[...] pomarańczowy. Wartość odżywcza w 100 g: wartość energetyczna: 1428 kJ/399 kcal, tłuszcz: 8,2 g; w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 0,8 g, węglowodany: 59 g, w tym cukry: 43 g, błonnik: 6,5 g, białko: 4,1 g. Okaże się, iż 100 g tego „super produktu” ma aż 399 kcal. Innymi słowy dostarczasz w ten sposób bombę energetyczną. Dla niektórych osób [...]
[...] organizm w budowaniu i utrzymywaniu zdrowej kolonii bakterii i innych mikroorganizmów. Wspierają jelita i wspomagają trawienie. Prebiotyki są obecne w produktach bogatych w błonnik, takich jak owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste. Przeczytaj także: Czym różnią się prebiotyki od probiotyków? Konieczne są dalsze badania, aby odkryć wszystkie [...]
[...] okrężnicy i odbytnicy. Warto jeść różnorodnie i część czerwonego mięsa zastąpić w swojej diecie rybami, owocami morza i drobiem. Sprawdź: Szałwia hiszpańska - idealne źródło błonnika Dieta bogata w wapń Diety bogate w wapń mogą zapewniać ochronę przed rakiem okrężnicy. Nie wszystkie badania wykazują związek, jednak jedna z najbardziej [...]
[...] już powoduje powstawanie zaparć. Zazwyczaj zaparcia w pierwszej kolejności leczy się poprzez modyfikację stylu życia. Głównie zmianie ulega dieta. Powinna być ona bogatsza w błonnik, zwiększyć należy ilość wypijanych płynów. Jednak w pewnych sytuacjach dodaje się również suplementy diety, które wspomagają walkę z zatwardzeniami. W tym artykule [...]
[...] dietą i treningami, a w przypadku brak odpowiedniej wiedzy, konsultować się z ekspertami zarówno medycyny, jak i żywienia. Dieta powinna być zasobna w białko oraz błonnik, gdyż ze źródłami tych substancji często spożywa się inne, cenne dla zdrowia i procesu odchudzania związki. W planach treningowych natomiast warto uwzględnić zarówno [...]
Dużo mówi się i pisze o tym, że żywność przetworzona jest szkodliwa dla zdrowia i powinniśmy jej unikać. Czy jednak wiesz o niej wszystko, co powinieneś wiedzieć? Poniżej znajdziesz najgorsze fakty związane z przetworzoną żywnością. Podsumowanie Pułapki, jakie kryje żywność przetworzona, są oczywiście liczne. Nie wszystkie produkty przetworzone [...]
Gotowe mięso mielone to produkt wysoce przetworzony, najczęściej z kiepskim składem, czy zatem lepiej go unikać? Czy w sklepowych lodówkach jest szansa na znalezienie dobrej jakości gotowego mięsa mielonego? Na co zwracać uwagę przy zakupie i czym się kierować? Na to pytanie postaram się odpowiedzieć na podstawie przygotowanego zestawienia. Choć [...]
[...] Siemię lniane kontra olej lniany Oba te produkty są wartościowe. Natomiast nie są one sobie równe. Poniżej zestawienie tych dwóch produktów: Siemię lniane zawiera sporo błonnika, w przeciwieństwie do oleju lnianego. Siemię lniane zawiera witaminy oraz minerały, natomiast olej lniany jest w tym przypadku praktycznie jałowy, zawiera jedynie [...]
[...] ml. Smak niezły. Jednak wyczuwalne jest w nim to, że nie jest on produkowany ze świeżych pomidorów. W 100 g soku znajduje się 19 kcal. Węglowodany 3,1 g (w tym cukry 3,1 g), błonnik 1,2 g, białko 1 g, tłuszcz 0 g, sól 0,4 g. Składniki: sok pomidorowy odtworzony z zagęszczonego soku pomidorowego (99,5%), sól. Plusy: dostępność, cena, mimo, że [...]
Budowa masy mięśniowej jest procesem złożonym. Potrzebne będą odpowiednie działania treningowo-dietetyczne, które są nastawione na przybieranie na wadze. Trzeba tutaj napisać jasno, że w przypadku budowania masy, Twoje ciało musi otrzymywać więcej energii, niż potrzebujesz na co dzień. Mięśnie mając do dyspozycji nadwyżkę kaloryczną, w tym [...]
