Wspólną nazwą witaminy E określanych jest 8 podobny cząsteczek, podzielonych na 2 kategorie – tokoferole i tokotrienole. Wszystkie te formy są aktywne biologicznie, chociaż za najbardziej bioaktywną formę i prawdziwą niezbędną witaminę uznawany jest jedynie alfa tokoferol, ponieważ tylko ta postać wiąże się preferencyjnie z odpowiednim białkiem [...]
[...] wiele problemów takich jak: przebarwienia zwiększone gromadzenie się płytki nazębnej i kamienia na zębach żółty lub brunatny nalot na zębach zwiększone ryzyko rozwoju choroby dziąseł, która jest główną przyczyną utraty zębów niższy wskaźnik powodzenia zabiegów implantologicznych zwiększone ryzyko zachorowania na raka jamy ustnej opóźniony [...]
Fasola to doskonałe źródło białka roślinnego, błonnika, żelaza i wielu witamin. Oferuje w związku z tym bardzo dużo zdrowotnych korzyści. Czytaj dalej, jeśli chcesz poznać jej właściwości, rodzaje fasoli oraz w jaki sposób można ją wykorzystać w kuchni. Fasola może powodować wzdęcia i gazy Fasola jest zdrowym produktem, ale u niektórych może [...]
[...] będą z układem ruchu. 2. Problemy wynikające ze otłuszczenia narządów wewnętrznych - podniesienia stanu zapalnego w organizmie, znacznego wzrostu ryzyka chorób serca, płuc, choroby niedokrwiennej serca, jak i mózgu, chorób metabolicznych. Źródła: Diabetologia. 2012 Nov;55(11):2895-905. doi: 10.1007/s00125-012-2677-z. Epub 2012 Aug 14. Int J Mol [...]
Istnieją różne rodzaje bólu głowy. Niektóre z nich występują tylko w nocy, inne w nocy i nad ranem, inne uzależnione są od pogody i wielu innych czynników. Co charakteryzuje nocne bóle głowy? Jakie są ich objawy i przyczyny? Kiedy należy iść do lekarza? Bólu głowy nie należy ignorować. Jeśli pojawia się często, to jest to wystarczający powód, by [...]
To pytanie jest prawie tak stare, jak świat. Jednak mimo upływu lat, coraz to nowsze pokolenia, wkraczające na sale treningowe, zadają to samo pytanie. Skąd więc wziął się ten, tak bardzo popularny pogląd…? Podsumowanie Kontrolujemy to, na co mamy wpływ. Nie przejmujmy się zbytnio tym, na co nie mamy wpływu. I nie dajmy sobie wmówić, że mięśnie [...]
Płaski brzuch jest głównym celem osób z nadwagą. Nic tak nie podkreśla dobrej sylwetki, jak brak fałdek w okolicy pasa. Nie tylko ciało prezentuje się korzystniej, ale również jest zdrowsze. Otyłość w okolicy pasa, jest czynnikiem zwiększającym ryzyko rozwoju chorób metabolicznych. Warto więc zadbać o wygląd fizyczny nie tylko dla mocniejszych [...]
[...] została wskazana jako ważna przyczyna chorób nerek. Ze względu na ścisły związek z cukrzycą i nadciśnieniem, nadwaga i otyłość są ważnymi czynnikami ryzyka przewlekłej choroby nerek. Niezmiennie zatem nasze zdrowie pozostaje w naszych rękach i to my możemy dla siebie zrobić najwięcej, choćby przez wybór optymalnej formy aktywności [...]
Ubytek słuchu to coś więcej niż tylko niedogodność – stwarza poważne ryzyko, które może mieć wpływ na każdy aspekt życia. Wyobraź sobie, że każdego dnia starasz się usłyszeć dźwięki, w tym słowa, które ludzie do Ciebie mówią, albo miejskie dźwięki nadjeżdżających pojazdów. Nie dość, że możesz być narażony na więcej niebezpieczeństw, to jeszcze z [...]
Coraz częściej ze świata naukowego dochodzą nas głosy mówiące o wpływie odżywiania na naszą kondycję psychiczną. Pomimo wielu ważnych przesłanek, które już dawno pojawiały się w ramach tego zagadnienia, naukowcy wciąż badają nowe hipotezy i szukają potwierdzenia nasuwających się wniosków. Wśród uczestników badań z grupy kontrolnej tylko 8% osób [...]
