Śmiało można powiedzieć, że czekolada należy do jednych z najpopularniejszych łakoci i króluje jako ulubiony wybór, gdy mamy skusić się na małe co nieco. Stosuje się ją do produkcji batoników, pralin, ciastek, sosów i deserów, jednak najbardziej doceniamy jej klasyczny obraz w formie symetrycznej tabliczki z małymi kosteczkami. Każdy ma tę swoją, [...]
Ziemniaczane paluszki o smaku warzywnym to wegańska propozycja przekąski na filmowy wieczór. Są chrupiące, a w smaku da się wyczuć dodane przyprawy. Można by powiedzieć, że chipsy to chipsy i wiele z popularnych marek może się pochwalić wegańską propozycją. Wystarczy, że mamy smak typu zielona cebulka, papryka itp. Czy zatem chrupki z napisem [...]
[...] korzenie w starożytności. Może być zdrowym dodatkiem do diety dla wszystkich osób, które nie mają nietolerancji na gluten. Jest to wartościowy produkt, bogaty w błonnik, białko i przeciwutleniacze, dzięki czemu wspiera zdrowie naszego serca oraz układu pokarmowego. Jest także bardzo dobrym źródłem energii, które nie powoduje gwałtownego skoku [...]
Nie ulega wątpliwości, że wybierając się do sklepu z suplementami diety, w około 80% przypadkach trafimy na sprzedawcę, którego zadaniem jest sprzedać jak najwięcej oraz polecać produkty, na których sklep zarabia najwięcej, czyli obarczone największą marżą. Zazwyczaj również pierwsze co zaproponuje to to, co mu nie schodzi i zalega na półkach. [...]
Budowanie masy mięśniowej nie jest możliwe, gdy nasze dobowe zapotrzebowanie kaloryczne nie jest pokrywane z diety. Oznacza to, że aby mięsień mógł rosnąć, potrzebuje dostatecznie dużo energii do "załatania dziur energetycznych", powstałych w wyniku treningu siłowego, jak i aktywności dobowych. Nadwyżka musi spełniać dodatkowo pewne kryteria [...]
Jak to zwykle bywa w przypadku tego typu pytań, odpowiedź brzmi: To zależy. Jeśli liczysz na to, że po włączeniu odżywki białkowej do dotychczasowej diety w magiczny sposób zaczniesz tracić tkankę tłuszczową to mam dla Ciebie złą informację. Prawdopodobnie to zbyt mało, by tracić wagę! Podsumowanie Stosowanie odżywki białkowej w trakcie redukcji [...]
[...] które chronią komórki. Na poziomie tkanek niektóre flawonoidy wzmacniają drobne naczynia krwionośne zwane naczyniami włosowatymi. Blokują też enzymy rozkładające kolagen - białko, które zapewnia siłę i wsparcie Twojej skórze i stawom. Flawonoidy, bo o nich mowa, to grupa związków, która: nadaje roślinom kolor, aby mogły przyciągnąć owady do [...]
[...] K jest znana jako czynnik protrombinowy, niezbędny do krzepnięcia krwi. Jednak to nie wszystko. Osteoblasty (komórki, które tworzą kości) wydzielają zależne od witaminy K2 białko — osteokalcynę. Jest ono odpowiedzialne za syntezę macierzy kostnej. W ten sposób osteoblasty doprowadzają do mineralizacji macierzy kostnej. Witamina K2 a spadek [...]
Widząc kremową pastę z koperkiem, od razu wyobraziłam sobie świeżą wiosenno-letnią kanapkę posypaną szczypiorkiem. Jakież było moje zdziwienie, kiedy zobaczyłam na pierwszym miejscu w składzie napój sojowy i fermentowany napój sojowy. Czar prysł, ale z drugiej strony, wszelkie twarożki są produktem mlecznym, tak więc i tutaj musiała się pojawić [...]
Kanapki może nie są najbardziej wyszukanym daniem, jednak przy czasowym niedoborze, stanowią czasami najlepsze i najszybsze rozwiązanie. Pasty sprawdzają się tutaj znakomicie, bo są pożywne, nie są suche, można je zrobić samemu lub wybrać gotową ze sklepu - a wybór jest naprawdę spory. Jedną z propozycji jest Pasta z tofu z papryką i chilli z [...]
