[...] a ten olej wymieniony w rozpisce to ta galaretka, która się z niej wytopiła i zastygła w lodówce. Mam i oliwę i olej lniany i dodaję je czasem na zimno. Ale jeśli chodzi o tłuszcz w posiłku, który zjadłam na mieście, to te składniki dodawałam trochę "na oko", mogę tylko mieć nadzieję, że użyty był olej rzepakowy, a nie coś gorszego. Zmieniony [...]
Tłuszcz kokosowy jest źródłem kwasów nasyconych, jednak tych krótko/średniołańcuchowych. Nie ma potrzeby na wzmiankę o tłuszczach nasyconych od razu reagować alergicznie, jak przyzwyczaiły nas kolorowe gazety. Kokos w racjonalnej diecie jak najbardziej znaleźć się może, a tłuszcz kokosowy może nadać się np. również do smażenia. masło klarowane, [...]
Tłuszcz kokosowy jest źródłem kwasów nasyconych, jednak tych krótko/średniołańcuchowych. Nie ma potrzeby na wzmiankę o tłuszczach nasyconych od razu reagować alergicznie, jak przyzwyczaiły nas kolorowe gazety. Kokos w racjonalnej diecie jak najbardziej znaleźć się może, a tłuszcz kokosowy może nadać się np. również do smażenia. masło klarowane, [...]
Tak jak napisala Dotka, jesli uzywasz tluszczu do smazenia, to wliczasz go w bilans. W artykule Co jedza Ladies Obliques napisala o tluszczach :-) Do smazenia nadaja sie tluszcze nasycone, np. maslo sklarowane, tluszcz kaczy, gesi. Tluszcze roslinne sie nie nadaja, wyjatkiem jest olej kokosowy i palmowy. Oliwa to tluszcz rosliny, wiec na niej nie [...]
[...] po tych zrywach usłyszałam dobrą radę od tej dziewczyny. "Ona mnie obserwowała cały czas i ponieważ jest doświadczona w ćwiczeniach to chciała mi doradzić, że aby zrzucić tłuszcz i ładnie się wyrzeźbić to powinnam raczej cardio w spokojnym tempie robić na rowerku lub steperze. Te ćwiczenia, które wykonuję doprowadzą mnie do niepożądanego [...]
[...] pokarmowych spełniającą w organizmie głównie funkcję energetyczną. Wchodzą w skład tkanek organizmu i zapewniają przechowywanie substancji regulujących rozpuszczalnych w tłuszczach jak np. witaminy A, E, D i K. Tłuszcze stanowią dla organizmu skoncentrowane źródło energii dostarczając w jednym gramie 9 kilokalorii oraz mogą być, w [...]
nie powinieneś smażyć na oliwie z oliwek.zawiera wprawdzie mało( w porównaniu do innych olei )tłuszczy wielonasyconych,ale mimo wszystke je zawiera.w wysokiej temperaturze sie utleniają i olej mało tego że traci "to co zdrowe"itp to staje się rakotwórczy.polecam do smażenia pam,albo olej kokosowy.zdania są podzielone na ten temat,ale [...]
[...] na czele. Co do białka - budżetową i bardzo zdrową wersją są podroby - wątróbka, serduszka (gulasz z serduszek wymiata). Do smażenia tak jak dziewczyny pisały + ja polecam tłuszcz gęsi. Do sałatek fajnie jest sypac orzechy :) Jeżeli nie musisz wywalić glutenu polecam upiec chleb razowy na zakwasie. Aaaa i strączkowe jest dobrze kiełkować - Iza [...]
[...] E która jest naturalnym przeciwutleniaczem oraz witaminę K która działa przeciwkrwotocznie i uczestniczy w formowaniu tkanki kostnej. Zawiera: 14% nasyconych kwasów tłuszczowych, 41-43% kwasu oleinowego, 41-43% kwasu linolowego, 9-10% kwasu palmitynowego, 5-6% kwasu stearynowego, 0,5% kwasu linolenowego Ważność: Po otworzeniu ok. 6 [...]
