[...] It is concluded that fried foods certainly have a place in our diets. Czyli nie musisz się obawiać o proteiny, możliwe są jedynie straty pewnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i antyoksydantów. Mimo wszystko tak jak wspomniał Sachem największy problem to tłuszcz na którym smażysz, oliwa z oliwek nie jest odpowiednia. Lepszy wybór to [...]
[...] Smak oliwy można trochę zmienić robiąc oliwy smakowe - czosnkową, chilli, z ziołami. Ale jak masz się zmuszać i ma ci nie smakować, to do sałatki daj inne źródło tłuszczu, bo witaminy A, D, E i K owszem rozpuszczają się w tłuszczach, ale tłuszcz zwierzęcy to też tłuszcz (niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę). A jak masz oliwę pić z [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] mała oliwy z oliwek 5 g Migdały - 25 g Razem : 595kcal z 640 kcal w tym: Tłuszczy - 43,8 / Węgli - 9,4/ Białka - 38,2 Wychodzi 3082,3 kcal w dzień treningowy z 3200 kcal zapotrzebowania W tym : tłuszczy Jak uzupełnic brakujace 100 kcal , jak ledwo zjadam to co mam W dni nietreningowe odchodzi CARBO więc 223,2 kcal - razem 323,2 kcal
[...] niż na „normalnej”. Wydawałoby się, że lepiej extra vergine bo ogólnie jest zdrowsza, ale nie, bo ma jeszcze niższy punkt dymienia (czyli temperaturę do której dany tłuszcz może być podgrzewany i nie będą powstawały niebezpieczne substancje) od tej „gorszej oliwy”. Wszystkie nierafinowane oleje roślinne, zdrowe na zimno, do smażenia są [...]
jeżeli tego nie zrozumiesz to chyba nikt nie jest w stanie ci pomóc... 1 Śniadanie czyli pierwszy posiłek powinien zawierać białko/węglowodany o niskim IG/tłuszcze/warzywa -Ogólna kaloryczność pierwszego posiłku powinna wynosić czasem nawet do 30% dziennego zapotrzebowania na energię.w tym posiłku powinniśmy się skupić głównie na węglowodanach [...]
powodem nie uzywania oliwy extra virgin do smazenia jest po prodtu ekonomia :P nie oplaca sie, ona po podgrzaniu zmienia sie w tluszcz o takiej samej jakosci jak oliva rafinowana ... uzywanie jej do smazenia jest po prostu samooszukiwaniem sie ... w dodatku w takiej oliwie za duzo moze sie utlenic ... do smazenia nei nadaja zie zdne tluszcza z [...]
Wiadomo, że smalec czy tłuszcz kokosowy będzie do smażenia najlepszy. Ale nie przesadzajmy, nie duża ilość oliwy z oliwek do krótkiego smażenia np. drobiu jest zupełnie ok. Oliwa z oliwek ma tylko o 10 stopni niższą od smalcu temperaturę dymienia.
[...] w ogromnych ilościach we wszystkich restauracjach typu fast-food mogą mieć natychmiastowe, fatalne w skutkach działanie na tętnice. Takie dane niosą badania przeprowadzone w Nowej Zelandii. 10 mężczyzn zjadło posiłek bogaty w tłuszcz, który jest powszechnie stosowany do smażenia frytek w fast-foodach. Niemożliwe, 10 mężczyzn zjadło frytki
[...] obróbki też pewnie "zoptymalizowano", aby pokryć potężne zapotrzebowanie. Podobno razem z oliwą przyjmujemy zbyt dużo kwasów O6 bez O3 Tłuszcz zwierzęcy powstaje jako... tłuszcz zwierzęcy - łatwiej dostępny dla organizmu ludzkiego. Podanie tłuszczu z węglowodanami podobno powoduje ich wolniejsze wchłanianie, a zatem mamy mniejszy wyrzut [...]
Rozkminek i dochodzenia miskowo-powiekszajacego ciag dalszy i znalazlam nastepnego winowajce :-D Tzn. winowajca jestem ja oczywiscie - sierota naczelna, ktorej sie wydawalo, ze umie liczyc. Tzn. moze liczy ci umie, tylko zapomni wpisac w dziennik. Tak wiec od jakiegos czasu jedzone ryby czy kalamarnice na jalapeno i kaparach z suszonymi [...]
