Zbliżamy się do nowego roku, a wraz z nim przyjdą postanowienia, wyzwania, podejmowanie diety i treningów. Nowy rok - nowa ja. Jeśli podejdziesz do tematu z rozsądkiem, nie będzie w tego typu zmianach nic obciążającego, wręcz przeciwnie. Podpowiadamy, jakich błędów nie popełniać zaczynając dietę i treningi. Unikanie węglowodanów Z drugiej strony [...]
Choroba Alzheimera jest chorobą wyniszczającą, która pozbawia chorującego pamięci krótkotrwałej. Z biegiem czasu ta podstępna forma demencji stopniowo postępuje do momentu, że osoby dotknięte chorobą Alzheimera nie mogą dbać o siebie, nie rozpoznają bliskich. Dieta MIND - produkty zalecane Orzechy (5 porcji w tygodniu), zielone warzywa (3 porcje [...]
Trening aerobowy jest korzystny dla układu sercowo-naczyniowego, kontroli ilości tkanki tłuszczowej, utrzymania VO2 max, ogólnej sprawności, obniżania stanu zapalnego, stanu układu ruchu, przeciwdziałania miażdżycy, cukrzycy i kancerogenezie. Okazało się, że rozpad białek (mierzony poprzez znakowaną leucynę i fenyloalaninę), utlenianie leucyny i [...]
[...] poddać się terapii farmakologicznej wynikającej ze wskazań lekarza. Niemniej ekstrakt z korzenia ashwagandhy jest obiecującym sposobem terapii także na tym polu. Referencje, badania, literatura: Marta Cykowiak, Violetta Krajka-Kuźniak Nrf2 jako terapeutyczny punkt uchwytu w profilaktyce i terapii chorób cywilizacyjnychNrf2 as therapeutic target [...]
O preparatach kolagenowych usłyszeć można coraz częściej, mimo że ich unikalne właściwości zostały odkryte już dosyć dawno. Kolagenem nazywa się grupę związków, które współtworzą wszystkie organizmy zwierzęce. Od najgłębszych komórek serca, po każdy jeden włos czy centymetr sześcienny skóry. Którą formę kolagenu wybrać? Patentowana formuła [...]
[...] nowy preparat SFD COLOSTRUM dostępny pod postacią zarówno proszku, jak i tabletek. Zalecane dawkowanie zaczyna się od 1 g colostrum (1 g proszku / 4 tabletki), jednak w badaniach dochodzono do dawek rzędu nawet 10 – 20 g, przy 15 – 20% zawartości immunoglobulin ogółem, nie tylko G. W razie wątpliwości warto trzymać się zaleceń producenta lub [...]
Tauryna naturalnie obficie występuje w mięśniach i to właśnie produkty mięsne zawierają jej największe ilości. Jest ona organicznym związkiem chemicznym, należącym do grupy aminokwasów siarkowych. Biochemicznie, jest to pochodna cysteiny, aminokwasu białkowego zawierającego siarkę. Dodatkowo, po 10-sekundowej ciągłej stymulacji elektrycznej [...]
[...] dostarcza go w zalecanych ilościach, czyli 25 g u kobiet i 38 g u mężczyzn. Jedno z badań przeprowadzonych przez International Food Information Council wykazało, że tylko 5% badanych dostarczało odpowiednią ilość błonnika pokarmowego. Najlepszy wybór Najlepszym sposobem na zapewnienie organizmowi odpowiedniej ilości błonnika jest spożywanie [...]
Miażdżyca tętnic nazywana jest wymiennie, krócej miażdżycą lub arteriosklerozą. Ta ostatnia nazwa jest spolszczoną wersją nazwy łacińskiej choroby, oznaczającą w tym języku stwardnienie tętnic. Miażdżyca jest chorobą charakteryzującą się pojawianiem się w tętnicach tzw. zmian miażdżycowych. Podstawowym elementem tych zmian jest tzw. blaszka [...]
[...] Już nawet łagodna niedokrwistość chorób przewlekłych, wiąże się ze zwiększonym ryzykiem pobytu w szpitalu, a nawet śmiertelnością zwłaszcza wśród osób starszych. Niektóre badania sugerują związek między zbyt niskim poziomem żelaza a zwiększonym ryzykiem wystąpienia przeszczepu serca oraz śmierci. Oczywiście w przypadku występowania [...]
