[...] z białkiem i weglowodorach!!! bo jak obliczałem to akurat tyle mi wychodzi!!!! a moze jakies zmiany czekam na propozycje!!! 1 posiłek Płatki owsiane 100g Mleko zaw. 1,5 % tłuszczu 500g 2 posiłek Chleb żytni razowy 170g Jaja kurze całe 150g Margaryna 5g 3 posiłek Makaron dwujajeczny 120g Mintaj świeży 100g Oliwa z oliwek(do smażenia) 20g [...]
[...] posiłki - nie wyobrazam sobie jedzenia makaronu z ryżem, Jedzenie powinno być smaczne. Poza tym wpisałęś jakieś kotlety sojowe (soja to GMO i wcale nie jest pożądana w diecie) i one żadnych wartości wg Ciebie nie mają. Ten kotlet, to też nie wiadomo co - wpisz mięso - jakiego użyłes, surowe, ważone przed obróbka i tłuszcz użyty do smażenia.
Wartościami białkiem i węglami się nie różnią bardzo, dochodzi tłuszcz z oleju do smażenia, no i gotowane jest bardziej lekkostrawne. Smpa Ci to w zasadzie dobrze opisał.
Tak, wliczamy. Tłuszcz użyty do smażenia nie znika w magiczny sposób i należy wliczyć go w makro. Natomiast jeżeli lejesz go tyle, że zostaje Ci na patelni, to warto zweryfikować ilość, której używasz.
Smażenie może być szkodliwe i na tłuszczach zwierzęcych i roślinnych. Na roślinnych zasobnych w kwasy polienowe jest po prostu bardziej szkodliwe. Ale to nie jest tak, że smażenie na zwierzęcych szkodliwe nie jest, choćby dlatego że: - tłuszcze zwierzęce też zawierają kwasy wielonienasycone (w smalcu nawet 10% fatu to kwas linolowy czyli ten co w [...]
[...] za rady. Teraz oprócz robienia zdjęć codziennie rano zacznę mierzyć również obwody. Mam jeszcze jedno pytanie. Jak mogę wliczyć np skwarki z boczku. Nie smażyłem na żadnym tłuszczu bo tłuszcz się z nich sam wytopił podczas smażenia. Skwarki zmniejszyły swoją objętość ponad dwukrotnie, cały tłuszcz został na patelni a to co zostało na skwarkach [...]
Nie wiem czy w tej sytuacji nie należy brać poprawki na to, że masa tłuszczu się wytopiła z mięsa, więc czy to faktycznie było 4,5kcal czy ze 2.5 to nie wiadomo. Ja na jeden z posiłków mam 300g łopatki albo szynki wieprzowej, smażonej na smalcu a do tego kapustę kiszoną ze 150g smalcu i ledwo to zjadam. Tluszcz jak mi sie wytopi to po skonczeniu [...]
[...] które powodują powstawanie akrylamidów - wybitnie trujących związków. A czy akrylamidy powstają podczas wstępnego smażenia ? Powiedzmy wrzucam pokrojonego kraka/schab na tłuszcz i podsmażam z 3-5 min, po czym dorzucam warzywa i zalewam wodą, żeby się dusiło. Was koledzy chcę jeszcze zapytać co sądzicie o wypijaniu samego białka po trneingu. [...]
1. Tak, można smażyć, a mało tego proces smażenia oraz pieczenia eliminuje z danego mięsa więcej wewnętrznego tłuszczu niż np. gotowanie. Mimo, że kurczak z rożna wydaje się na pierwszy rzut oka bardziej tłusty, to tak naprawdę zawiera on mniej tłuszczu niż kurczak z gotowany (związane jest ot z temperaturą obróbki termicznej). Większość osób jest [...]
Smażenie jest jednym z procesów obróbki termicznej, wykorzystywanym do przygotowywania różnego rodzaju potraw w naszych dietach. Polega ono na ogrzaniu potrawy w środowisku tłuszczu. Dla potraw, które wymagają krótkiego smażenia, tłuszcz jednak nie jest niezbędny. Przydatna jednak będzie dobrej jakości patelnia. Z reguły stosuje się patelnie: - [...]
[...] z grillowaniem to ona za dużo nie ma wspólnego i potrawy na niej przyrządzane są tak samo niezdrowe jak na płaskiej patelni? Ale chyba kaloryczność jest trochę niższa, bo tłuszcz ocieka do rowków? Sałatki jak najbardziej - liczy sie dobór składników - kiepski tuńczyk, z kiepska kukurydzą - to słaby odżywczo posiłek. Tak, wiem, że ogólnie [...]
[...] najczęściej u pacjentów z chorobą nowotworową lub u osób chronicznie niedożywionych z innych przyczyn. Wartość energetyczna mięsa i produktów mięsnych zależy od zawartości tłuszczu i wody, z kolei zawartość tłuszczu waha się w bardzo szerokich granicach, w zależności od gatunku, części tuszy i rodzaju produktu. Produkty mięsne o dużej [...]
[...] najmniej przypadków choroby niedokrwiennej oraz zawałów serca. Średnia długość życia jest w tych okolicach najdłuższa. Mimo to dieta śródziemnomorska nie jest wcale uboga w tłuszcze; w rzeczywistości mieszkańcy tych krajów jedzą dużo więcej tłustych potraw niż Polacy czy pozostali Europejczycy. Istnieje jednak wielka różnica w rodzaju [...]
[...] unikając za wszelką cenę fatu - bo Fat to zło- wybierają chude.mięsa. A tam.wiadomo króluje pierś z kurczaka. Ale ..........ale smaza go na patelni ,czasami na głębokim tłuszczu (w sensie nie na odrobinie tłuszczu a tak że kurczak pływa) . Więc ta pierś mimochodem pociągnie fatu też. Więc nie będzie miała ten 1% fatu a 1 + 0 na koncu. I [...]
[...] unikając za wszelką cenę fatu - bo Fat to zło- wybierają chude.mięsa. A tam.wiadomo króluje pierś z kurczaka. Ale ..........ale smaza go na patelni ,czasami na głębokim tłuszczu (w sensie nie na odrobinie tłuszczu a tak że kurczak pływa) . Więc ta pierś mimochodem pociągnie fatu też. Więc nie będzie miała ten 1% fatu a 1 + 0 na koncu. I [...]