Jasne. Jaja kurze to produkt o wysokiej gęstości odżywczej zatem jak najbardziej zdadzą egzamin. Zadbaj również o dobrej jakości tłuszcz do smażenia np: olej kokokosowy, oliwa z oliwek, masło klarowane. Zmieniony przez - dudee w dniu 2017-02-15 16:34:50
[...] składników kwasotwórczych, mięso należy do produktów zakwaszających organizm. Młode zwierzęta, np. cielęta, i drób, szczególnie brojlery, dostarczają mięsa uboższego w tłuszcz i białko, bardziej miękkiego i delikatnego oraz łatwiej przyswajalnego dla dzieci i ludzi chorych. Mięso jest produktem nietrwałym, toteż w zasadzie trzeba je kupować [...]
[...] na dobrze rozgrzanym oleju. Jajko ugotować, obrać i pokroić na kawałki. Kartofel ugotować i pokroić w kostkę. Orzeszki podsmażyć na oleju na brązowy kolor. Odsączyć z tłuszczu, obrać z łupinek i utrzeć w moździerzu. Odstawić. Miąższ kokosa posiekać, zalać 125 ml gorącej wody i odstawić na 30 min. Odcedzić mleczko kokosowe do miseczki. [...]
[...] się własnym doświadczeniem. Otóż do krótkotrwałego smażenia produktów które szybko się ścinają np. jajka używamy masła. Dlaczego masła? Dlatego że posiada bogaty skład tłuszczowy, mimo iż posiada też izomery trans to wbrew pozorom w zdrowej formie. Ma też udział 50/50 (w przybliżeniu) kwasów tłuszczowych nasyconych do nienasyconych. Oznacza [...]
[...] sól, zielona pietruszka, pieprz. Oczyszczoną, umytą i pokrajaną na małe kawałki rybę obtoczyć w mące wymieszanej z solą i pieprzem, usmażyć na gorącej oliwie. Odłożyć. W tłuszczu od smażenia ryby zrumienić drobno posiekane cebule i czosnek. Ponownie włożyć rybę na tłuszcz, posypać zieloną pietruszką, podlać octem i przecierem (lub sokiem [...]
Proszę bardzo. Najważniejsze. Wątróbkę - wszystko jedno: drobiową czy wieprzową - smaży się krótko, na dobrze rozgrzanej patelni, na gorącym tłuszczu i przyprawia (solą, pieprzem) dopiero na samiutki koniec, żeby nie stwardniała. Na małym ogniu, długo i wolno duszona wyjdzie podeszwowata i niesmaczna. 1. Wybieram ciemnobordowe i lśniące wątróbki [...]
[...] sposobów obróbki termicznej stosowanych w kuchni. Lubimy smażyć mięsa, ryby, jaja, warzywa, czy połączenia tych składników. Polega ono na ogrzewaniu potrawy w środowisku tłuszczu. Jednak są również możliwości smażenia na dobrej patelni, np. teflonowej, bez użycia tłuszczu. Wśród najlepszych jakościowo tłuszczów, które warto stosować do [...]
[...] dokladnie, ale ze wcale taki spoko nie jest, ze lepiej z gęsi wybrać 3,29zł za 200g-250g kosztuje wiec tez bez tragedii o znalazlem: "smalec wieprzowy to nie jest tkanka tłuszczowa podskórna zwierzęcia a w pełni trzewna. A tłuszcz trzewny nie jest po prostu tłuszczem, tylko gruczołem, wpływa na estrogenizację i podwyższony poziom prolaktyny. [...]
A jak wygląda kwestia obróbki termicznej? Jakie jest wyjaśnienie tej kwestii, na tłuszczówce smażenie już nie szkodzi? Smazenie szkodzi/nieszkodzi tak samo na kazdej diecie, O nasileniu takiej szkodliwosci decyduje rodzaj uzywanego tluszczu, tluszcze roslinne (wyjatek kokos) nie nadaja sie do smazenia, tluszcze zwierzece duzo bardziej, aczkolwiek [...]
[...] low carb, diety optymalnej i tego typu wynalasków na zdrowie, głównie nt. wątroby. Na wątrobę bardziej już szkodzą klasycznie diety z dużą ilością węgli, niż te z przewagą tłuszczy na rzecz węgli. Szczególnie jak masz problemy ze stłuszczeniem wątroby to dieta z małą ilością węglowodanów jest kluczem do powrotu do zdrowia. Jeśli chodzi o nerki [...]
