Mam ochotę na pierogi :-)robiłyście kiedyś z maki pszennej razowej? Jesli tak to jaki typ mąki-720 wystarczy? czy jednak trzeba wymieszać razową ze zwykła? ja robie z 2000 lub 1800, maka woda ...bez jajka ...wogole nie uzywam zwyklaj maki :-D
[...] - mleko krowie i jego przetwory ( śmietana, ser żółty, ser topiony, pleśniowy, feta) za wyjątkiem jogurtu naturalnego bez dodatku cukru - lody - margaryna i smalec - mąka pszenna i produkty z niej wytwarzane - makarony pszenny - ciasta i wszelkie słodycze - biały ryż - ziemniaki - wędliny ( w tym bekon, szynka, kiełbasa) - ryby wędzone ( [...]
o właśnie - mąka gryczana - robicie ją na zasadzie mielenia suchych nasion i normalnie zamiast mąki pszennej? Bo wczoraj takową kupiłam, ale gotowana jakoś mi nie podchodzi. Zmieniony przez - porandojin w dniu 2013-03-03 21:41:13
ja robiłam pizzę z mąki owsianej - taka sobie. a to z mąką żytnią to bardziej placek, bo bez drożdży itp. ale w smaku taki se :-P trzeba eksperymentować :-)
A ta mąka orkiszowa jest w ogóle wartościowa? To samo chciałam spytać o pełnoziarnistą pszenną. Bo pszenna mi się ogólnie źle kojarzy, ale skoro jest pełnoziarnista (typ 2000), to może jest równie dobra co żytnia? Czy może jednak typ nie ma takiego znaczenia jak rodzaj zboża?
Jasne, na 2 zawsze daję do miski: - 90g mąki lubella pełne ziarno, - troche ziół prowansalskich, - szczypte soli, - kilka kropel oliwy. dolewam ciepłej wody, ale nie za dużo, trzeba wyczuć zeby ciasto nie było za kleiste, i ugniatam. Dziele na 2 kulki, i podsypując troche mąką wałkuje, potem na teflon, i chwilka z jednej i drugiej strony :) [...]
Agnese a czy Ty masz nadwagę czy jesteś otyła i się odchudzasz, ze musisz wyliczać co go grama ilość fruktozy? Daj sobie spokój z tym, jedz a nie przejmujesz się w tym momencie nie istotnymi drobnostkami. Heh..ja cały czas myślałam, że to ograniczenie fruktozy nie tylko dla redukujących się jest, tylko dla wszystkich na całe życie pomijając dni [...]
Nie wiem, czy od wafli, ale to na pewno nie jest wartościowy produkt. Bierz do pojemnika ryż naturalny albo rób sobie naleśniki z mąki gryczanej i jaglanej. Mąkę ciecierzycową dodaję też do placków albo jako podkład do pizzy, ale zawsze mieszam z inną mąką, żeby trochę zniwelować ten fasolowy posmak. Lepiej sprawdza się gotowana ciecierzyca i [...]
Te gotowe mieszanki sklepowe do wypieku chleba nadają się dla ladies? Tak się zastanawiam bo zrobiłam z żytniej pełnoziarnistej i był ok, potem tylko z owsianej i był w smaku okropny. jaka mąka jeszcze się nada? wyszukiwarka nie wyszukuje konkretnej strony tylko całe dzienniki. Dziękuję :)
O jakości to się nie wypowiadam - bo mąka mące nierówna. Czasem kupie jakiejś nieznanej marki i bywa tragiczna. więc to zależy od producenta. natomiast to, że jest razowa to bym nie traktował, że dzięki temu zaczyna być raptem fit.