Co się dzieje z organizmem, gdy nie trenujesz? Paradoksalnie, niewielka część trenujących może uzyskiwać znacznie lepsze rezultaty, gdy zamiast ćwiczyć, odpoczywa. Ten problem dotyczy wielu ludzi, którzy „nie mogą zwiększyć masy ciała”. A później okazuje się, że dany człowiek więcej biega np. za piłką, za dużo pływa, skacze czy trenuje na macie. [...]
Orzechy to pyszne, chrupiące i zdrowe przekąski, można je spożywać, będąc na każdej diecie, nawet na ketogenicznej czy wegańskiej. Pomimo wyższej zawartości tłuszczu mają wiele istotnych korzyści dla zdrowia i prawidłowej masy ciała. Orzechy są częstym dodatkiem do wielu dań i to nie tylko tych na słodko. Wykorzystywane są także do produkcji [...]
[...] u sportowców, którzy potrzebują dużej ilości energii, a mniej składnika budulcowego (czyli białka). Nic nie stoi na przeszkodzie, by nabyć zarówno odżywkę węglowodanowo-białkową, jak i klasyczną, dostarczającą praktycznie samych protein (np. białka serwatkowe: WPC, WPH, WPI, kazeinowe, białka jaja). Podsumowanie Odżywki typu gainer należą [...]
[...] dużą ilość białka. I wtedy spożycie białka może okazać się już niewystarczające. Na szczęście przemysł suplementacyjny dostarcza nam niezwykłe bogactwo odżywek wysokobiałkowych tak, że nawet „ketoweganie” znajdą przemyślane kompozycje białek pozwalające zapomnieć o brakach tego makroskładnika. Po odżywki wysokobiałkowe powinniśmy [...]
[...] w diecie. Jakie produkty wybierać? Doskonałym źródłem białka roślinnego są nasiona roślin strączkowych, orzechy, produkty pełnoziarniste, a także kompletne odżywki białkowe. Spożywając różnorodne pokarmy, możesz uzyskać wszystkie niezbędne aminokwasy, których organizm potrzebuje, a nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć. Przykładowo, [...]
[...] testosteronu, stężenie SHBG (globuliny, która wiąże testosteron, sprawiając, iż jest nieaktywny), wolny testosteron. Jedyna kwestia, o której trzeba pamiętać, to, że białko sojowe zawiera mniej aminokwasów (np. BCAA, rozgałęzionych), dlatego dawkowanie powinno być większe niż klasycznego, serwatkowego (WPC, WPH, WPI). Czy różnica między [...]
[...] u mężczyzn i 9 kg u kobiet. Jednak podkreślają, że 77% znajduje się w komórkach (jako BCM), ale 23% łącznie poza komórkami i w płynie pozakomórkowym. Konkretnie jest to białko zdeponowane w: komórkach 77% 23% jako ECS (ang. extracellular solid) – ciałach pozakomórkowych, w postaci stałej oraz ECF (ECF (ang. extarcellular fluid) – płynach [...]
Kiedyś myślano, iż białko serwatkowe jest produktem przeznaczonym tylko dla kulturystów i aspirujących „pakerów”. Tymczasem okazało się, że znajduje zastosowanie w profilaktyce cukrzycy typu 2, przy redukcji tkanki tłuszczowej, jako forma wspomagania systemu odpornościowego (szczególnie jesienią i zimą), przy wyniszczeniu spowodowanym chorobą (w [...]
Codzienna aktywność fizyczna jest kluczowym elementem zdrowego trybu życia. W miarę jak ludzie coraz bardziej zainteresowani są osiągnięciem wysokiej sprawności fizycznej, pojawiają się pytania o optymalne metody treningowe. Jedną z takich kwestii jest dwukrotny trening w ciągu jednego dnia. Pojęcie jest dość szerokie, dlatego należy poznać jego [...]
[...] też wiedzieć, że dieta osób trenujących wymaga większych ilości białka. Trenowane mięśnie potrzebują do rozwoju aminokwasów jako materiału budulcowego. Takim materiałem jest białko, które zbudowane jest właśnie z aminokwasów. Najłatwiejszym i optymalnym dla zdrowia wyborem wcale nie jest mięso lub twaróg a przepyszne białko serwatkowe. Stąd tak [...]
