[...] również zwracać uwagę na to, co jesz. Podpowiadamy, jakie produkty powinny być obecne w twoim menu. Oliwa z oliwek Oliwa z oliwek to bogate źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6. To sprawia, że jest ona idealnym pokarmem dla zdrowia serca. Badania pokazują, że zastąpienie dwóch łyżek nasyconego tłuszczu (znajdującego się między [...]
Zbliżamy się do nowego roku, a wraz z nim przyjdą postanowienia, wyzwania, podejmowanie diety i treningów. Nowy rok - nowa ja. Jeśli podejdziesz do tematu z rozsądkiem, nie będzie w tego typu zmianach nic obciążającego, wręcz przeciwnie. Podpowiadamy, jakich błędów nie popełniać zaczynając dietę i treningi. Unikanie węglowodanów Z drugiej strony [...]
[...] azotyn sodu? W takich produktach jak: parówki, kiełbasy, wędliny. Podsumowując Zawsze sprawdzaj skład produktów, które kupujesz. Staraj się bazować na produktach nieprzetworzonych. Gdy kupujesz paczkowane, przetworzone produkty, zwracaj uwagę, by nie zawierały tłuszczy trans, syropu fruktozowego, azotynu sodu, glutaminianu potasu i emulgatorów.
[...] (WWA). Badania przeprowadzone na zwierzętach dowiodły, że narażenie na WWA powoduje raka skóry, wątroby, żołądka i kilka innych rodzajów raka. WWA tworzą się, gdy tłuszcz kapie i pali się na grillu, tworząc dym, a ten przenosi się na mięso. Grillując mięso w wysokich temperaturach, często powodujemy, że jest ono zwęglone i wówczas [...]
[...] smak i zapach, zatem można uznać produkt za całkiem poprawny. Kotleciki można przyrządzić na dwa sposoby — w piekarniku lub na patelni. Z racji dużej zawartości tłuszczu (aż 19 g w 100 g produktów) zdrowszą metodą jest podgrzanie w piekarniku, bo dzięki temu sporo tego tłuszczu się wytopi. Na patelni polecam smażyć beztłuszczowo lub [...]
[...] to zdecydowany plus kotletów. Warto też wspomnieć, że w porcji 100 g jest aż 20 g białka. Zatem jedno opakowanie ma go aż 40 g! Solidna porcja. Kotlety mają dość sporo tłuszczu, ale klasyczne kotlety mielone np. z łopatki wieprzowej mają go tyle samo, więc nie powinno to nikogo dziwić. Skład Woda, teksturowane białko pszenicy (białko [...]
[...] orzechów, owoców, nasion i innych roślinnych surowców. Tłuszcz wspomaga przyswajanie witamin A, D, E i K, a także reguluje poziom hormonów i ciśnienie krwi. Najlepsze źródła tłuszczu dla wegan Orzechy Orzechy są doskonałym źródłem zdrowych tłuszczów, błonnika oraz roślinnego białka. Mają także wiele innych składników odżywczych m.in. magnez, [...]
[...] olejem kokosowym, układamy rybę i obkładamy ją szpinakiem. Na wierzch ryby układamy plasterki cytryny. Zapiekamy 20 minut w 200 stopniach. Wartości odżywcze: Z tych składników otrzymujemy dwie porcje. Każda to 165 kcal. Białko 26,3 g, Tłuszcz 4,2 g, Węglowodany 7 g. Rada. Jeśli chcecie podbić tłuszcz - jogurt zamieńcie na tarty parmezan.
Sos sojowy to popularna płynna przyprawa i jeden z najważniejszych składników stosowanych w kuchni azjatyckiej. Dzięki niemu potrawy mają wyjątkowy, orientalny smak. Co kryje się w tym przypominającym Maggi płynie, że jest tak lubiany? Jak powstaje sos sojowy i czy można go spożywać bez obawy o zdrowie? Czy sos sojowy jest zdrowy? Dostarczanie [...]
[...] . A głównie chodzi mi o olej do smażenia (co dzień smaże piersi z kurczaka zużywam do tego około 70-80g oleju). Mam takie makro : 2185kcal, 285g węgli,163g białka i 48,5g tłuszczy. Lecz przez ten olej 70-80g - 720kcal i 70-80g tłuszczu rujnuje moje makro bo tak mam wszystko elegancko. I nie wiem czy olej mam wliczać a jak tak to czym mam go [...]
Witam na czym smazycie kurczaka, jajecznicę, inne miesa? Ja używam oleju kokosowego ale teraz w planie od dietetyka dostałem przepis z Oliwię z oliwek, tylko od dawna wiem że na oliwie nie można długo smazyc nadaje się najbardziej do krótkiego smażenia.
Cześć. Wiadomo nie od dziś, że smażenie nie należy do najzdrowszych sposobów przygotowywania posiłków. Ale jeżeli już smażyć, to z jakimi rodzajami tłuszczu najzdrowiej? i w jakiej kolejności?
Nurtuje mnie następujące pytanie, mianowicie jeśli smażymy mrożone warzywa na jednej łyżce oliwy z oliwek / oleju rzepakowego to do posiłku wliczamy ok 8gram tłuszczy (zakładając że ok 80% tłuszczu przy smażeniu przechodzi do potrawy, a jedna łyżka to 10g) i mamy w ten sposób załatwioną sprawę tłuszczu na dany posiłek? Czy podczas smażenia tłuszcz [...]
[...] się tu informację o których pewnie już było wiele razy na tym forum. Ale mam nadzieję że się przyda. Na polskim rynku są dziesiątki tysięcy produktów, które zawierają tzw. tłuszcze trans, czyli utwardzone tłuszcze roślinne - uważane przez dietetyków i lekarzy za śmiertelnie groźne dla naszego zdrowia. Zobacz, dlaczego warto ich unikać, a [...]
[...] bo będzie za dużo), - sól, pieprz, ok.płaskiej łyżeczki curry lub inne wg uznania (uwaga na curry z dodatkiem soli, żeby nie przesolić) - ser żółty na wierzch, ok.100g, - tłuszcz do smażenia - użyłam masła klarowanego. Sera można oczywiście dać mniej oraz oszczędniej używać tłuszczu do smażenia, co zmniejszy liczbę kcal. WYKONANIE: Soczewicę [...]
[...] innego, ale wtedy kcal i ww dojdą, a mozna w ogole nie dodawać. Ten makaron ma 0ww, 0b i 0tł\-) PRZYGOTOWANIE: * przesmażyłam kurczaka na oleju kokosowym (to jest idealny tłuszcz do smażenia) * na tym samym tłuszczu przesmazyłam cebulkę i pieczarki posiekane w małe kawałeczki. Zdjęłam z patelni, gdy sie już zarumieniły * do wrzątku wrzuciłam [...]