SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

błonnik

  • [...] STRONG to suplement diety oparty o olej rybi zawierający EPA i DHA, wzbogacony witaminą E. Kolejnym składnikiem normalnie występującym w diecie i zalecanym dla zdrowia jest błonnik. Jeśli spożywasz dużo warzyw, często obfitujących w błonnik, możesz ten punkt odpuścić. Jeśli jednak tak się nie dzieje, błonnik spożywany z suplementów może wspomóc [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3909 Data: 2021-05-06 12:35:31
  • Pełne ziarna – zdrowe czy niezdrowe?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci.  Podsumowując Pełne ziarna nie są niezbędne dla zdrowej, zbilansowanej diety, ale są bogate w składniki odżywcze i błonnik. Dzięki wysokiej zawartości błonnika są sycące. Ponadto wiele badań sugeruje, że diety zawierające produkty pełnoziarniste zmniejszają ryzyko chorób serca, udaru [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2839 Data: 2018-12-29 08:19:22
  • Największe błędy na masie i podczas redukcji

    Artykuł
    Kulturystyka i kulturyści

    W toku redukcji czy budowania masy możesz popełnić rozmaite błędy w planie dietetycznym. Niektóre są błahe, inne dość poważne, a rzadko zdarza się spotkać naprawdę istotne problemy. Oto kilka z najczęściej spotykanych kwestii, mogących rzutować na kolejne miesiące czy nawet lata treningu.  Modne kontra sprawdzone diety „Stosuję dietę ketogeniczną, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2397 Data: 2023-05-05 10:26:32
  • Jaki makaron na diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] stronę internetową, gdzie dokładnie wykazuje wszystkie szczegóły produktów, jak składniki, wartości odżywcze czy nawet obecność poszczególnych składników mineralnych i błonnika. Zastanawia brak wody w produkcie. Wydaje się to błędem na etykiecie. Skład: mąka makaronowa pszenna pełnoziarnista. W 100 g produktu znajduje się 340 kcal. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 25930 Data: 2017-08-27 11:28:49
  • Produkty bogate w białko. Najlepsze źródła białka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Białko jest jednym z trzech makroelementów (zaraz obok węglowodanów i tłuszczów), które dostarczamy wraz z pożywieniem i które stanowią dla nas także źródło energii. Białka wchodzą w skład każdej komórki naszego organizmu, biorą udział w kształtowaniu błon komórkowych, budują mięśnie, sprawiają, że rosną nam włosy i paznokcie. Białko jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4270 Data: 2019-10-09 10:31:06
  • Dla osób, które nigdy wcześniej nie miały do czynienia z dietą ketogeniczną, jej rozpoczęcie i utrzymanie może być dość trudne. Smaczne posiłki nie zawsze są tutaj ułatwieniem, bowiem przestawienie się organizmu na inne źródło energii zajmuje trochę czasu i pewne czynniki fizjologiczne są nie do przeskoczenia. Dlatego też warto się dowiedzieć, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3730 Data: 2019-10-04 19:40:46
  • Niezależnie od tego, czy pracujesz nad formą na zawody sylwetkowe, czy po prostu chcesz się pochwalić ładnym ciałem na plaży, z pewnością spalenie tkanki tłuszczowej przyspieszy osiągnięcie efektów. Oto 10 czynników, dzięki którym spalanie pójdzie sprawniej. Odpowiednie zarządzanie stresem Stres to bardzo silny czynnik, który nam utrudnia wiele [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8917 Data: 2018-07-08 00:06:56
  • [...] się od posiadania zdrowego, zróżnicowanego mikrobiomu jelitowego. Możesz to osiągnąć, dodając do diety więcej sfermentowanych produktów spożywczych, produktów bogatych w błonnik oraz tych zawierających oporną skrobię. Jeżeli do tej pory jadłeś mało takich produktów, to dodawaj je powoli, ponieważ oporna skrobia i błonnik ulegający fermentacji [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6979 Data: 2020-08-13 23:00:56
  • Mikrobiota jelitowa a odchudzanie

