[...] na dobrze rozgrzanym oleju. Jajko ugotować, obrać i pokroić na kawałki. Kartofel ugotować i pokroić w kostkę. Orzeszki podsmażyć na oleju na brązowy kolor. Odsączyć z tłuszczu, obrać z łupinek i utrzeć w moździerzu. Odstawić. Miąższ kokosa posiekać, zalać 125 ml gorącej wody i odstawić na 30 min. Odcedzić mleczko kokosowe do miseczki. [...]
[...] starszych osób posiłki tłuste nie są tolerowane tak dobrze jak u osób młodych. Dlatego normy zalecają, aby dieta osób po 60. roku życia dostarczała mniej niż 25% energii z tłuszczu. Najważniejsze zasady diety • Zaleca się, aby kobiety po 60. roku życia zwiększały dzienne spożycie wapnia do 1100 mg. • Trzeba zadbać o to, aby w diecie nie [...]
[...] taki sposób, aby w każdym podstawowym posiłku oprócz odpowiedniej ilości energii znalazły się wszystkie potrzebne człowiekowi składniki odżywcze. Są to: białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy i sole mineralne. Obecnie przyjmuje się, że człowiekowi, a szczególnie dzieciom i młodzieży w okresie rozwoju, niezbędnych jest około 60 składników [...]
[...] opisał w swej książce pt. „Ukrywana historia raka”. Wykazał, że kluczem do odpowiedzi o braku tlenu jest błona komórkowa. Każda ludzka komórka okryta jest podwójną błoną tłuszczową, tak jak jabłko skórką. Przez tę błonę wnikają do środka pożywienie, tlen i woda, a skoro komórka jest żywa, to w drugą stronę muszą wychodzić odpady. Proszę [...]
[...] Założenia dla mężczyzn: Waga: 100 kg Białko: 3 g na 1 kg Węglowodany: 7 g na 1kg Tłuszcze: 15 % wartości kalorycznej sumy kalorycznej białka i węglowodanów zamienione na tłuszcz - 67 g ( 600 kcal). Następnie proporcjonalnie pomniejszamy wartość kaloryczną pokrywaną przez białka i węglowodany o taką ilość kalorii, jaka została zamieniona na [...]
[...] sportowym to nie zawsze jest ona powodem redukcji. Otyłość jest chorobą, podczas której zwiększamy nadmiernie masę ciała. Nie trzeba dodawać ,że ta nadmierna masa to tkanka tłuszczowa. W jaki sposób dochodzi do zwiększania się tkanki tłuszczowej ? Są 2 ‘metody’. Jedna to nagromadzanie się triacyloglicerydów w komórkach tłuszczowych. Druga to [...]
Witam Często poruszanym tematem jest temat tłuszczy. Niejednokrotnie są zadawane pytania dotyczące właśnie ich, mianowicie: jakie tłuszcze uwzględnić w diecie, jakie powinny być ich prawidłowe proporcje, czy w swojej diecie powinienem uwzględnić margarynę itd. W tym artykule chciałbym zawrzeć informacje które pozwolą odpowiedzieć na interesujące [...]
Dlaczego osoby pragnące schudnąć powinny unikac potraw smażonych ? Podczas procesu smażenia tłuszcz, na którym smażymy jest wchłaniany przez smażony produkt, a następnie wraz z nim spożywany. Oczywiście ilość wchłoniętego tłuszczu jest uzależniona od rodzaju smażenia oraz od produktu.( Najwięcej tłuszczu chłoną produkty [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] przyrodzie ani nic nie ginie, ani nic nie bierze się z powietrza. Mięsień powstaje dzięki odpowiedniej podaży aminokwasów (białka) i składników energetycznych (węglowodany i tłuszcze) potrzebnych do reakcji syntezy. Tak, dobrze się domyślasz. Aby rozbudować muskulaturę, niezbędna jest DIETA. Gdyby ktoś napisał do mnie, że chce zwiększyć w jak [...]
Rola tłuszczu i jego właściwości w diecie Jaką role pełni tłuszcz i jakie są jego właściwości? To dobre pytanie....Jak wiadomo to co jemy ma wielki wpływ na nasz rozwój zarówno intelektualny jaki i fizyczny. Aby w pełni wykorzystać nasz potencjał rozwojowy dieta musi być bogata w różne produktu spożywcze , które będą zawierać odpowiednie [...]
