są batoniki czekoladowe, wafle, czekolady, drożdżówki, cukierki, żelki. Wyroby cukiernicze są źródłem cukrów o szybkiej kinetyce i na dodatek niekorzystnych [...]
Zbliżamy się do nowego roku, a wraz z nim przyjdą postanowienia, wyzwania, podejmowanie diety i treningów. Nowy rok - nowa ja. Jeśli podejdziesz do tematu z rozsądkiem, nie będzie w tego typu zmianach nic obciążającego, wręcz przeciwnie. Podpowiadamy, jakich błędów nie popełniać zaczynając dietę i treningi. Unikanie węglowodanów Z drugiej strony [...]
[...] żurawiny. Cytrusy (cytryny, pomarańcze, grejpfruty i limonka) i melon są naturalnymi źródłami dietetycznego cytrynianu, a kilka badań wykazało, że te owoce i / lub ich soki mogą zwiększać poziom cytrynianu w moczu. Ryzyko kamicy nerkowej zmniejsza spożywanie wina, piwa i kawy, natomiast zwiększają napoje zakwaszane kwasem ortofosforowym, [...]
[...] kasza jaglana, owsianka. Z pewnością możesz wzbogacić swoją dietę o porcje węglowodanów pochodzących ze świeżych owoców i warzyw, jednak z reguły nie warto inwestować w soki owocowe. Kontrowersyjne są owoce w puszkach. Węglowodany są bronią obosieczną. W nadmiarze potrafią tuczyć, szczególnie jeśli towarzyszą dużej ilości tłuszczu. Dlatego [...]
[...] owszem ważne, ale nie wystarczą! Co pić w trakcie wysiłku? Ogólnie przyjmuje się, że napoje dla sportowców: mogą zawierać od 6 do 9% węglowodanów (zbyt niskie, jak i zbyt wysokie stężenia są niekorzystne), mogą zawierać glukozę i/lub maltodekstryny lub inne węglowodany o zróżnicowanej kinetyce (np. vextrago, vitargo,„ISO energy plus” [...]
Mimo iż wysokiej jakości wiedza jest dostępna na wyciągnięcie ręki, praktycznie za darmo (bo nie liczę ceny za połączenie internetowe czy zakupienia X lat temu komputera jako znaczące koszty) – większość ludzi woli powielać mity, obiegowe opinie i zwykłe kłamstwa na temat redukcji tkanki tłuszczowej. Omówię, o ile tylko się da skrótowo, [...]
[...] krwi i komórkowych. W kwasicy jony wodorowe przechodzą do wnętrza komórki, jednocześnie jony K+ (potasowe) przechodzą do osocza. Wywołuje to hiperkaliemię, czyli zbyt wysokie stężenie potasu we krwi. Nielotnych kwasów mogą dostarczać także np. zatrucia metanolem, etanolem, glikolem etylenowym, salicylanami. Kwasicę mogą wywołać nie tylko [...]
[...] można wykazać wszystko, nawet to, iż raka „zabija” kwas siarkowy czy wysoka temperatura. Problem w tym, iż taka terapia szybciej zabije człowieka niż nowotwór. Zdrowe soki Wielu producentów stosuje skandaliczny marketing – sugerując, iż szklanka soku zastępuje porcję owoców czy warzyw. W praktyce soki owocowe można postawić na równi z [...]
Na temat dietetyki i szeroko rozumianego stylu życia krąży wiele nieprawdziwych informacji. Często spotyka się negowanie określonego wzorca (np. ograniczenie lub rezygnacji z alkoholu i wyrobów tytoniowych) poprzez pokazywanie przykładów jednostkowych. Na zakończenie Prawdopodobnie identyczne skutki dotyczą sięgania po wysokoprzetworzone produkty [...]
[...] konwencjonalne leczenie (udowodniono to np. w przypadku terapii Gersona, nikogo nie wyleczono, za to sporo osób zmarło). "Ale przecież raka leczy witamina C, głodówki czy soki owocowe". Aga in America: „Zaczęłam dowiadywać się skąd pojawiły się moje problemy, skąd te komórki rakowe! Mniej więcej wtedy odwiedziłam w Polsce moją siostrę i w [...]