[...] Na poziomie pierwotnych instynktów taki mężczyzna jest w stanie zapewnić byt potomstwu. Co z tego, że mamy Internet oraz telewizję - pewne rzeczy są niezmienne. Referencje, badania, literatura: Brierley M-E, Brooks KR, Mond J, Stevenson RJ, Stephen ID (2016) The Body and the Beautiful: Health, Attractiveness and Body Composition in Men’s and [...]
[...] dopiero po kilkunastu latach stosowania tych środków, od 210 do 2,1 grama tygodniowo. Ścięgna mogą również osłabiać i niszczyć kortykosteroidy. Paradoksalnie, w cytowanym badaniu kohortowym – niewiele przypadków dotyczyło ćwiczeń siłowych (19%), znacznie więcej kontuzji, które wynikały przy okazji prowadzenia innych aktywności. Jeśli już [...]
[...] częściej też o mężczyznach, mających problemy z funkcjonowaniem i pracą tarczycy. Problemy z tarczycą mają różne źródła, dlatego też tak ważna jest profilaktyka i okresowe badania. Nie bez znaczenia jest także odpowiednio skonstruowana dieta. Czy zatem jest naturalny sposób, by poprawić konwersję hormonów tarczycy? Podsumowanie Bez względu na [...]
Olej kokosowy jest to produkt żywieniowy, który ostatnimi czasy zyskuje coraz większy rozgłos, opinie na jego temat są jednak mocno podzielone. Dla jednych jest podstawowym źródłem tłuszczu, dla innych produktem, który w zdrowej diecie nie powinien mieć miejsca. Kto ma rację? Czy olej kokosowy to super food, a może zwykły mit, na którym zarabiają [...]
Nadal ludzie wolą wierzyć w najbardziej absurdalne teorie niż bazować na sprawdzonej wiedzy, popartej, badaniami naukowymi. Co najgorsze, zwykle „rewelacji” dowiaduję się przy okazji uczestnictwa w różnego rodzaju zawodach sportowych (biegowych czy pływackich) – a sportowcy powinni być bardziej świadomi od ogółu społeczeństwa, jeśli chodzi o [...]
W pierwszym etapie, zasoby podskórnej tkanki tłuszczowej muszą zostać rozbite. I tym zjawiskom się przyjrzymy. Triacyloglicerole zgromadzone w organizmie, jako podskórna tkanka tłuszczowa, podlegają najpierw lipolizie, następnie β-oksydacji (utlenianiu). Wskutek β-oksydacji powstaje acetylo-CoA. W wątrobie powstają ciała ketonowe, w tym [...]
Trening interwałowy polega na zmiennej intensywności wysiłku. Wbrew mylnym opiniom powielanym w sieci, nie każdy trening interwałowy musi charakteryzować się wysoką intensywnością. Na zakończenie Drugi opisany w artykule interwał B: „30 sekund umiarkowana praca, 20 sekund szybka, 10 sekund maksymalna, powtarzasz sekwencję” wcale nie musi być [...]
Czekolada na redukcję tkanki tłuszczowej?! Tak wiem, iż „wybieranie wisienek” jest nagminnie stosowaną w Internecie techniką. Skoro czekolada zawiera PEA, to na pewno pomoże w redukcji tkanki tłuszczowej. Osoby wypisujące takie bzdury powinny się mocno zastanowić. Mięso nie zawiera wystarczającej ilości kreatyny, arbuzy wystarczającej ilości [...]
[...] zagrożenie. Wydaje się, iż gronkowcowe infekcje (w tym pokarmowe) są powszechne i mogą stanowić duże zagrożenie dla naszego zdrowia, a czasem nawet życia. Referencje, badania, literatura: Wioletta Kmieciak, Eligia Maria Szewczyk Gatunki koagulazododatnie rodzaju staphylococcus– taksonomia, [...]
Oprócz rosnącej częstotliwości występowania niepłodności par (przyczyny leżą po obu stronach), dowody sugerują, że w ciągu ostatnich kilku dekad istnieje globalna tendencja spadkowa parametrów płodności mężczyzn. Można to przynajmniej częściowo wytłumaczyć szkodliwymi praktykami związanymi ze stylem życia i narażeniem na rozmaite negatywne [...]