Rola tłuszczu i jego właściwości w diecie Jaką role pełni tłuszcz i jakie są jego właściwości? To dobre pytanie....Jak wiadomo to co jemy ma wielki wpływ na nasz rozwój zarówno intelektualny jaki i fizyczny. Aby w pełni wykorzystać nasz potencjał rozwojowy dieta musi być bogata w różne produktu spożywcze , które będą zawierać odpowiednie ilości: [...]
[...] się o smażenie spróbuje więc na ten temat napisac kilka słów. Smażenie jest generalnie nie polecanym zabiegiem termicznym gdyż wywołuje nieciekawe zmiany zarówno w samym tłuszczu jak i produkcie. Ale jak się okazuje, smażenie wcale nie musi być aż tak szkodliwe. Najpierw o rzeczach mniej przyjemnych Tłuszcz, pod wpływem wysokiej [...]
[...] C znajdziemy w poszatkowanej sałatce z pomidora i ogórka? Chyba nie trudno policzyć. Jak szacuje się, przy przyrządzaniu posiłków, straty białek, węglowodanów i tłuszczów sięgają od kilku do kilkunastu procent. To jednak niewiele w porównaniu do tego co dzieje się z witaminami i składnikami mineralnymi. Straty podczas mycia, [...]
[...] jedz je 2-3 razy w tyg. czyli co 2 dzien, Dlaczego? jesli was to obchodzi to poszukajcie w postach podwieszonych:) Jajka: To doskonały produkt zawierajacy mnustwo dobrego tłuszczu oraz białka. Możesz rozdzielać żółtko od białka wowczas osiagniesz niemal 100% białka. Przyządza sie szybko i MOZNA jeść ile się chce- bez obaw o klopoty z [...]
Szukałem w kilku działach info o Olestrze tzw. "tłuszczu bez tłuszczu", ale nie znalazłem żadnego tematu z tym związanego. Zamieszczam artykuł o Olestrze z "Wiedza i Życie" nr 5/1996, wiem, że artykuł dosyć stary ale nie znalazłem nic bardziej aktualnego po polsku, żadnych nowych badań ani nic innego. Zastanawiam się czy kupić takie cudo [...]
[...] lepszym zdrowiem niż społeczeństwa środkowych oraz zachodnich regionów Europy. Między innymi powodem tego jest zdecydowanie większy udział w ich codziennej diecie kwasów tłuszczowych omega 3 zawartych w tłuszczach ryb morskich, oraz omega 9 zawartych w oliwie z oliwek. Dzięki takiej diecie ludność krajów śródziemnomorskich, mimo wcale nie [...]
[...] kremów ciążowych i masować skórę by była jędrna gdyż ona ma wrócić po rozciągnięciu do swej pierwotnej formy. No i naczelna zasada - odchudzanie to nie spadek wagi, a spadek tłuszczu. A dokładniej jego spalanie. Tak więc w czasie wzrostu jak i utraty masy musimy przestrzegać zasad zdrowego żywienia, które w równym stopniu tyczy się ludzi nie [...]
[...] błony komórkowe, jest niezbędny do wytworzenia hormonów kory nadnerczy i hormonów płciowych. By twój organizm sprawnie funkcjonował, potrzebuje codziennie siedmiu łyżek tłuszczu. Mogą to być: margaryna(nie polecam ze wzg na zawartość izomerów trans- qazar czekamy na art:)), oliwa, olej, masło, a nawet smalec. Jest jednak jedno "ale": z [...]
[...] tutaj: http://www.sixstar.pl/products_description.php?id=1 Six Star Professional Strenght RapidLean Six Star Professional Strenght RapidLean to opracowany naukowo spalacz tłuszczu o udowodnionej klinicznie skuteczności. Ten niesamowity środek jest tak silny, że wystarczają zaledwie dwie porcje dziennie. Dzięki unikalnej Rapid Release Liquid [...]
[...] się ze smażonego produktu ulega przemianie do różnych związków chemicznych, które bardzo szybko ulegają dalszym niekorzystnym reakcjom. W wyniku napowietrzania się smażonego tłuszczu dochodzi do powstania niestabilnych nadtlenków, które dalej ulegają rozpadowi na wysokoenergetyczne i niezwykle agresywne wolne rodniki. Te szybko reagujące cząstki [...]