Czego potrzebujemy:

  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 5 g oleju kokosowego
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • 250 g fileta z dorsza
  • 2 plasterki cytryny

Jak wykonać:

Zamrożony szpinak wkładamy na rozgrzaną patelnię i podgrzewamy do momentu rozmrożenia. Dodajemy przyprawy, wyciśnięty lub posiekany czosnek oraz olej kokosowy. Dusimy kilka minut. Zdejmujemy szpinak z gazu i dodajemy jogurt - mieszamy. Rybę myjemy i osuszamy. Formę do zapiekania spryskujemy olejem kokosowym, układamy rybę i obkładamy ją szpinakiem. Na wierzch ryby układamy plasterki cytryny. Zapiekamy 20 minut w 200 stopniach.

Wartości odżywcze:

Z tych składników otrzymujemy dwie porcje.

Każda to 165 kcal.

Białko 26,3 g, Tłuszcz 4,2 g, Węglowodany 7 g.

Rada. Jeśli chcecie podbić tłuszcz - jogurt zamieńcie na tarty parmezan.

Komentarze (0)