SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Odchudzanie, zniknięcie "brzucha piwnego"

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 2285

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6281 Napisanych postów 76094 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 755151
Ilości kalorii i składników odżywczych wydają się sensownie dobrane. Na pewno warto zwrócić uwagę na bardzo małą ilość warzyw w Twojej diecie. 150 gramów to w zasadzie na dwa, trzy gryzy, a Ty tyle zjadasz przez cały dzień. Osobiście często mam ilości po 450 gramów. Szczególnie gdy celem jest redukcja tkanki tłuszczowej, a chcemy zwiększyć obfitość posiłków. Polecam poczytać na ten temat artykuły:

https://potreningu.pl/articles/5256/warzywa---niezbedny-element-posilku

https://potreningu.pl/articles/5950/warzywa-ktore-warto-jesc-czesciej---top-5

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 13 Wiek 29 lat Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 385
Mam pytanie co do smażenia ryb czy mięsa na patelni(nie teflonowej) na maśle 82czy oliwie z oliwek. Jak liczyć kalorie(białko itp), liczyć jako np. 200g piersi(surowa) + 10ml oliwy, czy jako pierś smażona?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
flex1976 Trener Personalny Moderator
Ekspert
Szacuny 9062 Napisanych postów 82757 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 699884
Tak wliczać gdyż olej nie wyparuje tylko wsiąknie w potrawę . Staraj się również unikać długiego smażenia .Smażenie im krótsze (i mniej agresywne) tym lepiej dla wartości odżywczej i zdrowotnej potraw. Im dłużej trwa czas obróbki tego typu tym więcej związków szkodliwych powstaje i tym większe mogą być straty składników pokarmowych i innych cennych dla nas substancji. Najlepiej jest pokarmy podsmażać, a następnie np. dusić. Walory smakowe będą nadal bardzo wysokie, a potrawy staną się po prostu istotnie zdrowsze.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6281 Napisanych postów 76094 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 755151
Produkty należy zawsze ważyć przed ich obróbką i takie wartości kalorii oraz składników odżywczych przyjmować. Oczywiście tłuszcz używany do smażenia również wliczamy w kalorie i składniki odżywcze. Polecam jednak użyć do obróbki jak najmniej tłuszczu. Np. smarując nim patelnie. Poza tym warto wydać trochę więcej na lepszej jakości patelnię. Nie musi być teflonowa. Ceramiczna, tytanowa, czy żeliwna. Jeżeli masz do spożycia większą ilość, to lepiej będzie zjeść tę pozostałą część tłuszczu na zimno. Do smażenia użyć minimalną.
1

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 13 Wiek 29 lat Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 385
A co do przypraw są jakieś zabronione? Np. cynamon do owsianki albo łyżkę masła? Obecnie jem samą z rodzynkami, orzechami i żurawiną.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
flex1976 Trener Personalny Moderator
Ekspert
Szacuny 9062 Napisanych postów 82757 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 699884
Masło to już nie przyprawa , musisz wliczać do kaloryczności ogólnej . Cynamon jaknajbardziej bo poprzez swój wpływ na gospodarkę insulinowo-glukozową chronić może m.in. przed rozwojem nadwagi i otyłości,przyprawa ta ma nie tylko działanie profilaktyczne, ale może wspomagać działania wymierzone w pozbycie się nadmiaru kilogramów. Pozatym włączenie do diety ostrych przypraw takich jak pieprz kajeński jak i również dodanie do posiłków papryczek chili może okazać się skutecznym sposobem na przyspieszenie redukcji tkanki tłuszczowej. Podobne efekty można uzyskać sięgając po suplementy diety zawierające w składzie kapsaicynę
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6281 Napisanych postów 76094 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 755151
Masło nie jest przyprawą, tylko źródłem tłuszczów, a więc spora różnica. Przyprawy nie mają kalorii, a źródła tłuszczów już tak. Tłuszcze należy spożywać w założonej w diecie ilości urozmaicając i bilansując odpowiednio ich źródła. Z kolei przyprawy możemy dawać dowolne w takiej ilości, jaka nam smakuje. Oczywiście warto zwrócić uwagę na to, aby były one naturalne. Bez dodatku cukru, soli, glutaminianu sodu, czy innych zbędnych substancji ingerujących w naszą dietę i zdrowie.

https://potreningu.pl/articles/3303/te-przyprawy-wspomagaja-prace-nad-sylwetka

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 13 Wiek 29 lat Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 385
Teoretycznie na redukcji można jeść prawie wszyetko, byle by bilans nam się zgadzał? Oczywiście nie chodzi mi o fast foody itp.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
flex1976 Trener Personalny Moderator
Ekspert
Szacuny 9062 Napisanych postów 82757 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 699884
Deficyt kaloryczny to nie wszystko. Ważne jest również to, z czego będzie energia pozyskiwana. Połączenie dwóch tych czynników pozwoli na skomponowanie odpowiedniej diety.
Podczas deficytu kalorycznego wprowadzamy organizm w stan katabolizmu. W zależności od tego, jak duży będzie deficyt kalorii oraz od tego, jakie ustalimy proporcje poszczególnych składników (białka, tłuszczów, węglowodanów) możemy kierować po części tym, z której tkanki ubytek będzie zachodził (czy to będzie utrata tłuszcz/mięśni).
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6281 Napisanych postów 76094 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 755151
To mniej więcej tak, jakby stwierdzić, że na siłowni można ćwiczyć byle jak, a mięśnie mające bodziec do wzrostu i tak urosną. W takiej sytuacji pomijasz aspekt zdrowotny, kiedy to źle wykonywane ćwiczenia pod kątem technicznym będą stopniowo powodowały powstawanie problemów z aparatem ruchu, aż z czasem dojdzie do nieodwracalnych zmian lub powstania ryzyka kontuzji. Z dietą jest podobnie. To, że dostarczysz kalorie z byle czego nie znaczy, że będzie dobrze. Wpłynie to z czasem negatywnie na Twoje zdrowie.

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Jaki cel, aby jakoś wyglądać na lato? (początkujący)

Następny temat

Specjalista do opracowania diety,suplementacji i planu treningowego na podstawie badań DNA

WHEY premium