Przepraszam za odkopanie tematu, ale mam problem z tłuszczami. W mojej diecie, zgodnie z zaleceniami dietetyka jest dużo tłuszczów (ok 170g dziennie). Nie narzekam oczywiście bo lubię jeść tłusto:) Korzystam ze smalcu, masła klarowanego, oleju kokosowego, oliwy z oliwek. Dołożę jeszcze olej lniany. Moje pytanie dotyczy smażenia - sporo smażę, bo [...]
[...] pomogą oszukać głód. Zawarte w płatkach, kaszach, w chlebie pełnoziarnistym, roślinach strączkowych sprawiają, że nie czujesz się stale głodna. Takiej roli nie odgrywa tłuszcz - dopóki go nie strawisz, nie czujesz się syta. Pokarmy zawierające węglowodany ( nie tylko produkty zbożowe, lecz również owoce), są z reguły bogate w błonnik. Jest [...]
[...] (100 g - 68 kcal) * 100 g nasion sezamu, ziaren słonecznika, maku - 600 kcal * 100 g sera twarogowego chudego (104 kcal) * 100 g sera żółtego - jednak ten zawiera dużo tłuszczu i cholesterolu (100 g ok. 350 kcal) * 150 g serków homogenizowanych (100 g - ok.150 kcal) * 200 g jaj (100 g - 150 kcal) lub białek (100 g - 46 kcal) * 500 g jogurtu [...]
[...] będzie lepiej. Dalszy ciąg do punktów: Ad.1 Tłuszcz- przyjaciel czy wróg? Nie wolno nam zapominać o tym, że podobnie jak białka, węglowodany i masę innych składników tak i tłuszcze niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania organizmu, gdyż biorą aktywny udział w procesach wzrostu i regeneracji komórek jak również co może zdziwić niektórych są [...]
Rola tłuszczu w procesie smażenia. WPROWADZENIE Smażenie w tłuszczu cieszy się nadal dużą popularnością. Powodem dużej akceptacji smażonych w tłuszczu produktów spożywczych jest ich smakowitość, apetyczny wygląd, przyjemny aromat jak i szczególna tekstura. Bardzo ważny wpływ na jakość frytkowanych produktów ma użyty olej lub tłuszcz. Przy czym [...]
[...] już tego fatu 5g. I wiem co mówie bo do smażenia nie używam nic. Nawet kropelki oleju. I widzę ile smalcu zostaje po usmazeniu Burger ów/ czy innego mięsa. Więc to że się tłuszcz wytapia to nie żadna ściema. Gorzej z obliczeniem tego więc strzelam. Z kolei jak mam jakieś wędzone mięso to w zależności ile "widzę" tłuszczu- tyle daje. Z reguły [...]
[...] na zaburzenia emocjonalne oraz ciężką depresję mają bardzo niski poziom DHA (to jeden z przedstawicieli omega-3) we krwi. Dziś naukowcy są powszechnie przekonani, że tłuszcze rybie pomagają eliminować przygnębienie, brak energii, lęk, bezsenność. Dlaczego tak się dzieje? Odpowiedź wydaje się prosta: nasza kora mózgowa jest zbudowana w 60 [...]
[...] zmęczenia i słabości, obnizona odporność, alergie 5. inne: ciągłe pragnienie. W przypadku ciagłych niedoborów Omega-3 organizm stara się zastępować je dostępnymi mu tłuszczami. I tu istnieje poważne zagrozenie ze strony powszechnie stosowanych tłuszczy spozywczych, reklamowanych jako zdrowe i wartosciowe. Rzeczywiście powstają one na [...]
Poniżej znajdziecie parę informacji, które pomogą rozwikłać zagadkę tajemniczego tłuszczu. Ja dotychczas usmażyłem na nim jajecznicę (wyszła super), a żona kuraka dla mnie i narzekała, ze słabo się smaży. Dziś smak tego kuraka przetestuję. Olej PAM do beztłuszczowego smażenia 340g - (1350 porcji) PAM - olej nowej generacji. Bezkaloryczny preparat [...]
[...] trawienne i tym samym przyspieszyłeś metabolizm. Dzięki temu wszystko co zjesz w ciągu dnia, zostanie szybciej zamienione w energię i nie zostanie odłożone w formie tłuszczu. Poza tym przez zjedzenie śniadania zwiększasz od rana poziom cukru w organizmie, co powoduje wzrost witalności i dobrego samopoczucia na najbliższe godziny. Jedz 5 [...]
