A mianowicie to , że tłuszcze roślinne jak wiadomo słabiej nadają sie do smażenia właśnie m.in dlatego iz w wysokiej temp. twoza sie tł. trans które jak wiadomo są rakotwórcze , więc smazenie dla mnie na oliwie jest jakimś nie porozumieniem chyba , że czegoś nie wiem. Lepiej już smażyć na zwyczajnym smalcu którego odporność na temp. jest znacznie wyższa niż oliwy.... Z tych wszystkich olejów roślinnych chyba najbardziej odpowidnim był by kokosowy.
...
Napisał(a)
Darku ja tutaj czegoś chyba nie rozumiem ...
A mianowicie to , że tłuszcze roślinne jak wiadomo słabiej nadają sie do smażenia właśnie m.in dlatego iz w wysokiej temp. twoza sie tł. trans które jak wiadomo są rakotwórcze , więc smazenie dla mnie na oliwie jest jakimś nie porozumieniem chyba , że czegoś nie wiem. Lepiej już smażyć na zwyczajnym smalcu którego odporność na temp. jest znacznie wyższa niż oliwy.... Z tych wszystkich olejów roślinnych chyba najbardziej odpowidnim był by kokosowy.
A mianowicie to , że tłuszcze roślinne jak wiadomo słabiej nadają sie do smażenia właśnie m.in dlatego iz w wysokiej temp. twoza sie tł. trans które jak wiadomo są rakotwórcze , więc smazenie dla mnie na oliwie jest jakimś nie porozumieniem chyba , że czegoś nie wiem. Lepiej już smażyć na zwyczajnym smalcu którego odporność na temp. jest znacznie wyższa niż oliwy.... Z tych wszystkich olejów roślinnych chyba najbardziej odpowidnim był by kokosowy.
...
Napisał(a)
tylko olej lniany pamietaj aby miec pewnosc ze pochodzi z pierwszego tloczenia i byl tloczony na zimno-wytwarzany w ten wlasnie sposob zachowuje najwiecej swoich wlasciwosci
Top Dog
If you wanna job done right you must do it yourself
...
Napisał(a)
oliwa z oliwek do smazenia- b. dobra ponoć
a juz z winogron - nie.. - tak slyszalem/czytałem
czemu?
a juz z winogron - nie.. - tak slyszalem/czytałem
czemu?
...
Napisał(a)
Tłuste ryby to podstawama, dorzuć do tego tran 5g dziennie powinno wystarczyć (240ml chodzi po około 26zł ). PO za tym wszystko co wymieniono u góry.
...
Napisał(a)
shoho..nie trans tylko powstaje akroleina...trans to sa kwasy tluszczowe ktore byuy obficie wystepujace w starych margarynach...teraz dodaje sie mniej (innowacyjne techniki utwardzania)
oliwa z oliwek jest ponad 100 razy bardziej wrazliwa na utlenianie niz smalec i teoretycznie powinna lepiej sie sprawdzac do smazenia ale.........to zalezy od dlugosci smazenia...oraz wziecia pod uwage ze kwasy tluszczowe w smalcu lepsze od akroleiny az tak nie sa
oliwa z oliwek jest ponad 100 razy bardziej wrazliwa na utlenianie niz smalec i teoretycznie powinna lepiej sie sprawdzac do smazenia ale.........to zalezy od dlugosci smazenia...oraz wziecia pod uwage ze kwasy tluszczowe w smalcu lepsze od akroleiny az tak nie sa
Pozdrawiam
misoo
...
Napisał(a)
maslo i smalczyk - no nie sa zle , ale nie najlezy dopuszczac aby tak sie zasmażyło aż zacznie "skwierczeć" wtedy wydziela sie dosc silnie toxyczny srodek [nie pamietam nazwy] wiec all ma swoje + i -
...
Napisał(a)
moze i niezdrowe, ale czasami trzeba cos usmazyc. Wiec oliwa rowniez do smazenia nie bedzie zlym wyborem? Jesli nie to czy tez do smazenia uzywac extra virgin czy jakiejs innej?
...
Napisał(a)
szczur4: rozwiazaniem moze byc smazenie na patelni teflonowej a oliwe juz dodasz do posilkow
Polecane artykuły