[...] Jutro wypada mi trening, wyjątkowo w sobotę, bo dziś nie trenowałem. Z tego też tytułu jutro nieco więcej kaloryki, jednak węgle na poziomie 70-80g. Większość jak zwykle z tłuszczów. Wyjątkowo jutro też dokonam pomiarów, zobaczymy co pokażą :-) w niedzielę wypada ten dzień oszukany, ale chodzi mi po głowie coś innego. Będzie to posiłek [...]
Z tego co wyczytałem to proporcja tłuszczów nasyconych, do jednonienasyconych i do wielonienasyconych powinna wynosić 1/1/1. Jeśli chodzi o Omegę 3 i 6 to proporcja wynosi od 1:1 do 1:5, więc najlepszym rozwiązaniem będzie olej lniany lub rzepakowy. Do smażenia najlepszy będzie kokosowy, palmowy lub smalec(?) -jako źródło kwasów tłuszczwoych [...]
[...] czesto jem na śniadanie. Zazwyczaj do zmiksowanych płatków owsianych + orzechów + rodzynek + suszonych śliwek dodawłem 3 całe jaja i smażyłem na patelni teflonowej bez tłuszczu uzyskując ładniutki omlecik. Jednak postanowiłem zaeksperymentować i zamiast większej ilości płatków dodałem porcję ( 30g ) ostrowi + 2 jaja. Omlecik trochę się [...]
Foty obowiązkowo ładuj Co do smażenia - stosuj to jako ostatnią metodę przyrządzania produktu. A jeżeli już się decydujesz na smażenie to smaż na tłuszcz nasyconym - zwierzęcy. Jedynie jajka możesz na wszystkim
witam, przygotowując sobie mięso zawsze kilka godzin wcześniej "obtaczam" je w przyprawach jakiś i dopiero jak już "przejdzie" to smażę lub częściej piekę. i tutaj chodzi mi o tłuszcz, bo żeby te przyprawy lepiej się trzymały i później od razu było do smażenia/pieczenia potrzeba jakiegoś oleju czy oliwy. moje pytanie co do tego celu wykorzystać?
[...] zyska, będzie jędrniejsza i bardziej kształtna :) Zauważ, że wpisałaś dwa rozbieżne cele, one się niestety wykluczają. Ale jak będzie więcej mięśni, to jest duża szansa że tłuszcz się zredukuuje i będzie ładna rekompozycja sylwetki. Jeśli rzeczywiście dasz sobie spokój z redukcją to dołożyłabym jeszcze trochę kalorii, zwłaszcza jak miałaś [...]
[...] mogą się iść paść 3. Ilosc btw w diecie na mase ? w aktulnie ulozenej diecie mam ich (na kg masy ciala) ww = 2,6g/kg masy bialka : 1,9g tluszcze : = 1g daj białka 2,2g tłuszcze zostaw podbij ww do 3 potem zwiększaj powoli do 4g 4. Czy rola warzyw jest az taka duza w diecie ? Jedyne co zauwayzlem jak nie mailem dostepu do warzyw przez 4 dni [...]
Zależy jakie zródło tłuszczu mam podane. Czy masło klarowane czy oliwa czy olej lniany (nie do smażenia). Generalnie tłuszcz jest najbardziej problematyczny bo i najbardziej kaloryczny. I tu juz pomyłka rzędu 100% robi różnice. Wiec istotne jest czy nalejemy 5 czy 10g IMO.
[...] dobiera się indywidualnie i jeśli preferujesz wysoko węglowodanową, oraz dobrze się na niej czujesz to ok. Pamiętaj tylko, że organizm potrzebuje również odpowiedniej ilości tłuszczy do prawidłowego funkcjonowania. W kwestii owoców i warzyw. Ja jestem zwolennikiem trzymania się stosunku 1 porcji świeżych, surowych owoców do 4 porcji warzyw, [...]
Czy smażenie na smalcu / maśle klarowanym / oleju kokosowym jest mniej zdrowe niż smażenie na PAM lub w ogóle bez tłuszczu ? Dopiero co się naczytałem, że te 3 powyższe są super do smażenia i każdy ich używa. olej kokosowy i masło klarowane >>> smalec Smalec to tłuszcz nasycony długołańcuchowy - ciężkostrawny, wymaga żółci do trawienia. Dwa [...]