Wielu z nas kojarzy intensywny wysiłek fizyczny z bólem, który następuje dnia kolejnego. Ból ten często błędnie nazywamy zakwasami i twierdzimy, że jest on związany z kwasem mlekowym, który pojawia się w mięśniach podczas wysiłku fizycznego. Glukoza jest głównym paliwem napędzającym mięśnie. Podczas wysiłku fizycznego następują procesy spalania [...]
[...] w tym kalorie z tłuszczu 18 kcal Białko 32.0 g Tłuszcze 2.0 g Węglowodany 52.0 g w tym cukry 20.0 g oraz błonnik 2.0 g Cholesterol 0 mg Każda porcja zawiera aminokwasy (profil aminokwasów): L-Izoleucyna* (BCAA) 1729 mg L-Leucyna* (BCAA) 2561 mg L-Walina* (BCAA) 1901 mg L-Lizyna* 2261 mg L-Metionina* 882 mg L-Fenyloalanina* 1526 [...]
[...] Czy istnieją naturalne sposoby, które pomogą nam zwiększyć jego syntezę niezależnie od tego czy mamy lat 18 czy 35? Okazuje się, że pomocne mogą być jak zwykle aminokwasy. Nie chodzi jednak o składniki występujące w konformacji „L” (lewoskrętne np. L-glutamina), które budują większość tkanek naszego organizmu, lecz o formy „D” czyli [...]
[...] wpływem toksyn bakteryjnych lub wrodzonych (często genetycznie uwarunkowanych) zaburzeń syntezy kolagenu. Rozwojowi omawianego trądziku sprzyjają niedobory niektórych aminokwasów oraz zaburzenia przemian metioninowo-cholinowych. Trądzik pokarmowy Zmiany skórne tego typu (grudkowo-krostkowe i plamicze) są spowodowane obecnością w [...]
Kwas glikolowy w zależności od stężenia może oddziaływać zarówno na naskórek i jak i skórę właściwą: •W stężeniu 15 % ma działanie nawilżające, złuszczające na powierzchowną warstwę rogową naskórka ( niewidoczne dla oka ), oraz wspomaga odnowę i regenerację skóry właściwej. •W stężeniu 20-35 % ( silne działanie nawilżające , [...]
Obliques, dziękuję za uwagi. To tylko próba i raczej nie ma obawy, że będziemy taki kwas pili codziennie. Rzeczywiście nie przemyślałam sprawy cukru. Spróbuję jeszcze kiedyś z ciekawości, czy da się go zrobić wyłącznie z dodatkiem zakwasu. Wtedy cały proces powinien być zdrowszy, także napój. Krewetko, piłam kiedyś kwas chlebowy zrobiony przez [...]
[...] w różnych procesach przemiany materii. Wytwarzana jest przez bakterie żyjące w przewodzie pokarmowym. Bierze udział w metabolizmie białek i tłuszczów, uczestniczy w syntezie kwasów tłuszczowych, jak też przy wchłanianiu witaminy C. Współdziała w przemianie aminokwasów i cukrów jak również uczestniczy z witaminą K w syntezie protrombiny białka [...]
[...] ok. 50% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Mniejszych ilości dostarcza mięso i jego przetwory oraz produkty zbożowe. Witamina PP (niacyna) - nazwa obejmuje zarówno kwas nikotynowy, jak i amid tego kwasu, które są składnikami wielu enzymów tkankowych biorących udział w przemianach białka, tłuszczu i węglowodanów. Niacyna jest niezbędna [...]
[...] CAŁKIEM NIEZBĘDNE AMINOKWASY Za każdym razem, gdy organizm potrzebuje rosnąć, naprawiać czy wymieniać tkanki lub komórki, potrzebne jest białko. Białko rozpada się na aminokwasy służące do różnych celów, jak budowa tkanek, synteza hormonów, integralność układu odpornościowego, transport witamin i minerałów . By dobrze wypełniać te funkcje, [...]
"Skąd wiedzieć, czy się je dobre, czy złe tłuszcze? Przeczytaj poniższy tekst. Wielonienasycone: kwas linolowy kwas linolenowy Jednonienasycone: Nienasycone Fosfolipidy/Lecytyna Uwodornione Tłuszcze trans " tak nieczytelnie napisane, ze nic z tego nie wynika ... ale masz soga za dobre checi
[...] dziennie z posiłkem. Wielkość porcji: 1 paczuszka Ilość porcji w opakowaniu: 44 Skład jednej porcji: Kalorie: 9 Kalorie z tłuszczu 9 Tłuszcze całkowite 1g Witamina C (kwas askorbinowy) 100mg Witamina E ( jako d- alfa tokoferol) 100mg Cynk (jako pikolinian cynku) 15mg Selen (selanian sodu) 70mcg Mangan (jako siarczan manganu) 1mg [...]