SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

tłuszcz do smażenia

  • [...] ketogeniczna to jedna z najpopularniejszych strategi żywieniowych w świecie fitness. Ludzie na całym świecie zabierają się za nią, żeby schudnąć i kontrolować poziom tkanki tłuszczowej. Czym jest dieta ketogeniczna? Jakie są jej rodzaje? Czy jest odpowiednia dla ciebie? To i jeszcze więcej w przewodniku poniżej. Suplementacja Wielu zwolenników [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16006 Data: 2019-03-20 20:19:04
  • [...] i siły, to dołóż obciążenia. Partie ciała, które mogą sprawiać problemy Większość kobiet ma takie swoje miejsca, których nie lubi i z których ciężko jest zgubić tkankę tłuszczową. Zwykle są to uda, pośladki, boczki czy tylna część ramienia tzw. triceps. Są na tyle uparte, że, nawet jeśli już waga ładnie spadła, to one dalej są. Nawet się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 26308 Data: 2019-01-06 14:28:47
  • Dieta na masę: Co jeść na masę?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Jednak na kulturystów czyha wiele pułapek i postaram się opisać chociaż niektóre z najczęściej spotykanych. Jak wiemy, istnieje wiele źródeł białka, węglowodanów i tłuszczów. Jednak wiele z nich nie nadaje się dla sportowców, a niektóre rodzaje pokarmu mogą nawet wywoływać choroby (np. ryby skażone metalami ciężkimi). Antyodżywczy i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 28608 Data: 2018-10-09 12:10:47
  • [...] zabójczych jajkach, uważa się diety ketogeniczne za niezwykle szkodliwe dla zdrowia. W rzeczywistości nowsze badania i meta-analizy wcale nie wskazują, by duża podaż tłuszczów była aż tak dewastująca dla zdrowia. Po prostu trzeba zachować zdrowy umiar.  Nowsze meta-analizy badań randomizowanych oraz kohortowych wykazały, albo brak [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3035 Data: 2019-04-23 09:32:24
  • Kwasica a dieta ketogeniczna. Diety Dukana i Atkinsa vs VLCKD

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] się ketony, które nie są ciałami ketonowymi, np. pirogronian, fruktoza. Kiedy powstają ciała ketonowe? Jeśli ograniczysz podaż węglowodanów do 50 g (lub mniej) dziennie, tłuszcze stają się głównym substratem energetycznym dla ustroju. Triacyloglicerole w organizmie zgromadzone, jako podskórna tkanka tłuszczowa, podlegają najpierw lipolizie, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2793 Data: 2019-03-13 22:01:16
  • Według danych CDC 39,8% dorosłych mieszkańców USA ma otyłość (~93.3 mln Amerykanów w latach 2015-2016). Otyłość bezsprzecznie powiązano z występowaniem chorób serca, udarami, cukrzycą typu II oraz wieloma rodzajami raka. Roczne koszty opieki zdrowotnej nad osobami otyłymi w USA wynoszą 147 miliardów dolarów. Koszty opieki nad osobą otyłą są o 1429 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6693 Data: 2018-12-04 08:58:17
  • Olej MCT i olej kokosowy to tłuszcze, które zyskały na popularności wraz z większym zainteresowaniem dietą ketogeniczną. Choć mają wspólne cechy, to jednak są między nimi pewne różnice i każdy z nich ma swoje unikalne zalety oraz zastosowania. Pielęgnacja urody i skóry Wysoki udział kwasu laurynowego w oleju kokosowym sprawia, że jest on [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6539 Data: 2020-07-02 20:13:33
  • Wołowina vs. drób - porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] przez około 6 miesięcy. Pierś z kurczaka – wartości odżywcze, wady i zalety Wartości odżywcze: W 100 g piersi z kurczaka znajduje się 110 kcal, w tym: białko 23 g tłuszcz 1 g węglowodany 0 g Witaminy: A 0 mg C 1,2 mg E 0,1 mg K 0,2 ug tiamina 0,1 mg ryboflawina 0,1 mg niacyna 11,2 mg B6 0,5 mg foliany 4 ug B12 0,4 ug kwas pantotenowy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7295 Data: 2017-09-14 10:30:46
  • Smażenie na tłuszczu - czym jest punkt dymienia oleju?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] że ​​niektóre oleje lepiej nadają się do sałatek, a inne do smażenia mięsa. Jedną z najważniejszych rzeczy, które należy wziąć pod uwagę podczas kupowania oleju lub innego tłuszczu, jest jego punkt dymienia. Co to jest punkt dymienia i dlaczego ma to znaczenie? Czy kiedykolwiek zostawiłeś/aś olej na patelni na dużym ogniu? Jeśli tak, zapewne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1100 Data: 2022-06-02 13:10:35
  • Na czym smażyć? Najlepsze oleje w sprayu

