Panowie czy chleb z 7 ziaren jest dobrą alternatywa dla białego; zwykłego chleba? skład to: mąka żytnia i pszenna z pełnego przemiału, mąka żytnia i pszenna, sól jodowana, drożdże, słonecznik, soja, sezam, płatki owsiane, siemię lniane, żyto i pszenica łamana, woda.
czy mąka razowa tego gorszego typu(chyba 880 czy jakoś tak) jest w miarę wartościowa i można sobie pozwolić na upieczenie z niej np. pierogów? Czy tylko ta typ 2000 jest wartościowa? Maka razowa to typ tylko 2000.
Bez składu nic nie poradzimy. Na chlebie jedyne informacje to: Skład: mąka pszenna, woda, mąka żytnia, siemię lniane, słonecznik słód jęczmienny, drożdże, sół W 100g: Białko 9,7g Węgle 51,5g (nie ma podziału na proste i złożone) Tłuszcze 4,2g Niedowierzałem, że to chleb pełnoziarnisty więc miła pani sprzedawczyni przyniosła mi taką oto ulotkę: [...]
Najlepszy chleb to taki w którego składzie na pierwszym miejscu widnieje mąka żytnia razowa? Maka zytnia i roznego rodzaju ziarna bez dodatkow karmelu i polepszaczy.
[...] na zakwasie? Myślisz, że na większą skalę piekarniom chciałoby się czekać x godzin, aż chleb sam wyrośnie? Czas to pieniądz. Po 3- nie wiadomo co prawda, jaki typ miała ta mąka, ale możesz się bliżej przyjrzeć przekrojonej kromce- jak będziesz widział otręby, to znaczy, że mąka była wysokiego typu. Ze zdjęcia ciężko mi stwierdzić, ale chyba [...]
Dobra to teraz ja, jako, ze wiadomo jak to jest z chlebem "zytnim razowym" znalazlem w piekarni gdzie pracuje moja mama chleb o takim skladzie. Maka razow, maka zytnia, woda, slonecznik 30%, drozdze, sol. Pewnie te drozdze nie dobre, ale ogolnie nadaje sie?
Siema, panowie z jakiej maki najlepiej nalesniki robic? Z zytniej razowej typ 2000 nie moge zrobic bo sie rozwalaja na patelni, a jakbym przmielil ta make jeszcze raz, bylo by cos z tego? Moze jakis miks pszennej z ta zytnia? Ale wolalbym, zeby byla to taka maka, zebym psychicznie wytrzymal napiecie, ze przynajmniej maka zdrowa zostala uzyta?
mąka pełnoziarnista to to samo co razowa? :P Nie, to nie jest to samo. Masz też mąkę pszenną pełnoziarnistą ;) ziom. oczywiście że tak :P mąka pełnoziarnista=razowa=typ 2000=grubo mielona. Może być pszenna, żytnia, orkiszowa itp.
Bardzo dobrze, bo nie pozbawiona składników odżywczych :-) Im wieksza liczba przy nazwie mąki tym jest zdrowsza. Tj. taka mąka 450 pszenna to zupełnie biała,oczyszczona,najlepsza do pieczenia biszkoptów. Im mąka wyższy numer tym jest mniej przetworzona a wypieki z niej bedą cięższe,bardziej gliniaste,twardsze itd. Osoboście polecam jednak mąkę [...]
Czy taki chleb słonecznikowy jest dobry do diety Skład: mąka pszenna, mąka żytnia , słonecznik, płatki: pszenne, żytnie, owsiane, jęczmienne, sezam, drożdże, sól, woda Chleb bardzo dobry i fajnie by było jakby się nadawał :P Zmieniony przez - xXx_xXx w dniu 2009-03-24 16:47:03
Witam zakupilem chlebek Pelnoziarnisty żytni, ceny dokladnie nie pamietam firma: nowakowski la lorraine bakery group rodzaj pieczywa: chleb zytni sitkowy, krojony,pasteryzowany sklad: maka zytnia (w tym maka zytnia razowa),woda,ziarna zyta lamanego 16%,sól, miod sztuczny,proszek mleczny piekarniczy moze zawierac sladowe ilosci gluten, [...]
Układam dietę i przeglądałem tematy, w jednym z nich znalazłem placek na śniadanie - płatki owsiane, mąka, kefir, siemie lniane,jabłko, śliwki, jaja. 1. Wszystko fajnie, tylko chciałbym wiedzieć jakie zadanie ma tu spełniać kefir i mąka? 2. Czy suszone śliwki można zastąpić rodzynkami? 3. Czy kefir można zastąpić śmietaną (bynajmniej tłuszczy [...]
[...] pisze o mące pszennej i żytniej ale nie pisze ile % której i nie wiem czy to dobry chleb razowy czy syf jakiś. z góry dziekuję za odpowiedź. Patrz na kolejność. Obecnie według przepisów skład produktów podawany być musi w kolejności od najwięcej do najmniej. kolejność to maka żytnia , woda, mąka pszenna itp.. czyli taki chleb jest w porządku?
mąka krupczatka, 60 dkg masło, 30 dkg cukier, 20 dkg jajko, 2 szt proszek do pieczenia, 1 łyżeczka cukier waniliowy, 5 dkg jabłka kwaśne, 1 kg cynamon mielony, 1 opakowanie Bułka tarta, 2 łyżki Masło posiekać i rozgnieść z mąką. W osobnym naczyniu jajo ubić na pianę z cukrem, i proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto. z dwóch trzecich ilości [...]
Podsmażyłem doprawionego przyprawami kurtka 500g na 10g oliwy aż woda wyparowala z mięsa. Przekładam do garnka ok 3l. Na to wkładam: cukinia w kostkę, cebula w piórka, papryka, 2 kostki rosołowe, podlewam wodą ok 200ml i duszę aż warzywa będą aldente. Warzyw tyle bu się makro zgadzało. Wtedy dodaje rozmieszamy Przecier pomidorowy 30g i Mąka [...]
[...] przez to powiedzieć,że posiada dużo ziaren w środku oraz na zew. chleba :).Jeśli ci to pomoże to są ziarna słonecznikowe zwane "zonnebloempit":):Oto skład: mąki, pszenicy mąka, woda, słonecznik (9,3%), drożdże, gluten pszenny, sól pieczywo, mąka żytnia, dekstroza, olej roślinny, enzym pszenicy polepszacz mąki, kwas askorbinowy, emulgatory, [...]
Sroda-12.10-Masa tydzień 3 Wczoraj łapy na publiku a tak to nic ciekawego się nie działo :-) Dzisiaj z rana w pracy lekko ospały ale później poleciała kawa+Inferno i trening wszedł ładnie :-) Plecy ciężko+lekko klatka. BF nadal trzymam w miarę w ryzach,na treningu pompa wzorcowa,siła cały czas idzie w górę :-) Więc jak na razie idzię [...]