    Artykuł
    Odchudzanie

    [...] dynamicznie działających czynników odpowiedzialnych za zmiany w jelitowym mikrobiomie jest sposób odżywiania. Badania naukowe wskazują, że obniżenie konsumpcji zasobnych w błonnik, niskoprzetworzonych pokarmów na rzecz zwiększenia udziału obfitującej w cukry i tłuszcze, wysokoprzetworzonej żywności może w sposób dla nas wysoce niekorzystny [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6014 Data: 2017-05-18 07:52:11
  • Nadmierna konsumpcja pokarmów może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, w tym nadwagi, otyłości oraz szeregu chorób z tym związanych. Wiele osób ma trudności w kontrolowaniu apetytu i unikaniu objadania się. Jak można temu zaradzić? Czy istnieją skuteczne strategie, które pomogą Ci przestać się przejadać? Podsumowanie Przejadanie się to [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11581 Data: 2023-11-08 09:24:02
  • Dieta bezglutenowa - czy na pewno jej potrzebujesz?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Istnieją produkty, którym przypisuje się nadzwyczajne zdrowotne właściwości, ale są i takie, które obarczone zostały odpowiedzialnością za całe zło tego świata. Niegodziwa rola przypisana została szczególnemu białku, które znajduje się w wielu zbożach, głównie w pszenicy. Mowa o glutenie. Podsumowanie Jeśli podejrzewasz, że gluten może być [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1474 Data: 2018-12-07 08:30:12
  • [...] zbóż, roślin strączkowych, orzechów, owoców i warzyw. Jeśli chodzi o składniki odżywcze, diety wegetariańskie są zazwyczaj bogate w węglowodany, kwasy tłuszczowe omega-6, błonnik pokarmowy, karotenoidy, kwas foliowy, witaminę C, witaminę E i magnez. Dostarczają niewiele białka (np. 15%), w tym, ze względu na roślinne pochodzenie, są to białka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1604 Data: 2019-05-31 09:55:09
  • Co cennego dla zdrowia znajduje się w ciemnej czekoladzie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Dodatkowo ciemna czekolada zawiera kofeinę, co może dodatkowo pobudzić aktywność umysłową. Błonnik korzystny dla układu pokarmowego Ciemna czekolada dostarcza również błonnika, który ma korzystny wpływ na układ pokarmowy. Błonnik wspomaga prawidłowe funkcjonowanie jelit, reguluje poziom glukozy we krwi i pomaga utrzymać uczucie sytości. To [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 599 Data: 2023-12-18 15:22:14
  • 3 sposoby na wsparcie walki z nadmiernym apetytem

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Okres redukcyjny to nie tylko walka z nadmiarem tkanki tłuszczowej. Często w okresie tym dochodzi do niekontrolowanego ataku głodu, który potrafi skończyć się tym, że lądujesz w lodówce i wcinasz wszystko, co znajduje się pod Twoją ręką do momentu, aż nie spostrzeżesz, co się dzieje. Wszystko powiązane jest, z tym że kaloryczność posiłków jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4216 Data: 2017-05-07 10:10:28
  • [...] na diecie ketogenicznej - pamiętając jednak, aby nie przekroczyć progu węglowodanowego. Warzywa są bardzo ważne, ponieważ są nie tylko źródłem mikroskładników, ale również błonnika i wody. Pomimo sporej porcji węglowodanów warto uzupełnić naszą suplementację o kompleks witamin i minerałów, który powinien być bazą każdej diety. Zazwyczaj dieta [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12029 Data: 2018-01-30 09:24:15
  • [...] estrogenów. Sięgaj więc po pomarańcze, grejpfruty, zielone warzywa, borówki i zieloną herbatę. Podsumowanie Dieta opierająca się o produkty nieprzetworzone, z dużą ilością błonnika, świeżych warzyw i owoców, w towarzystwie zdrowych kwasów tłuszczowych i pełnowartościowego białka również w tym wypadku zadziała korzystnie. Jeśli wysoki poziom [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 54655 Data: 2018-02-19 08:45:19
  • Owoce, które warto włączyć do swojego menu

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] dobre i wartościowe oraz tak samo pożądane w diecie redukcyjnej. Właściwie każdy owoc przynosi korzyści zdrowotne, są jednak lepsze i gorsze. Wybieraj zwłaszcza te bogate w błonnik i witaminy, z małą ilością kalorii oraz cukru. Jabłka świetnie sprawdzają się jako dodatek do drugiego śniadania. Nie tylko sycą, ale również pomagają zaspokoić [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7162 Data: 2018-01-19 08:51:58
  • Jaki sok pomidorowy jest najlepszy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] ml. Smak niezły. Jednak wyczuwalne jest w nim to, że nie jest on produkowany ze świeżych pomidorów. W 100 g soku znajduje się 19 kcal. Węglowodany 3,1 g (w tym cukry 3,1 g), błonnik 1,2 g, białko 1 g, tłuszcz 0 g, sól 0,4 g. Składniki: sok pomidorowy odtworzony z zagęszczonego soku pomidorowego (99,5%), sól. Plusy: dostępność, cena, mimo, że [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 53012 Data: 2017-09-23 11:10:44
  • Budowa masy mięśniowej jest procesem złożonym. Potrzebne będą odpowiednie działania treningowo-dietetyczne, które są nastawione na przybieranie na wadze. Trzeba tutaj napisać jasno, że w przypadku budowania masy, Twoje ciało musi otrzymywać więcej energii, niż potrzebujesz na co dzień. Mięśnie mając do dyspozycji nadwyżkę kaloryczną, w tym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 18942 Data: 2021-04-07 12:01:21
  • Jakie mięso mielone na diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Gotowe mięso mielone to produkt wysoce przetworzony, najczęściej z kiepskim składem, czy zatem lepiej go unikać? Czy w sklepowych lodówkach jest szansa na znalezienie dobrej jakości gotowego mięsa mielonego? Na co zwracać uwagę przy zakupie i czym się kierować? Na to pytanie postaram się odpowiedzieć na podstawie przygotowanego zestawienia. Choć [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 20568 Data: 2017-09-04 09:13:29