1. dlaczego nie moge jesc owocow? ( nie kwestionuje tego co mowisz, ale chcialabym wiedziec) Bo to weglowoadny proste, ktore absolutnie do niczego nie sa ci potrzebne, dla ciebie lepiej niz cale jablko zjesc pol awokado 2. w weglowodanach nie wymienilas platkow owsianych, czy moge je jesc? platki owsiane mozesz 3. czy moge jesc rodzynki? czy to [...]
[...] smalcu, maśle klarowanym (nie zwykłym) albo właśnie np. na oleju kokosowym. tak czy inaczej nie o to chodziło w pytaniu. Chodziło o to czy jeśli ktoś się liczy z tą nadwyżką tłuszczu, wypitą przez potrawy w czasie smażenia, i smaży nie przypalając (czyli dobry tłuszcz i nie za gorąco że kuchnia na maksa) to czy smażenie może być stosunkowo [...]
[...] nic Ci nie daje, bo jeżeli chodzisz nabity, treningi są na super poziomie, jest mega moc.... no to po co jeszce więcej tego węgla? 5g/kgmc to jest sporo, także podbijałbym tłuszcze do nawet 1,5g/kgmc. No i... z taką wagą o ile nie jesteś gościem co ma 160cm to nie bałbym się o zalanie i naprawdę jadł opór. Nie mówię o syfach, ale wbijał w [...]
[...] zdrowo. Odnoście oliwy cytat z oliwazoliwek.pl Wbrew powszechnym poglądom oliwa z oliwek idealnie nadaje się do smażenia. Rozgrzana oliwa – w porównaniu z innymi tłuszczami – dzięki dużej zawartości antyutleniaczy oraz kwasu oleinowego jest bardzo stabilna oraz dłużej zachowuje swoje wartości odżywcze. Temperatura dymienia [...]
[...] zabarwieniu aby uformować z ugotowanego ryżu babkę, należy gorący wymieszać z utartym żółtym serem (na szklane ugotowanego ryżu łyżka sera), ułożyć w foremce wysmarowanej tłuszczem, ugnieść i wstawić na chwile do rozgrzanego piekarnika, a następnie wyłożyć na półmisek aby odgrzać ryż należy go umieścić nad garnkiem z gotującą wodą i pozostawić [...]
[...] użytego do smażenia? Chude na pewno wchłonie, więc liczyc trzeba. Inaczej gdy smażysz np karkówkę, z niej się co nieco wytopi i w sumie do smazenia nie trzeba dodawac tłuszczu. Z tym jest roznie. Faktycznie kura lub indyk zlizuja wiecej tluszczu uzytego do smazenia, natomiast po leptowinie czy podrobach tluszcz zostaje na patelnii. Jednak [...]
Wygląda bardzo apetycznie. Również lubię robić tego typu "omlety/placki" na wytrawnie. To na co ewentualnie można zwrócić uwagę, to tłuszcz użyty w celu usmażenia omleta/placka. Z tego co widzę, to jest to masło. Nie jest to szczególnie zalecany tłuszcz w celu smażenia. Wynika to z tego, że bardzo szybko ulega ono spaleniu z wytworzeniem [...]
[...] kup spray do smażenia Oli-oli lub PAM chyba że masz patelnie do której potrawy nie przywierają. Pamiętaj, że w smażenie w temp. powyżej 180C jest niebezpieczne dla zdrowia. Tak masz wliczać użyty tłuszcz jednak to co użyjesz do smażenia nie zostanie w pełni "wchłonięte" przez mięso. Zmieniony przez - Vexel w dniu 2011-02-08 14:57:29
tak kujawski czy inny rzepak zwykły, np z biedry. Ja natomiast używam do smażenia wszystkiego tłuszczu zwierzęcego (smalec wieprzowy) uważam, że taki tłuszcz był od zawsze w diecie człowieka (mięso) i taki powinno się używać, a już szczególnie do smażenia mięs. Wyciskanie ze zbóż oleju nie jest "naturalne" dla człowieka i to niepotrzebne [...]