SMALEC 100 g = 880 kcal (wg mnie najlepszy tłuszcz do długiego smazenia(jeszcze olej kokosowy) 100 g dostarcza 99,5 g tłuszczu, w tym: 45 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 44 g jednonienasyconych i 8 g wielonienasyconych do czego do smażenia mięs i ryb; smalec skraca czas smażenia, nie wsiąka w mięso, nie zmienia się w truciznę pod wpływem [...]
ja jem 350-300g tłuszczy dziennie, w tym z 200g tych "złych" i jakoś w tłuszcz mi nie idzie. olej z pestek winogron nie taki aż dobry, no i oliwy szkoda do smażenia, chyba, że nie extra virgin. Zmieniony przez - Koniu151 w dniu 2007-11-08 14:29:39
no nie wiem czy ten sam Źródła tłuszczy dla Ladies: -orzechy i nasiona (faworyzowane włoskie, brazylijskie, migdały) -siemię lniane (mielone) -oliwa z oliwek, olej rzepakowy, oleje z orzechów, olej lniany (ten ostatni odradzany sylwetkom typu 'gruszka') -ryby, jajka jak wyżej -awokado -prawdziwe masło, tłuszcz zwierzęcy traktują jako dodatkowe [...]
rzepakowy. Oliwa niestety do smażenia się nie nadaje, co do smalcu mam mieszane uczucia. W końcu to tłuszcz zwierzęcy. Zastanowię się nad tym kokosowym, ale nie wiem ile to kosztuje
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
"Jeśli chodzi o rodzaj tluszczu to oleje o wysokiej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych najlepiej stosować na surowo, bez ogrzewania. Nie należu używać ich do smażenia ze względu zawartość w nich dużej liczy podwójnych wiązń, do których przyłącza się tlen powodując powstanie wodoronadtelnków. Im więcej wiązań podwojnych zawiera kwas [...]
[...] profil lipidowy bazując na fotkach. Skupiłbym się, na dostarczeniu 2.2g białka na 1kg masy ciała na początek. Postaraj się by to było 1/3 Twoich kalorii. Nie dodawał tłuszczu aby podbić ilość tłuszczu, jedyny tłuszcz to ten z produktów które spożywasz plus ewentualny dodatek do smażenia. Jeżeli jesz weglowodany, to łącz je z chudymi [...]
[...] Witaminki i magnez zostają zaspokojone przez planowana dietę. Wszystkie składniki wolałbym przyjmować z "żywego" jedzenia :) omlety o ktorych napisaliście są smażone na tłuszczu. Czy szklanka mleka z płatkami nie będzie lepsza od smazonych płatków? Ponadto jak smażenie to tylko na smalcu (oliwa i inne maja niska temp spalania i się robi [...]
Oczywiście zgadzam się bo od 20lat odkąd zmieniona zasady uprawy i produkcji jest to jeden z lepszych tłuszczów i jest bardzo zdrowy. My w dietach a zwłaszcza redukcyjnych wykorzystujemy tylko "do przesmarowania" patelni a jako zasadniczy tłuszcz w diecie NNKT stosujemy masła orzechowe/migdałowe i olej lniany. Tu zaszł pomyłka bo chyba miałam w [...]
[...] ;-) Jeżeli służył do smażenia to lepiej smażyć na maśle klarowanym czy oleju kokosowym. Do ostatniego posiłku węgle się przydadzą, sam nabiał to tak słabo. Moim zdaniem wystarczy Ci 120g białka max i lepiej te kalorie przerzucić na węglowodany i tłuszcz. Staraj się trzymać jeden rozkład, bo w miarę postępów nie będzie wiadomo co zmieniać.
Jaki tłuszcz jest najlepszy do smażenia ? Oliwa z oliwek chyba niezbyt się do tego nadaje, bo ma stosunkowo niską temperaturę smażenia... jak to jest ?
Produkty należy zawsze ważyć przed ich obróbką i takie wartości kalorii oraz składników odżywczych przyjmować. Oczywiście tłuszcz używany do smażenia również wliczamy w kalorie i składniki odżywcze. Polecam jednak użyć do obróbki jak najmniej tłuszczu. Np. smarując nim patelnie. Poza tym warto wydać trochę więcej na lepszej jakości patelnię. Nie [...]
