- najlepszy do smażenia jest smalec - zawiera dużą ilosć kwasów tłuszczowych nasyconych i jednonienasyconych odpornych na obróbkę termiczną. Tak dla ciekawości powiem że smalec zawiera przecietnie dwa razy więcej jednonienasyconych kwasów tluszczowych oraz prawie trzy razy wiecej wielonienasyconych kwasów niż masło. W maśle wystepuje też wiecej kwasów nasyconych oraz cholesterolu. Jest to jednak tłuszcz lepiej strawny, ze wzgledu na obecnośc krótkołancuchowych kwasów tłuszczowych o niskiej temperaturze topnienia. Tak na marginesie, smalcu nie nalezy sie aż tak bardzo bać - oczywiscie stosujemy z umiarem
- Numer dwa - oliwa z oliwek - zawiera dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych odpornych na obróbke termiczną. Nadaje sie doskonale do krótkotrwałego smażenia. Podobne właściwości, choć juz nieco gorsze ma olej rzepakowy niskoerukowy
Do smażenia nie nadają sie oleje z dużą zawartoscia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych a wiec olej lniany, słonecznikowy niemodyfikowany, z pestek winogron...
Ogrzewanie tych olei prowadzi do powstawania bardzo szkodliwych zwiazków o właściwościach toksycznych jak nadtlenki, hydronadtlenki, epoksydy czy niebezpieczne monomery cykliczne. Kwasy tłuszczowe nienasycone zawieraja bowiem wiuązania chemiczne bardzo wrazliwe na proces utleniania i obróbki termicznej. W warunkach zwiekszonego dostepu tlenu i wysokiej temperatury r przeistaczaja się one w zwiazki chemiczne atakujace agresywnie błony oraz wewnętrzne struktury komórkowe. Ponadto blokują czynność wielu enzymów, przyczyniaja się do rozwoju zmian miażdżycowych i nowotoworowych oraz zubożają organizm w witaminy A i E. Stosunkowo najbardziej szkodliwymi zwiazkami mogacymi powstawać z nienasyconych kwasów tłuszczowych (szczególnie podczas ogrzewania w wysiokich temperaturach) są monomery cykliczne - bardzo dobrze wchłaniane w przeowdzie pokarmowym. Przedostajac sie do wnętrza organimu prowadzą do powaznych uszkodzeń wątroby, serca i nerek, a także wywołują zmiany genetyczne przyczyniając sie do inicjacji zmian nowotworowych.
- masło - zawiera wprawdzie odporne kwasy nasycone ale niestety o niskiej temepraturze topnienia, co sprawia że już przy krótkiej obróbce termicznej ulegaja niekorzystnym przemianom. Na maśle można smazyc jedynie jajecznice, gdyz jajka ścinaja sie szybciej niż zachodzi rozkład termiczny masła.
- margaryny twarde - nadaja sie jedynie do smarowania przyrdzewiałych zamków do drzwi
Poradnia Dobry Dietetyk w Ostrowie Wlkp. http://www.dobrydietetyk.pl/dietetyk/ostrow_wielkopolski/wielkopolskie/3/