SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Zrodla tluszczu w diecie

temat działu:

NUTRIFARM&OLIMP

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 12471

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 48 Napisanych postów 3393 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 15438
może usystematyzujmy:

- najlepszy do smażenia jest smalec - zawiera dużą ilosć kwasów tłuszczowych nasyconych i jednonienasyconych odpornych na obróbkę termiczną. Tak dla ciekawości powiem że smalec zawiera przecietnie dwa razy więcej jednonienasyconych kwasów tluszczowych oraz prawie trzy razy wiecej wielonienasyconych kwasów niż masło. W maśle wystepuje też wiecej kwasów nasyconych oraz cholesterolu. Jest to jednak tłuszcz lepiej strawny, ze wzgledu na obecnośc krótkołancuchowych kwasów tłuszczowych o niskiej temperaturze topnienia. Tak na marginesie, smalcu nie nalezy sie aż tak bardzo bać - oczywiscie stosujemy z umiarem

- Numer dwa - oliwa z oliwek - zawiera dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych odpornych na obróbke termiczną. Nadaje sie doskonale do krótkotrwałego smażenia. Podobne właściwości, choć juz nieco gorsze ma olej rzepakowy niskoerukowy

Do smażenia nie nadają sie oleje z dużą zawartoscia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych a wiec olej lniany, słonecznikowy niemodyfikowany, z pestek winogron...
Ogrzewanie tych olei prowadzi do powstawania bardzo szkodliwych zwiazków o właściwościach toksycznych jak nadtlenki, hydronadtlenki, epoksydy czy niebezpieczne monomery cykliczne. Kwasy tłuszczowe nienasycone zawieraja bowiem wiuązania chemiczne bardzo wrazliwe na proces utleniania i obróbki termicznej. W warunkach zwiekszonego dostepu tlenu i wysokiej temperatury r przeistaczaja się one w zwiazki chemiczne atakujace agresywnie błony oraz wewnętrzne struktury komórkowe. Ponadto blokują czynność wielu enzymów, przyczyniaja się do rozwoju zmian miażdżycowych i nowotoworowych oraz zubożają organizm w witaminy A i E. Stosunkowo najbardziej szkodliwymi zwiazkami mogacymi powstawać z nienasyconych kwasów tłuszczowych (szczególnie podczas ogrzewania w wysiokich temperaturach) są monomery cykliczne - bardzo dobrze wchłaniane w przeowdzie pokarmowym. Przedostajac sie do wnętrza organimu prowadzą do powaznych uszkodzeń wątroby, serca i nerek, a także wywołują zmiany genetyczne przyczyniając sie do inicjacji zmian nowotworowych.

- masło - zawiera wprawdzie odporne kwasy nasycone ale niestety o niskiej temepraturze topnienia, co sprawia że już przy krótkiej obróbce termicznej ulegaja niekorzystnym przemianom. Na maśle można smazyc jedynie jajecznice, gdyz jajka ścinaja sie szybciej niż zachodzi rozkład termiczny masła.

- margaryny twarde - nadaja sie jedynie do smarowania przyrdzewiałych zamków do drzwi
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 413 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 5854
Wielkie dzieki Darku, wlasnie o taka odpowiedz mi chodzilo.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 57 Napisanych postów 6563 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 45379
Z tym smalcem to mnie zaskoczyłeś
myślałem, że nalezy go unikac jak wszystkich tłuszczy zwierzęcych

"Anyone can give up; it's the easiest thing in the world to do. But to hold it together when everyone would
understand if you fell apart, that's TRUE STRENGTH"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 48 Napisanych postów 3393 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 15438
jako tłuszcz oczywiscie nie jest zbyt wartościowy, ale znów "nie taki diabeł straszny jak go malują" Smalec jest z kolei trudniej strawny, gdyz kwasy nasycone w nim zawarte są dłuższe i charakteryzują się wyższą temperaturą topnienia. Pod tym katem troche lepiej z kolei wypada masło, stad często polecane jest przy schorzeniach przew. pokarmowego. Wniosek - najlepiej wszystkiego po trochu.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 413 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 5854
aha, jeszcze jedno pytanie, krotkotrwale smazenie to ile minut?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 40 Napisanych postów 9390 Wiek 39 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 49424
jeśli chodzi ci o jajecznice to zdecydowanie oliwa , chodiz tutaj raczej do 15 minut smazenia , jezli masz zamiar coś długo smażyć zdecydowanie smalec
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 42 Napisanych postów 3768 Wiek 38 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 113277
pan Darek napisal ze jajecznica na maśle ze wzgledu na to iz jajka scinaja sie szybciej niz zachodzi wydzielanie toksycznych susbtancji z masla pod wplywem obrobki tremicznej

Top Dog

If you wanna job done right you must do it yourself

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 57 Napisanych postów 6563 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 45379
Żadna róźnica na czym jajecznice smażymy - byle dobrze smakowała

"Anyone can give up; it's the easiest thing in the world to do. But to hold it together when everyone would
understand if you fell apart, that's TRUE STRENGTH"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 40 Napisanych postów 9390 Wiek 39 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 49424
jestem zdanie tego co byk
to są 4 minuty ew 5 smazenia jajeczniyc wiec juz bym tak nie widziwiał
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 42 Napisanych postów 3768 Wiek 38 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 113277
przed chwila pisales ze zdecydowanie oliwa

Zmieniony przez - Pig Killer w dniu 2005-02-01 10:24:55

Top Dog

If you wanna job done right you must do it yourself

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Rozpuszczanie esteru kreatyny w wodzie.

Następny temat

Co dalej????

WHEY premium