Dieta roślinna zyskuje coraz większe grono zwolenników. Produkty są bogate w składniki odżywcze, takie, których nie znajdziemy w pokarmach pochodzenia zwierzęcego. Modna staje się całkowita rezygnacja z produktów odzwierzęcych i przejście na wegetarianizm. Zainteresowanie weganizmem zaczęło wzrastać pod koniec 2010 roku i od tego czasu nieustannie [...]
Przeciwutleniacze pomagają chronić organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Jak wyobrazić sobie działanie wolnych rodników? Obierz jabłko i zostaw je na stole. Po kilkunastu minutach jabłko zacznie brązowieć - wynika to z uszkodzeń spowodowanych przez wolne rodniki. Spożywanie produktów bogatych w antyoksydanty jest pożądane przez [...]
[...] D rzeczywiście odgrywa rolę w procesie chorobowym wywołanym przez SARS-CoV-2. Wnioski z badania Niedobór witaminy D jest bardzo powszechny u pacjentów z ciężkimi objawami choroby Covid-19. Niedobór witaminy D i ciężki przebieg choroby Covid-19 mają wiele powiązań, w tym nadciśnienie, otyłość, płeć męską, zaawansowany wiek i zaburzenia [...]
W pierwszej części tego cyklu artykułów o potencjalnych zaletach diety ketogenicznych zwróciłem uwagę na to, jak ważne jest poprawne zbudowanie diety. W zależności bowiem od użytych pokarmów praktycznie każdą dietę można skonstruować tak, aby wspierała nasze zdrowie. Jednak, jeśli użyje się nieodpowiednich produktów spożywczych, może ona [...]
[...] różnych leków, m.in. antydepresyjnych nieodpowiednia pielęgnacja, np. zbyt częste używanie suszarki lub prostownicy, częste farbowanie i inne zabiegi chemiczne wiek choroby tarczycy wahania hormonalne, np. u kobiet świeżo po porodzie predyspozycje genetyczne choroby skórne, m.in. łuszczyca skóry głowy, łojotokowe zapalenie, atopowe [...]
[...] radzić sobie ze spadkiem libido oraz innymi problemami łóżkowymi? Istnieje bardzo wiele substancji mających wpływ na nasze libido oraz zapobiegających i leczących liczne choroby, m.in. cynk, witaminy z grupy B, olej rybi, guarana, l-arginina. Bardzo ważna jest również zbilansowana dieta i odpowiednia regeneracja. W problemach intymnych na [...]
Resveratrol (spotyka się też pisownię resweratrol) to związek występujący w roślinach, np. w winogronach. Związki polifenolowe, obok resweratrolu, obejmują flawonoidy, garbniki, kurkuminę i galakatechiny. Wszystkim przypisuje się działanie antynowotworowe. Ponadto resweratrol można znaleźć w żywności, w tym w orzeszkach ziemnych oraz w czerwonym [...]
[...] pacjenta, jego samopoczuciem a ryzykiem wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. Gdy stosuje się techniki poprawiające zdrowie psychiczne pacjenta cierpiącego na choroby układu krążenia, obserwuje się poprawę również samej choroby. Lekarze nie powinni skupiać się wyłącznie na leczenie samego stanu chorobowego, ale traktować pacjenta [...]
W dzisiejszym artykule zmierzymy się z kilkoma często spotykanymi mitami dotyczącymi dietetyki, farmakologii i treningu siłowego. Są one niezwykle często spotykane, mimo iż wiele z nich było już wielokrotnie wyjaśnianych. Powtarzają je nawet osoby z grupy wiekowej 50+, które powinny dysponować już wystarczającą wiedzą i orientacją w tematach [...]
[...] trybem życia: tj. wyrzeczeniami żywieniowymi, które zbliżają do celu kosztem zdrowia. Dobrym przykładem ku przestrodze są, chociażby wychudzone modelki, które często cierpią na choroby takie jak anoreksja. Zdrowie jest najważniejsze i to właśnie ono w dłuższej perspektywie pozwala nam na osiągnięcie ładnej, umięśnionej i szczupłej sylwetki.