[...] abyś w każdym miała porcję białka (jaja, mięso, ryby, strączki), wartościowe źródła ww (chleb razowy na zakwasie, ryż, kasze, płatki owsiane, ziemniaki, warzywa bulwiaste) i tłuszcz - ten z mięsa i jaj oraz dodany (olej kokosowy, oliwa z oliwek, masło, smalec do smażenia). Do tego góra warzyw zielonych i masz dietę. Na moje oko powinnaś jeść [...]
oliwę liczyć, ale na oliwie nie smaż, smaż na np. maśle klarowanym lub oleju kokosowym i wtedy oczywiście tłuszcz użyty do smażenia wliczasz od bilansu
na jakiej diecie jesteś? 5 dni w tygodniu (pn-pt) Low Carb zmodyfikowany przez mnie, założenia: -1900kcal -białko na poziomie 200-230g -węgle od 14g do max 30g dziennie -tłuszczów wcale nie liczę -0 produktów i przetworów mlecznych -z mięsa tylko filet z kurczaka i 2 tygodniowo wątróbka z kurczaka i 1x wołowina -0 owoców -z warzyw tylko szpinak, [...]
[...] wypięta , łopatki ściągnięte, krzywizny kręgosłupa zachowane , jeśli czujesz że pozycja techniczna kuleje przerywasz serie Dieta w miarę fajna jesnak ja nie widzę w niej tłuszczu poza orzechami , więc kilka razy oliwa z oliwek lub olej lniany trzeba wrzucić Co do smażenia oliwa z oliwek najgorszy możliwy wybór , tam dominują jednonienasycone [...]
Masz za dużo nabiału - w 3 posilkach, a powinien byc w jednym max. Jajecznice latwiej jest liczyc po prostu wpisujac ilosc jajek + tluszcz uzyty do smazenia i ewentualnie co tam jeszcze wrzucasz:-) Jadlas jeszcze jakies warzywa poza miska? bo w misce malo..kapusty, pomidora i cebuli chyba liczyc nie musisz, czy byly inne zalecenia? No i nie wiem [...]
http://img105.imageshack.us/img105/7406/10005109ue.jpg czesc dalsza, najpierw odkrajam tluszcz z piersi, kroje, przyprawiam, wrzucam na zdrowy olej do smazenia, jak sie "zetnie" to wrzucam warzywka dolewam troche wody i pod przykrywke, fajnie sie podsmazy + sosik sie zrobi, nakladam z ryzem na wielką miche i do przełyku
dlaczego oliwa z oliwek jest lepsza od oleju do smażenia? kupiłem tanią oliwę, proporcje tłuszczy (nasyconych/jedno/wielo) ma podobną do mojego oleju. i który tłuszcz jest zdrowszy, jednonasycony czy wielo? Zmieniony przez - rush comes w dniu 2009-06-02 01:15:37 Zmieniony przez - rush comes w dniu 2009-06-02 01:15:57
[...] kawy. Ale można również blenderem. Mielimy je, aż uzyskamy wręcz taki orzechowy proszek. Teraz sięgam po blender i dalej je mielę. Migdały w tym momencie wydzielają własny tłuszcz i powstaje masa. Po chwili dodaję 1 łyżkę oleju. Blenduję dalej. Dodaję kolejną łyżkę. Blenduję. Dodaję troszkę soli, no i próbuję aż będzie smakować. Koniec. Z ok. [...]
dzięki faftaq, mam jeszcze pytanie odnosnie rozkładu na poszczególne posiłki. Ćwicze zazwyczaj ok 17. WW dac rano przed i po treningu??A reszta posiłków białk+warzywa+tłuszcz?I jeszcze pytanie odnośnie smażenia jajecznicy, wcześniej smażyłem na oliwie z oliwek ale gdzies przeczytałem że do smażenia lepiej tłuszcze stałe typu masło smalec, co otym [...]
Cze weście dodajcei czy cos zeby ta dietka była dobra :P jutro 18:18:17 1.Płatki owsiane 100g Mleko zaw. 3,2 % tłuszczu 500g Jaja kurze 2 same bialka i jedno cale 2.Chleb żytni razowy/jak nie lubisz może być normalny 200g Ser/szynka/jakas kielbasa Margaryna 5g warzywa jakis owoc 3.Makaron/ ryz brazowy na przemian100g Mintaj świeży /lub [...]
[...] więcej nie wydasz za kilogram mięsa, więc chyba nie powinno być problemu dorzucić takie mięsiwo kilka razy w tygodniu. odpuść te fixy do smażenia. smaż mięso normalnie na tłuszczu: smalec / tłuszcz gęsi / tłuszcz kaczy / olej kokosowy / masło klarowane / olej rzepakowy. możesz również delikatny dodatek tłuszczy skomponować z orzechów: laskowe [...]
wliczacie tłuszcz na którym smażycie? dając np. 20g oleju kok do smażenia, zostanie troche na patelni + ew. odsączenie potrawy na ręczniku papierowym i finalnie tych 20g nie będzie..jak to rozwiązujecie
Tak jak oczywiście wspomniał Biniu, tłuszcz nasycony doskonale nadaje sie do smażenia, ale z kolei nie jest zbyt polecany ze wzgledów zdrowotnych. A oliwa? zawiera ok. 70% jednonienasyconych kwasów, które są odporne na zabiegi termiczne, stad oliwa z pośród wszystkich olejów roślinnych najbardziej nadaje sie do smażenia. Kwasy tłuszczowe w oliwie [...]
Masło orzechowy i orzechy w pracy mojej są zabronione. A co do oleju kokosowego, to jest jakiś płynny specjalnych czy taki normalny tłuszcz jak do smażenia? Generalnie w pracy robię taka powiedzmy mieszankę tłuszczu kokosowego z niebieską spirulina,mięta i cukinią. Tylko to jest taki zwykły biały tłuszcz.
Otóż, chciałabym przejść na tę dietę. Ważę 59 kg przy wzroście 163 cm :/ I mam problem z tym ile mam spożywać białek i tłuszczy (i kcal), bo ww wiem, że mniej niż 20g. ZALEZY JAKI WARIANT DIETY WYBIERZESZ - WIDZE JEDNAK ZE ZDECYDOWALAS SIE NA CKD (<30g WW). ZANIM POWIEMY CI (TEORETYCZNIE) ILE POWINNAS JESC BIALEK/TLUSZCZU - MUSIMY POZNAC TWOJE [...]
A to fragmet z mojego postu : http://www.sfd.pl/temat164189_strona1/ Skąd się biorą transizomery Aby spełnić oczekiwania rynku wyprodukowany masowo tłuszcz musi: uchodzić za zdrowy (wystarczy, aby wyprodukować go na bazie bezsprzecznie zdrowego surowca; to co w czasie produkcji dzieje się z nim i jaki ma skutek dla naszego zdrowia jest [...]
[...] prostu pali... latwo za to zrobic maslo klarowane ktore zniesie kazda temperature i sie nie psuje wcale-przepisy latwo znalezc w necie (chyba ze mieszkasz poza polska to bardzo latwo je kupic-a w polsce to nie wiem) z co jedza ladies: Nasycone nadające się do smażenia Masło sklarowane, olej kokosowy, śmietanę pełnotłustą, tłuszcz kaczy lub gęsi