[...] smażenia z zastosowaniem oliwy z oliwek krąży wiele sprzecznych teorii, w jednych artykułach przeczytać można, że oliwa jest najlepiej nadającym się do obróbki termicznej tłuszczem, inne natomiast przekonują, że jest wręcz odwrotnie. art nie donosi o korzysciach jak i o bledzie uzywania oliwy do smazenia, nie ma jednoznacznej informacji, ze [...]
[...] oraz wywalam 15g WPC ze śniadania gdyż za wiele tego białka mam (zostanie i tak 2.2g/kg masy ciała). Ucina to ~200kcal więc wychodzi mi w diecie 2240kcal i zostaje 75g tłuszczu, którego wolę już nie dodawać gdyż spowalnia trawienie a na redukcji to nie wskazane, ale tutaj wolałbym dopytać czy jest sens podbić tłuszcz o 5-10g by w diecie [...]
[...] zarówno w kontekście jej wpływu na nasze zdrowie jak i masę ciała oraz estetykę sylwetki. Np rozkład i relacja makroskładników takich jak węglowodany, białko i tłuszcz w diecie może mieć spore znaczenie dla naszej pracy nad estetyką sylwetki Czego oczekujesz ? Czytałeś jakies tematy , dziennieki innych osób ? Myślisz ze to jest [...]
[...] zeby Cie odstraszyc od smalcu , idz sobie do masarni i popatrz na kawalek sloniny i zadaj sobie pytanie czy zjadlbys takie cos przed obrobką:P Smalec to jeden z najlepszych tłuszczy do smażenia, więc nie pisz, jak nie wiesz. #top Myślę, że sporadyczne smażenie na maśle, smalcu, oleju kokosowym nie jest takie złe. Mówię o krótkotrwałym smażeniu, [...]
Zdecydowanie należy wliczać w bilans kaloryczny tłuszcze użyte do smażenia. One niestety nie wyparują jak woda. Wszystko wsiąknie w smażony produkt. Kwesta tego, aby dać optymalną ilość tłuszczu do smażenia. Jak ktoś daje 50 gramów to oczywiście tłuszcz zostanie na patelni, ale to nie będzie prawidłowe smażenie. Sugeruję przetrzeć patelnię smalcem [...]
[...] szerokie i duze ;-) orzechy brazylijskie b. dobry wybór, rowniez wloskie warto dodac, pekan, makadamia, laskowe, migdały. Tłuszcze, które sa dla nas ważne to wszystkie tłuszcze nieprzetworzone pochodzenia naturalnego, tłuszcze nasycone, jedno-nasycone i wielonienasycone. Jedynymi na prawdę niezdrowymi tłuszczami są tłuszcze transgeniczne. [...]
ja bym dodał jeszcze jeden posiłek aby przyśpieszyć metabolizm... możesz jadac co 2/2,5 godz z rana aż do posiłku przetreningowego.. to by było dobre rozwiązanie aby wcisnąć posiłek i przyspieszyć przemiane materii .8.00 1 jajko,1 bialko, owsiane-garsc-oliwa do smazenia, 150 g jog. nat, 200 g twarogu, kubek mleka-ok 300 ml., papryka, pomidor, [...]
Szukałem troche w internecie i znalazłem taką dietę I Śniadanie - 6.30 – 7.00 Omlet z płatkami owsianymi Mąka pszenna typ 2000 – 60g Płatki owsiane – 40g Jaja kurze – 200g Oliwa z oliwek – 5ml PAM – do smażenia Pomidor – 80g Sok z czarnej porzeczki – 150ml II Śniadanie [...]
nightinga tak wiem, że chodziło o obróbkę może źle się wyraziłam. Zastanawiałam się tylko jaki poziom tłuszczu powinnam przyjąć... banialuk dzięki za wskazówki i link. Poczytałam i kapiszi. Odnośnie nabiału to u mnie tyle tego twarogu bo już mięso ciężko wchodzi i tym twarogiem chciałam podbić. Twaróg zostawię tylko na kolację. I właśnie pytanie [...]