[...] innych , znanych produktów.. Ważenie przed obróbką jest najdokładniejsze, choć produkty mogą się bardzo różnić od podanego w tabelach makro: np. mięsa mają różną zawartość tłuszczu w konkretnym kawałku. Tłusta karkówka będzie się ogromnie różnić od chudziutkiej karkówki... Trzeba dojść w tym do jakiejś wprawy. Grill - dobra rzecz, byle go nie [...]
[...] (komosa ryżowa, amarantus), płatki owsiane, chleb żytni na ZAKWASIE (ten, który kupujesz odpuść - po jego wartościach odżywczych widać, że jest podejrzany, zobacz ile ma tłuszczu. TŁUSZCZ: tłuste mięsa, tłuste ryby, smalec (również gęsi), tłusty drób (kaczka, gęś), masło, olej kokosowy, awokado, oliwa z oliwek (nie do smażenia), ewentualnie [...]
może usystematyzujmy: - najlepszy do smażenia jest smalec - zawiera dużą ilosć kwasów tłuszczowych nasyconych i jednonienasyconych odpornych na obróbkę termiczną. Tak dla ciekawości powiem że smalec zawiera przecietnie dwa razy więcej jednonienasyconych kwasów tluszczowych oraz prawie trzy razy wiecej wielonienasyconych kwasów niż masło. W maśle [...]
[...] 1000-1300 - nabiał 0 - 800 - browar/słodycz jak już muszę Skrzydło - jakaś dieta jest, słodyczy nie jem, słodkich soków/napojów nie piję. Minimum węgli, maksimum białka, tłuszcze umiarkowanie - w zasadzie tylko oliwa do smażenia + to co w nabiale i mięsie, masła nie używam. Dzięki za propozycje planu - analizuję ;) Regeneracja/przeładowany [...]
[...] działalnością ludzką. Poza tym tran zawiera bardzo dużo aktywnej formy witaminy A (retinolu) co grozi toksycznym zatruciem (łatwo przedawkować, gdyż wit. A kumuluje się w tłuszczu i wątrobie). Witaminę A polecam ze źródeł roślinnych jak marchew, gdzie jest w formie prewitaminy (beta-kartoen) i są jej tam ogromne ilości. Dostarczając postać [...]
[...] dziękuję" Działa. Pomysł na obiad typu ryż z warzywami połowicznie dobry - posiłki mają być zbilansowane. masz ww - ryż i warzywa. Dodaj do tego mięso, jeśli chude, to także tłuszcz. Sprawdż skład warzyw na patelnie i sprawdz, czy mają jakieś utwardzane tłuszcze, palmowe itp. Jeśłi tak, poszukaj takich, ktore nie mają, lub mają mniej. Akurat [...]
Puszkowane ryby są wygodne, ale niestety bardzo mało wartościowe - zawierają utleniony szkodliwy tłuszcz, dodatkowo bisfenol lub jemu podobne związki, które sprzyjają odkładaniu tkanki tłuszczowej: http://potreningu.pl/articles/4239/tunczyk-z-puszki--jesc-czy-unikac http://potreningu.pl/articles/3215/dlaczego-ryba-z-puszki-to-niezbyt-dobry-pomysl [...]
[...] włóż do lodówki i sprawdź czy mętnieje. Prawdziwa oliwa w temperaturze ~4 stopni Celsjusza mętnieje. Mięso czy inny produkty smażone na patelni wykazują zdolność wchłaniania tłuszczu na którym są smażone, przy jednoczesnym parowaniu, tzn. ubytku wilgoci z przetwarzanego produktu, więc tłuszcz wykorzystywany do smażenia również powinno się [...]
Do krótkiego smażenia ujdzie, jednak bardziej skłaniałbym się do spożywania go zimno tłoczonego, bez obróbki termicznej. Do smażenia, jeśli już, lepiej dodać tłuszcz kokosowy, smalec, masło klarowane.
co do smazenia beztluszczowego napisalas zeby klasc mieso na bardzo gorącą patelnie. W ten sposob mieso nie uwolni tluszczow zawartych w sobie. Smazenie na poczatku na bardzo malym ogniu stopniowo wytopi tluszcz z miesa.
no właśnie Czesiek, dlaczego? Bardzo duża ilość kwasów jednonienasyconych, małe ilości wielo, które jako jedyne nie nadają się do wysokich temperatur. W sam raz tłuszcz do niedługiego smażenia/pieczenia. Zmieniony przez - paramaribo2 w dniu 2014-03-16 20:22:32
Nie wiem czy mogę podawać tutaj linki do swojego "bloga roboczego", ale miałem wypisane tam właśnie najlepsze i najgorsze źródła omega, czyli tłuszczy wielonienasyconych. Ogólnie masz 3 podstawowe rodzaje tłuszczów - wielonienasycone (PUFA), jednonienasycone (MUFA) i nasycone. Wielo i jednonienasycone to głównie roślinne, natomiast nasycone to [...]
[...] kcal, ważne żebyś zamykał się w bilansie tygodniowym, jak jednego dnia zjesz o 300kcal mniej to kolejnego możesz je dołożyć. Ja do smażenia od dawna, bez względu na ilość tłuszczy w diecie stosuję albo suchą patelnię jak jest to możliwe, albo tłuszcz w sprayu, który jest podstawą u mnie w kuchni. Nie licząc oliwy, czy oleju lnianego, [...]
[...] (min.50% omega3 w składzie - ważne!), olej rzepakowy - najlepiej zimnotłoczony i bio , a do smażenia może być rafinowany... Na forum jest sporo artykułów na temat tłuszczy. Możesz jeść także lekko tłuste mięsa - karkówkę, boczek, żeberka, udka z kurczaka itp. Dieta wygląda już nieźle - nie chcę Ci narzucać za wiele swoich pomysłów na [...]
W "Co jedzą Ladies" czytam, że do smażenia masło klarowane, tłuszcz z gęsi, olej kokosowy. Nie ma nic o smalcu, a w dzienniczkach widzę smalec. Taki zwykły sklepowy można używać do smażenia?
niestety nie mogę wyedytować pierwszego posta więc przeklejam jeszcze raz ćwiczenia z ilością powtórzeń jakie planowałem mniej więcej: A: klata, barki, tricepsy Wyciskanie sztangi w leżeniu na ławce poziomej 4x 10,8,6,6 Krzyżowanie linek 3x 10,10,10 Wyciskanie sztangielek w leżeniu na ławce dodatniej 4x 10,8,6,6 Rozpiętki ze sztangielkami w [...]
[...] rzędu.Ale może to i lepiej bo gdy jutro rusze na siłownię moze ta paskudna krew nie będzie leciała }:-((( i mnie straszyła. Dzisiejsza miska- wygląda tak jak bym poszalała z tłuszczami, ale myślę ze było ich mniej, bo jagniecina była naprawdę baaaardzo dokładnie oczyszczona z tłuszczyku. Musze sie tez pochwalić zrobieniem pasty ciecierzycowej z [...]
[...] Jerzego Zięby, ma fajną pogadanke na temat olejów do smażenia, odnośnie proporcji o3 do o6 tez znajdziesz materiały, chlop ma niesamowitą wiedze. Co do smażenia to patrz na tłuszcz, najstabilniejsze sa nasycone więc wybieraj wlasnie takie czyli min. oleje kokosowe nierafinowane, niektóre smalce no i ewentualnie masło klarowane choć badz co badz [...]