[...] rozdzielić na pojedyncze różyczki. Paprykę pokroić w paski. Jogurt wymieszać z olejem, solą i szczyptą cukru. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki i udusić na tłuszczu. Kalafior połączyć z papryką i sosem, doprawić do smaku, posypać pieczarkami. Posypać zieleniną. 203. Sałatka z kalafiora 2 1 duży kalafior zetrzeć na tarce [...]
[...] tradycjami. W samej Grecji każde drzewo ma swojego właściciela, który o nie dba z należytą starannością. Dzisiaj oliwa z oliwek to jedno z najpopularniejszych źródeł tłuszczu roślinnego. Występuje w różnych odmianach i każda z nich posiada unikalne cechy. Rodzaje oliwy z oliwek: - czysta oliwa z oliwek (Pure olive oil) – jest to oliwa o [...]
Co z tego, że jest tłuste (czyli zawiera tłuszcz) po smażeniu? Przecież tłuszcze też dostarczasz na ,,masie". Po pierwsze nie ma go dużo, jeżeli mówimy o ilości do smażenia (hmmm ile dasz... 4-8gr oliwy?), a po drugie problemem nie jest sam tłuszcz (jego obecność), ale to, że smażenie jest niezdrowe. Możesz gotować (przyprawiona jest dobra), [...]
Do smazenia stale(maslo lub smalec) > to brzmi jak jakaś dziwna herezja! Nie bierzesz pod uwagę temperatury w której zaczynają się te tłuszcze rozkładać? wiesz ile syfu wtedy jest? masło "pali" się w mgnieniu oka, czy taki utleniony tłuszcz jest zdrowy? mam pewne wątpliwości...
[...] na 2700 (w tej granicy się mieszczę). Białko też jest na podobnym poziomie jak pisałaś u góry. Tłuszcze może nie do końca, ale tam jest np. olej kokosowy, który nabija, a służy tylko do smażenia. Kwestia czy ten tłuszcz tak może zostać, czy nie. I co z węglowodanami? Czy są ok? Zmieniony przez - Wojcieszko87 w dniu 2017-03-19 22:24:09
to nie jest tylko kwestia jak dany tłuszcz znosi temperature..tu chodzi ogólnie o produkty spalania w organizmie..taka np. oliwa z oliwek wbrew pozorom dobrze znosi b. wysoka temp. na patelni, choć nie poświadczy tego jej aromat, a połączenie jej na patelni z jajem to chyba najgorszy możliwy wybór. Tłuszcze zwierzęce służa do smażenia produktów [...]
[...] jajka, cebula i masło (od biedy kurczak, ale osobiście nie lubię i nie poważam), przy czym wszystko wpisujemy przed obróbką, czyli mięso z piersi kurczaka bez skóry plus tłuszcz użyty do smażenia. Moja diagnoza jest taka: jesz za mało, jesz ubogo odżywczo (to tak delikatnie). Trochę się nie dziwie , ze na 2800 kcal z takich produktów utyłeś. [...]
[...] rozdzielić na pojedyncze różyczki. Paprykę pokroić w paski. Jogurt wymieszać z olejem, solą i szczyptą cukru. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki i udusić na tłuszczu. Kalafior połączyć z papryką i sosem, doprawić do smaku, posypać pieczarkami. Posypać zieleniną. 202. Sałatka z kalafiora 2 1 duży kalafior zetrzeć na tarce [...]
Masło klarowane jest jednym z gorszych wyborów do smażenia ze względu na stosunkowo dużą zawartość utlenionego cholesterolu w porównaniu do innych tłuszczy. Ale wszystko zależy od dawki, jak ktoś rzadko smaży i na małej ilości to pewnie jeden kit Dla mnie klarowane najlepsze,najsnaczniejsze staki mi wychodza. Olej kokosowy i palmowy. Olej kokosowy [...]
Dj - nie tylko oliwa z oliwek jest okej... poprostu racjonalne spozywanie tłuszczy zalezy chociazby od tego w jakiej formie spozywamy dany tłuszcz i tak np: ryby - są bardzo dobrym żródłem kwasów tłuszczowych omega - 3 (a o ich własciwosciach mozna powiedziec naprwde wiele dobrego) oliwa z oliwek - jest najbogatsza w jednonienasycone kw. tł. i [...]