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] podsmażone mięso… Większość z Was z pewnością ma w domu patelnię i z niej korzysta. Na czym smażymy? Żeby potrawa nie przywierała do patelni korzystamy z różnych tłuszczów. Jest wiele opinii na ten temat. Na jednych tłuszczach można smażyć, na innych nie powinniśmy. Jeśli dobrze poszukamy, to na temat każdego z tłuszczów znajdziemy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5388 Data: 2018-12-20 09:39:22
  • Dieta ketogeniczna może być nie lada wyzwaniem dla osób, które wcześniej jej nie próbowały. Choć perspektywa smacznych, obfitych w tłuszcz posiłków wydaje się dość przyjemna, dieta Low Carb wcale nie należy do łatwych. Aby przebiegała sprawnie, warto ją uzupełnić o suplementację, która pozwoli nam zaadaptować się do nowych warunków dietetycznych i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11976 Data: 2018-01-30 09:24:15
  • Olej kokosowy i kontrowersje z nim związane

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] jest to produkt żywieniowy, który ostatnimi czasy zyskuje coraz większy rozgłos, opinie na jego temat są jednak mocno podzielone. Dla jednych jest podstawowym źródłem tłuszczu, dla innych produktem, który w zdrowej diecie nie powinien mieć miejsca. Kto ma rację? Czy olej kokosowy to super food, a może zwykły mit, na którym zarabiają [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5184 Data: 2017-09-14 10:00:36
  • Domowe posiłki często uważane są za zdrowe. W większości przypadków jest to prawda, ponieważ gotując samodzielnie, kontrolujesz dobór składników i ich jakość. Jednak możesz podczas gotowania popełnić błędy, które sprawią, że posiłek nie będzie zdrowy. Krojenie mięs i warzyw na tej samej desce Podczas krojenia mięsa na drewnianej desce wyciekają z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13558 Data: 2018-02-01 10:57:44
  • Czego potrzebujemy: 800 g piersi z indyka 20 g oliwy 50 g cebuli 200 g czerwonej papryki 500 g passaty pomidorowej 30 g suszonych pomidorów 60 g zielonych oliwek sól, pieprz, bazylia, oregano Jak wykonać: Pierś z indyka myjemy, osuszamy, tniemy na niezbyt grube paski i przyprawiamy solą i pierzem. Smażymy na 10 g oliwy. Cebulę siekamy na cienkie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3160 Data: 2018-08-03 08:08:47
  • Proteinowe owsiane pancekes

    Artykuł
    Fitkuchnia

    Czego potrzebujemy: 50 g płatków owsianych 1 jajko 30 g białka - ja użyłam izolatu o smaku biała czekolada 5 g kakao 150 ml wody 50 ml espresso lub bardzo mocnej kawy Jak wykonać: Płatki gotujemy w wodzie z kawą. Wystarczy kilka minut, by płatki tylko wciągnęły płyn. Przekładamy do miski. Gdy płatki chwilę przestygną dodajemy jajko, izolat oraz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5898 Data: 2018-08-14 11:38:48
  • Składniki: 30g mąki ryżowej 100g wędzonej piersi z kurczaka cukinia pieczarki 1 całe jajko cebula bazylia papryka przyprawy do smaku odrobina wody gazowanej pam do smażenia Sposób przygotowania: Mąkę ryżową dokładnie mieszamy z jajkiem i wodą. Masę należy wylać na rozgrzaną patelnie i smażyć do momentu zrumienienia. Pozostałe składniki kroimy i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7561 Data: 2017-10-29 12:40:36
  • Makaron z warzywami i krewetkami

    Artykuł
    Fitkuchnia

    Czego potrzebujemy: 50 g szparagów - najlepiej główki 50 g mixu kolorowych papryk 50 g cukinii 100 g krewetek 2 ząbki czosnku 20 g oliwy 1/3 pęczka natki pietruszki kawałeczek posiekanego chilli 65 g makaronu 10 g tartego parmezanu Jak wykonać: Szparagi kroimy na pół i gotujemy około 1 minuty - odcedzamy. Paprykę i cukinię kroimy na drobne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2204 Data: 2019-03-01 09:40:05
  • Gofry wytrawne

    Artykuł
    Fitkuchnia

    Czego potrzebujemy: 50 g mąki orkiszowej jasnej lub zwykłej pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli jajko 60 g mleka 5 g oliwy z oliwek 35 g tartej mozzarelli Jak wykonać: Wszystkie składniki miksujemy i odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie wylewamy ciasto na dobrze rozgrzaną gofrownicę. Pieczemy kilka minut - do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2431 Data: 2018-09-25 12:36:22
  • [...] budulec organizmu – nie tylko mięśni. Świadczy o tym fakt, że masa ciała człowieka jest zbudowane aż w 20% właśnie z protein. Jednocześnie białko – obok tłuszczu i węglowodanów – należy do grupy trzech najważniejszych makroskładników w diecie. Dostarczanie go organizmowi w odpowiednich ilościach pozwala mu na prawidłowe [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 70468 Data: 2018-08-22 06:14:50
  • Jakie mięso mielone na diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Gotowe mięso mielone to produkt wysoce przetworzony, najczęściej z kiepskim składem, czy zatem lepiej go unikać? Czy w sklepowych lodówkach jest szansa na znalezienie dobrej jakości gotowego mięsa mielonego? Na co zwracać uwagę przy zakupie i czym się kierować? Na to pytanie postaram się odpowiedzieć na podstawie przygotowanego zestawienia. Choć [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 20489 Data: 2017-09-04 09:13:29