SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Jak liczyć kalorie i makroskładniki

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 6989

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 36 Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 1060
Witajcie, zabrałem się ostatnio za dietę redukcyjną całkiem poważnie i zacząłem liczyć kalorie używając głównie tych 2 stron ( http://www.tabele-kalorii.pl/ i http://www.ilewazy.pl/ ). Problem jest taki że w bardzo wielu źródłach i produktach kalorie i makroskładniki bardzo się od siebie różnią. Kompletnie nie wiem jakie odniesienie ma np pierś z kurczaka w stanie surowym tak jak to głównie podają kalkulatory do np smażonej czy też gotowanej.

Dla przykładu, jeżeli roztłukę sobie np łopatkę wieprzową, oprószę przyprawą i wysmażę bez panierki na patelni po 4-5 minut z każdej strony na oleju kokosowym to jak mam taki posiłek wpisać do tabeli. Tłuszczu wpiszę na oko bo większość zostaje na patelni ale co z mięsem?

Tak samo jest np z karkówką, ugotowana w sosie bez mąki, mięsko widać że niezbyt tłuste natomiast jeden kalkulator pokazuję ponad 300 kalorii inny 140. Różnica ogromna. Jak mam wyliczyć dokładnie ile spożywam i czego?

A tak przy okazji jaki jest najzdrowszy sposób przyrządzenia wieprzowiny i czy na redukcji może być to urozmaiceniem kurczaka. Strasznie lubię mięso zarówno z szynki, łopatki jaki i karczku. Póki co rozbijam delikatnie i smażę dosłownie po kilka minut z jednej i z drugiej strony. Macie jakieś inne pomysły?

Dzięki i pozdrawiam :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 5134 Napisanych postów 69826 Wiek 37 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 715390
Kontrola kalorii i makroskładników diety jest podstawą później uzyskanych efektów sylwetkowych. Z tego też względu zdecydowanie warto zwracać uwagę na to, co, kiedy i ile spożywamy.

Wiele osób zaczynających swoją przygodę z kształtowaniem sylwetki i poprawą zdrowia zastanawia się nad tym, w jaki sposób można kontrolować kalorie i makroskładniki w ich diecie. Rozwiązanie tego jest bardzo proste. Wystarczy zaznajomić się z tabelami kalorycznymi, które są dostępne tutaj:

https://potreningu.pl/search/product/

Poza tym w bardzo prosty sposób wrzucać możesz swoje posiłki do dziennika żywieniowego potreningu.pl Komponując w ten sposób posiłki, system podlicza się wszystkie kalorie i makroskładniki w nich obecne, porównując następnie z Twoimi założeniami co do ich ilości, jaką powinieneś spożywać danego dnia.

Pamiętać musisz o tym, że produkty należy ważyć przed ich obróbką, a nie po niej. W tabelach podawane są właśnie produkty przed obróbką. Jeżeli są one po obróbce, to jest to dokładnie opisane.



Moderator działu Odżywianie

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
flex1976 Trener Personalny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 7999 Napisanych postów 80641 Wiek 45 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 681703
Najpierw ważysz pierś dopiero potem poddajesz ja obróbce . Jeżeli szukasz ciekawych przepisów to zapraszam do działu kuchnia SFD
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 36 Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 1060
No dobra a jeżeli dzisiaj jadłem na obiad gotowaną karkówkę około 300g i chciałbym wliczyć ją w bilans to po odpowiednim przeszukaniu Internetu mam informację mniej więcej takie:

1.


2.


3.


I w takim wypadku którą opcję mam wybrać?


Zmieniony przez - Messs w dniu 2017-07-06 15:31:49
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1950 Napisanych postów 13704 Wiek 30 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 249798
Albo daj srednia albo ocen do ktorej ilosci procentowej tluszczu jej blizej,innej opcji nie ma przy tlustych miesach
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3421 Napisanych postów 8469 Wiek 46 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 407864
Przy tłustych mięsach, takich jak karkówka nie da się tego precyzyjnie oszacować. Jak masz chudą, taką jak na pierwszym zdjęciu, może mieć nawet mniej niż 10 % tłuszczu, ale bywa i karkówka majaca 20 %.

Reaktywacja czy falstart? http://www.sfd.pl/[BLOG]deja_vu-t1099661-s119.html#post-18195840

"Jeszcze nie jest ze mną tak żle, żeby robaki zaczynały mlaskać na mój widok, kiedy jadę wózkiem po łące..." nie moje tylko Sebastiana Fitzka z "Pasażera 23", ale sobie pożyczyłam.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3195 Napisanych postów 15808 Wiek 33 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 146709
Dokładnie. Z mięsem jest ciężko, każdy kawałek jest inny, ciężko oszacować, przyjmij średnią, tak będzie najlepiej. Bez zbędnego myślenia o tym
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 16660 Napisanych postów 128603 Wiek 37 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 1442783
Wklepuj wszystko w swój dziennik na swoim profilu, tam masz kalkulatory, zrzuty diety mozesz robić i opieraj się na nim.

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 27 Napisanych postów 191 Wiek 22 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 9868
jak jesteś na redukcji to wpisz to co ma więcej, jak na masie to to co ma mniej kcali i git
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 36 Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 1060
A jeszcze jedno pytanie które mi się nasunęło, jeżeli ważę się codziennie rano na czczo to jeżeli zjadłem obfitą kolację dnia poprzedniego ale zmieściłem się w kaloriach całodniowo to czy to jest naturalne że waże o 0,8kg więcej niż dnia poprzedniego?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3421 Napisanych postów 8469 Wiek 46 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 407864
Odpowiedz na pytanie brzmi: Przestań się ważyć codziennie rób to raz na tydzeń. Z tą samą częstotliwością sprawdzaj obwody i nimi się kieruj.

Reaktywacja czy falstart? http://www.sfd.pl/[BLOG]deja_vu-t1099661-s119.html#post-18195840

"Jeszcze nie jest ze mną tak żle, żeby robaki zaczynały mlaskać na mój widok, kiedy jadę wózkiem po łące..." nie moje tylko Sebastiana Fitzka z "Pasażera 23", ale sobie pożyczyłam.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 5134 Napisanych postów 69826 Wiek 37 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 715390
Wyznacznikiem efektów są obwody ciała. Należy je mierzyć co 1-2 tygodnie rano na czczo. Masa ciała o niczym nie świadczy. Szczególnie codziennie. Nie ma to sensu.
1

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Kalorie w dni treningowe vs nietreningowe

nutloveb