[...] dobre i wartościowe oraz tak samo pożądane w diecie redukcyjnej. Właściwie każdy owoc przynosi korzyści zdrowotne, są jednak lepsze i gorsze. Wybieraj zwłaszcza te bogate w błonnik i witaminy, z małą ilością kalorii oraz cukru. Jabłka świetnie sprawdzają się jako dodatek do drugiego śniadania. Nie tylko sycą, ale również pomagają zaspokoić [...]
Okres redukcyjny to nie tylko walka z nadmiarem tkanki tłuszczowej. Często w okresie tym dochodzi do niekontrolowanego ataku głodu, który potrafi skończyć się tym, że lądujesz w lodówce i wcinasz wszystko, co znajduje się pod Twoją ręką do momentu, aż nie spostrzeżesz, co się dzieje. Wszystko powiązane jest, z tym że kaloryczność posiłków jest [...]
[...] na diecie ketogenicznej - pamiętając jednak, aby nie przekroczyć progu węglowodanowego. Warzywa są bardzo ważne, ponieważ są nie tylko źródłem mikroskładników, ale również błonnika i wody. Pomimo sporej porcji węglowodanów warto uzupełnić naszą suplementację o kompleks witamin i minerałów, który powinien być bazą każdej diety. Zazwyczaj dieta [...]
[...] estrogenów. Sięgaj więc po pomarańcze, grejpfruty, zielone warzywa, borówki i zieloną herbatę. Podsumowanie Dieta opierająca się o produkty nieprzetworzone, z dużą ilością błonnika, świeżych warzyw i owoców, w towarzystwie zdrowych kwasów tłuszczowych i pełnowartościowego białka również w tym wypadku zadziała korzystnie. Jeśli wysoki poziom [...]
[...] Dodatkowo ciemna czekolada zawiera kofeinę, co może dodatkowo pobudzić aktywność umysłową. Błonnik korzystny dla układu pokarmowego Ciemna czekolada dostarcza również błonnika, który ma korzystny wpływ na układ pokarmowy. Błonnik wspomaga prawidłowe funkcjonowanie jelit, reguluje poziom glukozy we krwi i pomaga utrzymać uczucie sytości. To [...]
Istnieją produkty, którym przypisuje się nadzwyczajne zdrowotne właściwości, ale są i takie, które obarczone zostały odpowiedzialnością za całe zło tego świata. Niegodziwa rola przypisana została szczególnemu białku, które znajduje się w wielu zbożach, głównie w pszenicy. Mowa o glutenie. Podsumowanie Jeśli podejrzewasz, że gluten może być [...]
[...] zbóż, roślin strączkowych, orzechów, owoców i warzyw. Jeśli chodzi o składniki odżywcze, diety wegetariańskie są zazwyczaj bogate w węglowodany, kwasy tłuszczowe omega-6, błonnik pokarmowy, karotenoidy, kwas foliowy, witaminę C, witaminę E i magnez. Dostarczają niewiele białka (np. 15%), w tym, ze względu na roślinne pochodzenie, są to białka [...]
Nadmierna konsumpcja pokarmów może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, w tym nadwagi, otyłości oraz szeregu chorób z tym związanych. Wiele osób ma trudności w kontrolowaniu apetytu i unikaniu objadania się. Jak można temu zaradzić? Czy istnieją skuteczne strategie, które pomogą Ci przestać się przejadać? Podsumowanie Przejadanie się to [...]
[...] dynamicznie działających czynników odpowiedzialnych za zmiany w jelitowym mikrobiomie jest sposób odżywiania. Badania naukowe wskazują, że obniżenie konsumpcji zasobnych w błonnik, niskoprzetworzonych pokarmów na rzecz zwiększenia udziału obfitującej w cukry i tłuszcze, wysokoprzetworzonej żywności może w sposób dla nas wysoce niekorzystny [...]
[...] się od posiadania zdrowego, zróżnicowanego mikrobiomu jelitowego. Możesz to osiągnąć, dodając do diety więcej sfermentowanych produktów spożywczych, produktów bogatych w błonnik oraz tych zawierających oporną skrobię. Jeżeli do tej pory jadłeś mało takich produktów, to dodawaj je powoli, ponieważ oporna skrobia i błonnik ulegający fermentacji [...]