Ludzie, którzy nie wykazują żadnych objawów choroby, pozostają jednym z największych źródeł rozprzestrzeniania się globalnej pandemii koronawirusa. Nowe badanie z Chin wykazało, że prawie 80 procent pacjentów z koronawirusem zostało zainfekowanych przez osobę, która nie wykazała żadnych objawów. Bezobjawowi nosiciele wirusa stanowią największe [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru witaminy K2, która jest mikroskładnikiem pokarmowym z grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Weganie mają problem… i szczęście Jeżeli natomiast chodzi o wegańską dietę, to z jednej strony jest tutaj pewien kłopot, [...]
Berberyna jest jednym z alkaloidów zidentyfikowanych w glistniku jaskółczym zielu. Ponadto występuje m.in. w krzewach Berberis fremontii, Berberis vulgaris L. (berberysie pospolitym), Berberis aristata oraz Berberis aetnensis (najprościej ująć je jako berberysy). Podsumowanie Wydaje się, iż berberyna działa na człowieka poprzez hamowanie [...]
[...] mogą uciec przez uszkodzoną wyściółkę jelita i wywołać odpowiedź immunologiczną. Może to być czynnikiem w niektórych chorobach autoimmunologicznych. Między innymi choroby Hashimoto. Wiemy również, że odpowiednia flora bakteryjna wpływa na prawidłowe funkcjonowanie całego ludzkiego organizmu, dlatego tak ważne jest dbanie o rozwój [...]
[...] Nadciśnienie jest globalnym problemem, który dotyka nie tylko sportowców. Nadciśnienie tętnicze jest najczęstszym, najdroższym i możliwym do uniknięcia czynnikiem ryzyka choroby sercowo-naczyniowej. Około 80 milionów Amerykanów (33%) cierpi na nadciśnienie (skurczowe ciśnienie krwi ≥140 mmHg i / lub rozkurczowe ciśnienie krwi ≥90 [...]
ZMA to preparat składający się z cynku, magnezu i dodatku witaminy B6. Na etykiecie ZMA wyczytać możemy, że jego działanie jest dość wszechstronne i skupia się na poprawie wyglądu sylwetki, jak i parametrach siłowych czy też wspomagających regenerację i zdrowie. W wielu artykułach wyczytać również możemy, że ZMA wpływa na wzrost poziomu [...]
Czy siarka ma jakieś znaczenie dla człowieka? Cóż, okazuje się, że ogromne, gdyż występuje we wszystkich komórkach, przede wszystkim w białku w postaci aminokwasów cysteiny, cystyny i metioniny. Aminokwasy siarkowe powszechnie występują np. chociażby w białku serwatkowym. Po co więc brać osobno MSM, skoro mamy te aminokwasy w proteinie [...]
Pośród naukowców ustalił się w ostatnich latach konsensus, że osoby starsze powinny spożywać więcej białka, szczególnie jeżeli obserwują utratę wagi, zapadają na jakąś chorobę lub powracają do zdrowia po jej leczeniu. Starzejący się organizm słabo wykorzystuje bowiem spożywane białko, a tym samym potrzebuje go relatywnie dużo do utrzymania [...]
[...] kryteriom schizofrenii paranoidalnej (F20.0) według Międzynarodowej Klasyfikacji Chorób (ICD-10). Naukowcy sądzą, że podawanie środka odchudzającego mogło spowodować nawrót choroby, ponieważ kobieta leczyła się od wielu lat, jednak co najmniej od 5 lat nie zgłaszała nasilenia dolegliwości (nawet zmniejszono jej dawkę leku). Schizofrenia miała u [...]
W 2018 r. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem sklasyfikowała czerwone mięso w grupie 2A. Są to substancje (np. alfa chlorowane tolueny, akrylamid, iperyt azotowy, DDT, czyli słynny pestycyd chloroorganiczny, który każdy do dzisiaj ma w ustroju), produkty żywnościowe (np. mięso), procesy (np. picie napojów o temperaturze powyżej 65 st. C). [...]