[...] smażenia mamy do czynienia z temperaturą powyżej 200 stopni Istotną sprawą jest długość czasu smażenia Jednym słowem im dłużej smażymy tym wyżej podnosi się temperatura tłuszczu (oczywiście do pewnej granicy) Dodatkowo wszystko też zależy od tego co smażymy Jeżeli smażymy coś w oleju - czyli mamy pełno oleju w około produktu to podatność [...]
[...] sportowców, dlatego nie można dopuścić do tego, aby nieprawidłowe przyrządzanie potraw zmniejszało ich wartość. Straty białka przy przyrządzaniu posiłków ocenia się na 6%, tłuszczu na 8%, wę- : głowodanów na 10%. Przyjmuje się, że straty wartości energetycznej pożywienia, powstałe podczas przygotowania (obieranie, moczenie, krajanie itp.) i [...]
OBRÓBKA TERMICZNA POKARMÓW W TŁUSZCZACH Smażenie w tłuszczu jest w pierwszej kolejności procesem odwadniania. Woda i rozpuszczalne w wodzie produkty przechodzą z produktu do tłuszczu względnie opuszczają produkt jako para wodna. Oprócz tego tłuszcz wchłaniany jest przez produkt. Oleje o wysokiej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych [...]
[...] fast-food mogą mieć natychmiastowe, fatalne w skutkach działanie na tętnice. Takie dane niosą badania przeprowadzone w Nowej Zelandii. 10 mężczyzn zjadło posiłek bogaty w tłuszcz, który jest powszechnie stosowany do smażenia frytek w fast-foodach. (na marginesie dodajmy, że w wielu restauracjach tłuszcz nie jest zbyt często wymieniany). Cztery [...]
[...] :D 2. potymalne proporcje to 1:3 (omega3:omega6) 3. Hmm.. ponieważ nie uzupełnia szybko glikogenu(wolniej się wchłania niż glukoza ),a tym samym odkłada się w postaci tłuszczu? 4. nasycone/jednonienasycone/wielonienasycone 1/2/1 5.Glikogen dostarcze energi do pracy mięśni 6.Zalecane jest spożywanie nie więcej niż 50g białka w 1 posiłku. [...]
POCZYTAJ... i ułóż coś co ci będzie pasować trzymając się tych zasad... 1 Śniadanie czyli pierwszy posiłek powinien zawierać białko/węglowodany o niskim IG/tłuszcze/warzywa -Ogólna kaloryczność pierwszego posiłku powinna wynosić czasem nawet do 30% dziennego zapotrzebowania na energię.w tym posiłku powinniśmy się skupić głównie na węglowodanach [...]
Wiek: 18 lat Wzrost: 172 Waga: 69kg Staz: Rok Dieta: to pierwsza moja Budowa: Ekto/Mezo tutaj jest troche problem bo mam obwod nadgarstka 16cm ale lubie zjesc, mam gruba szyje i cechy ktore pasuja bardziej do mezo/endo. Sniadanie 7.00 1) Platki Owsiane 100g = 351 kcal Bialko 12,5g Weglowodany 58,7g Tluszcz 7,0g 2) Mleko 0,3% UTH 300ml = [...]
Na oleju rzepakowym nie smażymy :) Rzepakowy zawiera średnio ~30% tłuszczy wielonienasyconych co moim zdaniem jest już ilością zbyt dużą, by na nim smażyć. Do krótkiego smażenia nadają się imo jedynie oleje poniżej 20% zawartości tłuszczy wielonienasyconych, a optymalnie jeśli jest to ~10% jak w oliwie z oliwek. Lepsze to niż smażenie na oleju [...]
A ja sie nie zgadzam tym razem. Obiad - makaron pelnoziarnisty, wolowina, cebula, pomidory, czosnek, oliwa z oliwek, ser mozarella, jogurt naturalny i por. Znaczy co tu jest zle, czy tam "nieczyste" ? ;) Kolacja - watrobka drobiowa, jablko kwasne z ogrodu, pam do smazenia, czerwone wino, gorzka czekolada, ananas surowy. Ani pol nieczystego [...]