[...] w pożądanym kierunku. (...) "Odpowienie własności smakowo zapachowe"... Co nadaje piwu ów niepowtarzalny gorzki smak i aromat? W chmielu występują tak zwane alfa-kwasy chmielowe lub jumulony, jako miesznaina dwóch izomerów, odpowiednio humulonu (1) i adhumulonu (2) oraz niższego homologu, kohumulonu (3). Owe alfa-kwasy nie mają smaku, [...]
qazar nie jestem ale z tego co sie orientuje to przy intensywnym treningu w wyniku niepelnego spalania glukozy powstaje kwas mlekowy, ktory jest takim przejsciowym przechowalnikiem energii. Po wysilku nastepuje uzupelnienie glikogenu i ten wlasnie mleczan sluzy do tego. W ciagu pol godziny zostaje bodajze jego polowa. Jezeli podamy od razu carbo [...]
Kweste coca-coli omowic mozna pod katem kulturystyki biorac pod uwage 3 zwiazki ktore zawiera: -kofeina -cukier (puste kalorie i to nie calkiem malo-puszka coli to 42 g) -kwas fosforowy Kofeina dziala pobudzajaco pozatym ma pozytywny wplyw na spalanie tkanki tluszczowej lecz dziala odwadniajaco , nie polecalbym coli pod tym katem tylko na cyklu [...]
[...] oznacza ułożenie w przestrzeni względem siebie czterech podstawników przy centrum asymetrii, kierunek skręcalności to tylko fizyczna cecha substancji. Na przykład kwas mlekowy (a-hydroksypropionowy) występuje w formie dwóch optycznie czynnych izomerów: kwas L-(+)-mlekowy i D-(-)-mlekowy. Stąd przy nazwie cukrów najczęściej podajemy i [...]
a ja mam dostęp do PROLIANT 8200 to jest koncentrat bialka serwatkowego ANALIZA PODSTAWOWA Białko (w s.s.) > 80 % Laktoza < 3,5 % Tłuszcz < 6,5 % Wilgotność < 5 % Popiół < 7 % Ogólna liczba bakterii < 10 000 / g Salmonella nieobecna / 25g SKŁAD I WARTOŚĆ ODŻYWCZA Białko 79,3 % Wilgotność 4,4 % Popiół [...]
Lodzian zadnych lekow jak masz zgage Zgaga powstaje gdy masz za malo kwasu solnego i zozluznia sie miesien co trzyma kwas w zolodku i masz zgage Najlepsza opcja ( sam sie tak lecze ) kup kwas solny w tabsach,dajesz podczas posilku i wszystko ok masz dobre trawienie i nie ma zgagi
Szpinak zawiera kwas szczawiowy, który wiąże zawarty w pokarmie wapń i czyni go nieprzyswajalnym dla organizmu. Szpinaku nie powinny spożywać osoby cierpiące na kamicę nerkową, ponieważ – powstały w wyniku wiązania wapnia przez kwas szczawiowy – szczawian wapnia jest budulcem kamieni nerkowych, aczkolwiek musielibyśmy go zjadać [...]
W niewielkich ilościach wspomaga trawienie. W sumie to tyle Kwas octowy(najprościej ocet=kwas octowy+woda) jest substancją o dużym potencjale higroskopijnym, wyciąga wodę z komórek przez co picie go w większych ilościach jest szkodliwe dla równowagi metabolicznej organizmu.
naproxen analgeticum, antiphlogisticum nonsteroidum, antipyreticum, antirheumaticum M01AE, M02AA Działanie: Niesteroidowy lek przeciwzapalny (NLPZ). Pochodna kwasu propionowego o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbólowym i przeciwgorączkowym. Działanie leku polega głównie na hamowaniu cyklooksygenaz: (1) konstytutywnej (COX-1), odpowiedzialnej za [...]
Armolipid to nie lek , to jest poprostu suplement diety, zawierający czerwony fermentowany ryż, polikosanol, kwas foliowy, koenzym Q10 oraz astaksantynę itp Czerwony fermentowany ryż powstaje w procesie fermentacji ryżu z użyciem drożdży. Fermentowany czerwony ryż zawiera monakolinę, naturalną substancję, która ze względu na budowę chemiczną [...]
to nie chemia tylko witaminy stworzono je poto zebyś nie musiał wpiepszać codziennie marchewek dodatkowo zawierają wyważoną kombinację innych witamin jak witamina E,C czy kwas foliowy pozdro--->
Dokładnie podzielam zdanie faftaq. Etylowy ester kreatyny ma wzór: kwas orotowy natomiast: masę molową łatwo policzyć ester - 159 g/mol kwas orotowy - 156g/mol Tylko zasadnicze pytanie - ile cząsteczek kwasu przypada na jedną cząsteczkę estru kreatyny w 1g związku/mieszaniny... Bez tego stosunku nigdy nie będziemy wiedzieli teoretycznie jak [...]
[...] Im dłuższy łańcuch węglowy cząsteczki, tym wyższa jej wartość kaloryczna. Cząsteczka cukru, zbudowana z 6-ciu atomów węgla, dostarcza jedynie 4 Kcal, zaś cząsteczka kwasu tłuszczowego, zbudowana przeciętnie z atomów kilkunastu – ponad 9. Dlatego też właśnie organizm magazynuje niewiele energii w formie węglowodanów, a znacznie [...]
to raz, a dwa - co jeszcze groźniejsze może się okazać - nadmiaru niektórych substancji antyodżywczych i tych naturalnie występujących w żywności (kwas fitynowy w produktach zbożowych, WGA w orzeszkach ziemnych, substancjie giotrogenne w kapustnych i np brokułach, kwas szczawiowy w szpinaku), jak i tych dodanych w procesie [...]
[...] jednym z bardziej istotnych składników naszej diety. Obecne w zasadzie tylko w tłustych rybach morskich są dla większości z nas trudne w dostarczeniu, a warto wiedzieć, że kwasu (EPA - kwas eikozapentaenowy) i DHA (kwas dokozaheksaenowy) odpowiadają za szereg istotnych czynników w naszym organizmie. Zalecana suplementacja mówi o ilościach [...]
[...] poprawy sylwetki. Produkt szczególnie polecany jest osobom chcącym pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej oraz sportowcom kształtującym definicję mięśniową. CLA (sprzężony kwas linolowy) jest naturalnym kwasem tłuszczowym obniżającym poziom cukru, cholesterolu i trójglicerydów we krwi. CLA wypływa także korzystnie na układ immunologiczny oraz [...]
kwas asparaginowy to nie to samo co aspartam? Czytalem sporo składów białek, żaden producent nie chwali sie aspartamem, wiec nie wiem, czy teraz malo co go posiada, czy po prostu jest ukrywany :/ Ale często chwalą się jego brakiem np Olimp. Najlepiej czytać skład. Kwas asparaginowy i aspartam to nie to samo. To pierwsze to aminokwas, to drugie to [...]