Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6288
Napisanych postów
76133
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
755419
Ilości kalorii i składników odżywczych wydają się sensownie dobrane. Na pewno warto zwrócić uwagę na bardzo małą ilość warzyw w Twojej diecie. 150 gramów to w zasadzie na dwa, trzy gryzy, a Ty tyle zjadasz przez cały dzień. Osobiście często mam ilości po 450 gramów. Szczególnie gdy celem jest redukcja tkanki tłuszczowej, a chcemy zwiększyć obfitość posiłków. Polecam poczytać na ten temat artykuły:
Szacuny
0
Napisanych postów
13
Wiek
29 lat
Na forum
4 lata
Przeczytanych tematów
385
Mam pytanie co do smażenia ryb czy mięsa na patelni(nie teflonowej) na maśle 82czy oliwie z oliwek. Jak liczyć kalorie(białko itp), liczyć jako np. 200g piersi(surowa) + 10ml oliwy, czy jako pierś smażona?
Szacuny
9071
Napisanych postów
82767
Wiek
48 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
700014
Tak wliczać gdyż olej nie wyparuje tylko wsiąknie w potrawę . Staraj się również unikać długiego smażenia .Smażenie im krótsze (i mniej agresywne) tym lepiej dla wartości odżywczej i zdrowotnej potraw. Im dłużej trwa czas obróbki tego typu tym więcej związków szkodliwych powstaje i tym większe mogą być straty składników pokarmowych i innych cennych dla nas substancji. Najlepiej jest pokarmy podsmażać, a następnie np. dusić. Walory smakowe będą nadal bardzo wysokie, a potrawy staną się po prostu istotnie zdrowsze.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6288
Napisanych postów
76133
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
755419
Produkty należy zawsze ważyć przed ich obróbką i takie wartości kalorii oraz składników odżywczych przyjmować. Oczywiście tłuszcz używany do smażenia również wliczamy w kalorie i składniki odżywcze. Polecam jednak użyć do obróbki jak najmniej tłuszczu. Np. smarując nim patelnie. Poza tym warto wydać trochę więcej na lepszej jakości patelnię. Nie musi być teflonowa. Ceramiczna, tytanowa, czy żeliwna. Jeżeli masz do spożycia większą ilość, to lepiej będzie zjeść tę pozostałą część tłuszczu na zimno. Do smażenia użyć minimalną.
Szacuny
9071
Napisanych postów
82767
Wiek
48 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
700014
Masło to już nie przyprawa , musisz wliczać do kaloryczności ogólnej . Cynamon jaknajbardziej bo poprzez swój wpływ na gospodarkę insulinowo-glukozową chronić może m.in. przed rozwojem nadwagi i otyłości,przyprawa ta ma nie tylko działanie profilaktyczne, ale może wspomagać działania wymierzone w pozbycie się nadmiaru kilogramów. Pozatym włączenie do diety ostrych przypraw takich jak pieprz kajeński jak i również dodanie do posiłków papryczek chili może okazać się skutecznym sposobem na przyspieszenie redukcji tkanki tłuszczowej. Podobne efekty można uzyskać sięgając po suplementy diety zawierające w składzie kapsaicynę
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6288
Napisanych postów
76133
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
755419
Masło nie jest przyprawą, tylko źródłem tłuszczów, a więc spora różnica. Przyprawy nie mają kalorii, a źródła tłuszczów już tak. Tłuszcze należy spożywać w założonej w diecie ilości urozmaicając i bilansując odpowiednio ich źródła. Z kolei przyprawy możemy dawać dowolne w takiej ilości, jaka nam smakuje. Oczywiście warto zwrócić uwagę na to, aby były one naturalne. Bez dodatku cukru, soli, glutaminianu sodu, czy innych zbędnych substancji ingerujących w naszą dietę i zdrowie.
Szacuny
9071
Napisanych postów
82767
Wiek
48 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
700014
Deficyt kaloryczny to nie wszystko. Ważne jest również to, z czego będzie energia pozyskiwana. Połączenie dwóch tych czynników pozwoli na skomponowanie odpowiedniej diety. Podczas deficytu kalorycznego wprowadzamy organizm w stan katabolizmu. W zależności od tego, jak duży będzie deficyt kalorii oraz od tego, jakie ustalimy proporcje poszczególnych składników (białka, tłuszczów, węglowodanów) możemy kierować po części tym, z której tkanki ubytek będzie zachodził (czy to będzie utrata tłuszcz/mięśni).
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6288
Napisanych postów
76133
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
755419
To mniej więcej tak, jakby stwierdzić, że na siłowni można ćwiczyć byle jak, a mięśnie mające bodziec do wzrostu i tak urosną. W takiej sytuacji pomijasz aspekt zdrowotny, kiedy to źle wykonywane ćwiczenia pod kątem technicznym będą stopniowo powodowały powstawanie problemów z aparatem ruchu, aż z czasem dojdzie do nieodwracalnych zmian lub powstania ryzyka kontuzji. Z dietą jest podobnie. To, że dostarczysz kalorie z byle czego nie znaczy, że będzie dobrze. Wpłynie to z czasem negatywnie na Twoje zdrowie.