[...] mięsa czerwonego oraz wyrobów mięsnych wysokoprzetworzanych => wyniki badań pod egidą IARC). Nie da się powiedzieć, czy nadmierna podaż energii w postaci żywności wysokiej jakości, nie będzie równie szkodliwa dla zdrowia, jak tańsze odpowiedniki. Wszystko wskazuje, iż (poza nadwyżką z protein) niezależnie jakiej jakości węglowodany i [...]
[...] informacji, ale nikt nie chciał się podzielić wiedzą dotyczącą diety i treningu. Mało tego, początkowo nie miał pieniędzy, więc ... kradł kurczaki. Po treningu popijał je sokiem pomarańczowym. Na początku efekty, jakie odnosił Fux, były opłakane. Na jednych ze swoich pierwszych zawodów kulturystycznych na czterech zawodników był ... czwarty. [...]
[...] Owoce i warzywa z reguły sprzyjają redukcji masy ciała, a nie przyrostowi tkanki tłuszczowej, jeśli nie są spożywane w postaci wysokoprzetworzonej i/lub w nadmiarze (np. soki, wsady owocowe w jogurtach, smażone z dużą ilością tłuszczu warzywa). Często winowajcą i przyczyną zwiększania otłuszczenia sylwetki wcale nie są warzywa (np. ziemniaki, [...]
[...] wątroby nie ma znaczenia, czy pijemy piwo czy colę”. W rzeczywistości cola ma dużo cukru i wywołuje równie negatywne skutki zdrowotne, jak każdy słodzony napój, soki 100%, woda z cukrem, woda z miodem, woda z cukrem brązowym itd. Nie ma znaczenia, czy coś jest naturalne czy nie. Jest to mit głoszony przez osoby nie znające podstaw [...]
Z kulturystycznymi dietami związane jest wiele kłamstw, przeinaczeń, fałszywych tez oraz kompletnych nonsensów. Bardzo słabym źródłem informacji bywa Internet. Jeśli chcesz się czegoś dowiedzieć, zacząłbym od książek uznanych autorów np. H. Gertig, J. Przysławski „Bromatologia – zarys nauki o żywności i żywieniu”, H. Ciborowska, A. Rudnicka, [...]
[...] ze spadkiem wagi ciała o 0,93 kg, zaś gruszek ze spadkiem o 0,84 kg. Z kolei w grupie ciastek waga wzrosła średnio o 0,21 kg. Uwaga: korzystne są owoce, a szkodliwe soki owocowe, nawet te 100% naturalne i wyciskane. Często 100% soki są marną namiastką owoców. Podsumowanie Z diety należy wykluczyć węglowodany o szybkiej kinetyce (np. [...]
[...] brzuchu mają coraz więcej tłuszczu, bo straciły muskulaturę, która trzymała tłuszcz w ryzach. Pozostałe „zyski” nie są w żaden sposób związane ze stosowaniem diety opartej o soki owocowe warzywne. Podobne efekty przyniesie po prostu ograniczenie dowozu kalorii, czyli restrykcje kaloryczne. Co powoduje dieta oparta na sokach warzywno-owocowych? [...]
[...] insulinemia/glikemia itd. W badaniach naukowych stężenie insuliny na czczo powiązano ze zwiększoną śmiertelnością. Na przykład w 2003 r. wykazano, iż osoby mające wysokie stężenie insuliny na czczo są narażone na większe ryzyko śmierci z powodu chorób sercowo-naczyniowych. Inne obserwacje wiążą wysokie stężenie insuliny na czczo z [...]
Dieta ketogeniczna to jedna z najpopularniejszych strategi żywieniowych w świecie fitness. Ludzie na całym świecie zabierają się za nią, żeby schudnąć i kontrolować poziom tkanki tłuszczowej. Czym jest dieta ketogeniczna? Jakie są jej rodzaje? Czy jest odpowiednia dla ciebie? To i jeszcze więcej w przewodniku poniżej. Suplementacja Wielu [...]