[...] trybem życia: tj. wyrzeczeniami żywieniowymi, które zbliżają do celu kosztem zdrowia. Dobrym przykładem ku przestrodze są, chociażby wychudzone modelki, które często cierpią na choroby takie jak anoreksja. Zdrowie jest najważniejsze i to właśnie ono w dłuższej perspektywie pozwala nam na osiągnięcie ładnej, umięśnionej i szczupłej sylwetki.
[...] Niestety rok później Shawn Rhoden zmarł. Chociaż nie zostało oficjalnie ogłoszone, że zmarł na atak serca – jest to najczęstsza spekulacja. Biorąc pod uwagę jego historię choroby, wydaje się to prawdopodobne. Stanimal powiedział, że wierzy, iż wiele czynników doprowadziło do śmierci jego przyjaciela. „On był zmęczony, żył w napięciu. Było [...]
[...] tylko jednego kwasu z tej grupy, o wiele częściej są źródłem kwasów z grupy omega-6 (w nadmiarze prozapalnych). Wegetarianie, a ryzyko śmierci Śmiertelność z powodu choroby niedokrwiennej serca oraz chorób układu krążenia i naczyń mózgowych jest znacznie niższa u wegetarian niż w populacjach wszystkożernych. W porównaniu z [...]
W pierwszej części opracowania zmierzyłem się z zagadnieniem picia wody z cytryną, stosowania białka serwatkowego w czasie redukcji oraz kwestii stosowania mleka i produktów powodujących silny wyrzut insuliny. W kolejnej części tekstu omówię garść bezsensownych lub ryzykownych dla zdrowia sposobów zwalczania tkanki tłuszczowej. Nadmiernie ciepłe [...]
[...] osoba ma wskaźnik wyższy niż 0,8 u kobiet, lub 1 u mężczyzn, wówczas prawdopodobnie ma sporo tłuszczu trzewnego, który zwiększa ryzyko chorób takich jak cukrzyca typu 2, choroby serca, a także wielu stanów zapalnych w organizmie. Nie jest to jednak wyrok, w wielu przypadkach możliwa jest redukcja tego tłuszczu poprzez wprowadzenie zdrowych [...]
[...] radzić sobie ze spadkiem libido oraz innymi problemami łóżkowymi? Istnieje bardzo wiele substancji mających wpływ na nasze libido oraz zapobiegających i leczących liczne choroby, m.in. cynk, witaminy z grupy B, olej rybi, guarana, l-arginina. Bardzo ważna jest również zbilansowana dieta i odpowiednia regeneracja. W problemach intymnych na [...]
Resveratrol (spotyka się też pisownię resweratrol) to związek występujący w roślinach, np. w winogronach. Związki polifenolowe, obok resweratrolu, obejmują flawonoidy, garbniki, kurkuminę i galakatechiny. Wszystkim przypisuje się działanie antynowotworowe. Ponadto resweratrol można znaleźć w żywności, w tym w orzeszkach ziemnych oraz w czerwonym [...]
[...] pacjenta, jego samopoczuciem a ryzykiem wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. Gdy stosuje się techniki poprawiające zdrowie psychiczne pacjenta cierpiącego na choroby układu krążenia, obserwuje się poprawę również samej choroby. Lekarze nie powinni skupiać się wyłącznie na leczenie samego stanu chorobowego, ale traktować pacjenta [...]
W dzisiejszym artykule zmierzymy się z kilkoma często spotykanymi mitami dotyczącymi dietetyki, farmakologii i treningu siłowego. Są one niezwykle często spotykane, mimo iż wiele z nich było już wielokrotnie wyjaśnianych. Powtarzają je nawet osoby z grupy wiekowej 50+, które powinny dysponować już wystarczającą wiedzą i orientacją w tematach [...]
Coraz częściej ze świata naukowego dochodzą nas głosy mówiące o wpływie odżywiania na naszą kondycję psychiczną. Pomimo wielu ważnych przesłanek, które już dawno pojawiały się w ramach tego zagadnienia, naukowcy wciąż badają nowe hipotezy i szukają potwierdzenia nasuwających się wniosków. Wśród uczestników badań z grupy kontrolnej tylko 8% osób [...]