Wykorzystanie suplementacji okołotreningowej ma na celu maksymalne wsparcie organizmu w okresie przed w trakcie, jak i po zakończonym wysiłku. Ukierunkowanie suplementacji w tym okresie bywa kluczowe w kontekście regeneracji, jak i wykorzystania całego potencjału organizmu, tak aby przeprowadzić, jak najbardziej efektywny trening. Z jakich [...]
[...] zwiększyć przyswajalność tego bardzo ważnego pierwiastka? Innymi związkami, które mogą zaburza naturalne procesy przyswajania żelaza są kompleksy fitynianów i polifenoli, wapń, białko jaja kurzego, kazeina oraz białka roślin strączkowych. Znajdujące się w produktach pełnoziarnistych fityniany skutecznie blokują proces przyswajania nawet do 90%.
Wydawać by się mogło, że ilość protein zawartych w mięsie jest ilością stałą i niezależnie od sposobu rozdrobnienia w jamie ustnej jest to białko w pełni wykorzystane przez nasz organizm, a jego trawienie rozkłada się w czasie. Jednak francuscy naukowcy przedstawili badanie, w którym sugerują, że jakość żucia mięsa będzie miała wpływ na ilość [...]
[...] 9% po 168 h od zakończenia treningu siła spadła, bolesność mięśni wzrosła, odnotowano wzrost kinazy kreatynowej niezależnie od suplementacji Zobacz również: Ranking odżywek białkowych TOP10 Podsumowanie Suplementacja białkiem serwatkowym może przyspieszyć migrację komórek satelitarnych do mięśni, po ekscentrycznych ćwiczeniach o wysokiej [...]
Jajka są dobrym źródłem białka oraz zdrowych tłuszczów, pod warunkiem iż nie pochodzą z hodowli przemysłowej. Naukowcy oceniali, w jakim stopniu jajka są przyswajane do ustroju człowieka. Podawano 25 g gotowanego lub surowego jajka znakowanego izotopami. Wniosek Obróbka cieplna znacząco poprawia przyswajalność jajek. Prawdopodobnie różnica w [...]
L-Teanina jest aminokwasem występującym głównie w herbacie. I chociaż L-teanina nie jest aminokwasem niezbędnym, jak wiele innych aminokwasów, niemniej pozostaje składnikiem pokarmowym niezwykle pożytecznym dla zdrowia, a szczególnie dla zdrowia psychicznego. Eksperymentalny tucz zwierząt zakończono oczywiście tradycyjnie ich ubojem. Działanie [...]
[...] Collagen Pro 180 caps to preparat, który uzupełnia niedobory kolagenu, dodatkowo wpływa na zwiększenie jego naturalnej produkcji. Wysoka zawartość witaminy C sprawia, że białko to jest bardzo dobrze wchłaniane. W ALLNUTRITION Collagen Pro 180 caps zawarto również inne substancje, które mogą wpłynąć na poprawę stanu stawów i chrząstek oraz [...]
Diety wegańskie należą do jednych z najtrudniejszych do skomponowania i urozmaicenia z racji ograniczeń związanych z eliminacją produktów pochodzenia zwierzęcego. Wśród wegan często występują przy źle zbilansowanym jadłospisie niedobory żelaza. Warto również suplementować witaminę B12. Dieta wegańska 1700 kcal. Diety redukcyjne oparte o deficyt [...]
W poszukiwaniu wegańskich słodkości natrafiłam na te czekoladowe batoniki. Ot kawałek czekolady do przekąszenia podczas spaceru albo w domu do kawy. Batonik przyciąga wzrok swoim opakowaniem. Jest estetyczne, kolorowe i po prostu ładne. Sam batonik przypomina niemałą sztabkę czekolady. Wiele tego typu produktów powstaje na bazie oleju kokosowego, [...]
[...] wykazuje EPO. Aby potwierdzić tego typu doniesienia, naukowcy wykorzystali główny składnik czynny różeńca górskiego - salidrozyd. Jak się okazało, salidrozyd wpłynął na białko HIF-1-alfa, które jest wytwarzane, gdy komórki otrzymują zbyt małą ilość tlenu. Sytuacja ta sprawia, że organizm zostaje zmuszony do zwiększenia ilości EPO tak, aby [...]