[...] do umiarkowanej podaży, wysoka podaż węglowodanów zwiększała ryzyko zgonu o 23%, zbyt niska podaż o 20%. Jednak śmiertelność wzrosła, gdy węglowodany zamieniono na białko lub tłuszcze pochodzenia zwierzęcego (wzrost o 18%), a zmniejszyła się, gdy były to białka lub tłuszcze pochodzenia roślinnego (spadek ryzyka o 18%). Interpretacja [...]
Co kryje się za obco brzmiącą nazwą "flawonoidy"? Flawonoidy to inaczej przeciwutleniacze. Są to substancje o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Czy wiesz, gdzie znajduje się najwięcej flawonoidów i jakie mają one znaczenie dla naszego zdrowia? Obróbka termiczna a straty flawonoidów Jak wspomniałam wcześniej, na skutek obróbki termicznej część [...]
Białko jest silnym termogenikiem, posiada bardzo niską efektywną wartość energetyczną i wymaga masy energii, aby mogło być przyswojone przez organizm. To sprawia, iż nie da się utyć przy stosowaniu czystego białka np. serwatkowego, a osoby, które odżywiałyby się samym białkiem, znalazłyby się w śmiertelnym niebezpieczeństwie. Szczególnie ważne są [...]
[...] która prowadzi do powolnej utraty masy mięśniowej. Istnieją suplementy diety, jak i produkty żywnościowe, które skutecznie wspomagają walkę z chorobą. Należą do nich białko, kreatyna, kwasy tłuszczowe omega 3, jak i witamina D3. Nie tylko kwestie żywieniowe są pomocne. Warto również zapoznać się z czynnikami, które mają istotny wpływ na [...]
[...] białka z dietą. Najwartościowsze będą w tym przypadku tzw. białka wsokocysteinowe, do których zaliczane są w pierwszej kolejności białka serwatkowe. Tak więc koktajl wysokobiałkowy na bazie izolatu lub koncentratu białka serwatkowego powinien być naszym ulubionym deserem w okresie zwiększonego narażenia na infekcję wirusową. Przeczytaj [...]
[...] stosowanych odżywek w sporcie. Obecnie zadomowiły się nawet w zwykłych sklepach, coraz częściej proteiny wzbogacają różnorodne produkty spożywcze (budynie, jogurty białkowe, batony itd.) Wiele osób żywi wobec odżywek nieuzasadnioną niechęć, jednal ich skład jest prosty i z pewnością mogą mieć korzystny wpływ na zdrowie. W jakich [...]
[...] i stanowiły ważną część diety ludzi. Dlaczego nasiona chia są od wieków tak popularne? Są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i błonnika, a ponadto zawierają białko i minerały, w tym żelazo, wapń, magnez i cynk. Wiele publikacji zwraca uwagę na korzyści płynące ze spożywania nasion chia, m.in. na wspieranie zdrowia serca, [...]
[...] zawierają dodatek soli i cukru. Jeżeli zależy ci na uzyskaniu jak najwięcej korzyści, wówczas szukaj produktów bez tych dodatków. Niektóre z nich mają dodatek odżywki białkowej. Jest to dobra opcja dla osób, które szukają dodatkowych źródeł tego makroskładnika. Biorąc jednak pod uwagę założenia weganizmu, trzeba zweryfikować, jakie to jest [...]
[...] wzbogacone BCAA). Pięćdziesięciu mężczyzn grających w futsal obserwowano przez 8 tygodni suplementacji, z czego 40 ukończyło badanie, 20 stosowało proteiny roślinne, 20 białko serwatkowe. Co oceniano w eksperymencie? Oceniano następujące parametry: zawartość minerałów w kościach, beztłuszczową masę ciała i masę tkanki tłuszczowej; przyrost [...]
[...] rozesłanym do fanów biuletynie Schwarzenegger zwrócił uwagę na jedną ważną rzecz. Dla dłuższego i zdrowszego życia rekomenduje codzienne spacery i spożywanie posiłków wysokobiałkowych. „10-15 minut codziennego marszu może zmniejszyć śmiertelność o 40%. Wszyscy mówią o ćwiczeniach o wysokiej intensywności, ale stare, dobre spacery mogą być [...]