[...] w warunkach „na czczo” – gdyż z podskórnej tkanki tłuszczowej uwalnianych było prawie tyle samo wolnych kwasów tłuszczowych. Głównym źródłem NEFA są podskórna tkanka tłuszczowa składowana na brzuchu, znacznie mniej pochodzi z nóg oraz (wbrew obiegowym przekonaniom) bardzo niewiele pochodzi z tłuszczu wisceralnego, czyli tego „upakowanego” [...]
Tak, redukcja tkanki tłuszczowej bez wykonywania aerobów jest możliwa. Dlaczego? Gdyż zmiany w sylwetce zależą w największej mierze od przyjętego deficytu kalorycznego, czyli stosowanej diety. Interwały nie są wcale „tajną bronią” w walce z tłuszczem, gdyż bez zmiany stylu życia oraz wdrożenia diety będą nieskuteczne. Najlepsze formy interwałów [...]
[...] trochę odłożonego tłuszczu, jaki plan wybrać?” Zawsze polecam tu najpierw pozbycie się „balastu”, a dopiero później budowanie masy czy siły. Tkanka tłuszczowa wpływa negatywnie na cały organizm, im szybciej jej się pozbędziesz, tym lepsze efekty odnotujesz po rozpoczęciu nowego cyklu treningowego. Nawet w podnoszeniu [...]
[...] iż spalisz 46 średniej wielkości pizz w miesiąc? W rzeczywistości godzina treningu w najlepszym razie spowoduje utratę kilkuset kcal i wcale nie będzie to głównie tkanka tłuszczowa, bo organizm niechętnie sięga po tego rodzaju paliwo i dzieje się tak niejednokrotnie, dopiero po paru godzinach pracy. Dlatego pozbywanie się tłuszczu jest takie [...]
W przyrodzie nie ma nic za darmo. Wykazano, iż organizm bardzo niechętnie buduje mięśnie, gdyż jest to związane z ogromnym kosztem energetycznym. Niestety, w momencie, gdy chcesz poprawić jakość muskulatury (pozbyć się zwałów tłuszczu), poniesiesz mniejsze lub większe straty masy mięśniowej. Dlaczego? Bo ograniczasz podaż tłuszczów i/lub [...]
Wiele osób wierzy w to, iż ekspozycja na zimną wodę jest znakomitym sposobem na regenerację po treningu siłowym, iż wzmacnia odporność, hartuje, przedłuża życie itd. Tymczasem badania naukowe wcale nie wskazują na to, iż podobna kuracja przynosi rewelacyjne rezultaty. Przytoczę kilka eksperymentów, które pokazują, jak w rzeczywistości ciało [...]
Nawet robiąc tzw. masę, nikt nie chce doprowadzić do niekontrolowanego przyrostu tkanki tłuszczowej. Przejście na dietę z dodatnim bilansem kalorycznym stwarza ryzyko, że zjadane przez nas kalorie trafiają do różnych tkanek organizmu, niezależnie od tego, czy pochodzą one z tłuszczu, czy też węglowodanów. W tkance mięśniowej organizm jest w [...]
Istnieją tysiące sposobów na odchudzanie, jednak wysoką skuteczność posiadają tylko nieliczne z nich. Oto zbiór najciekawszych przykładów alternatywnego podejścia do zagadnienia. Ludzie wierzą i będą stosować podobne metody, gdyż nikogo nie kusi niewygodna prawda ani ciężka praca. Lepsze jest kultywowanie złudzeń, stwarzanie pozorów oraz szukanie [...]
Bardzo często zdarza się, iż osoby, które nie osiągają postępu w treningu siłowym, twierdzą, iż „posiadają szybki metabolizm” lub „mają kiepską genetykę”. Rozpoczynają eksperymenty z setkami różnych rozwiązań: treningi FBW, dzielone, podwójnie dzielone, crossfit, super serie, serie łączone, łańcuchy, dodatkowe gumy, deski, ograniczony zakres [...]
[...] ograniczającego możliwości wysiłkowe, czy wpływające negatywnie na wygląd sylwetki. Jakie są przyczyny zbyt dużej ilości estrogenów? 1. Nadmiar tkanki tłuszczowej Tkanka tłuszczowa wykazuje działanie stymulujące wzrost poziomu estrogenów poprzez wydzielanie enzymu aromatazy. Enzym ten odpowiedzialny jest za konwertowanie testosteronu w [...]
[...] do 33.6 kg), gdy obok treningu siłowego zastosowano restrykcje kaloryczne (600 kcal dziennie), ilość tkanki tłuszczowej spadła znacząco o 16.2% (z 31.5 kg do 26.4 kg), beztłuszczowa masa ciała wzrosła o 1.5% w grupie treningu siłowego (zmiana z 54.3 kg do 55.1 kg), beztłuszczowa masa ciała zmniejszyła się o 3.4%, gdy obok treningu siłowego [...]
[...] poświęcano na to około 2,5 h na tydzień i przebiegano średnio 15 km z intensywnością 60-90% tętna maksymalnego. Po 1 roku: masa ciała zmniejszyła się średnio o 3,3 kg tkanka tłuszczowa (BF) zmniejszyła się średnio o 2,7% tętno spoczynkowe spadło średnio o 6,7 na minutę trój glicerydy zmniejszyły się o 16,9 mg / dL Czy 3,3 kg na rok to dużo? A [...]
Dążenie do idealnej formy czasem kończy się kontuzją, a to akurat najmniejszy problem (gdyż kulturystyka ogólnie nie jest zbyt kontuzjogenna, o ile nie przesadza się z niearomatyzującymi SAA). O wiele bardziej istotne mogą być zaburzenia hormonalne i psychiczne występujące w trakcie nadmiernej redukcji masy ciała. Wynikają one ze złożonych [...]
Największym obiegowym nieporozumieniem jest stosowanie pojęcia kalorii. Jest ono mylące i zupełnie nie odzwierciedla właściwości pokarmu. Białko w określonej porcji ma tyle samo kcal co sacharoza (cukier stołowy, glukoza + fruktoza). O ile czysty cukier tuczy, to duża podaż protein wywołuje tak duży wydatek energetyczny, iż wręcz odchudza. [...]
Internet jest pełen nieprawdziwych informacji o wydźwięku propagandowym. Jednym z najbardziej zmitologizowanych elementów jest tzw. trening funkcjonalny. Postaram się odsiać fakty od mitów. W artykule zacytuję kilka tekstów opisujących trening funkcjonalny, np. „Na czym polega trening funkcjonalny?”, pochodzący z jednego z portali przeznaczonych [...]
[...] etapie, zasoby podskórnej tkanki tłuszczowej muszą zostać rozbite. I tym zjawiskom się przyjrzymy. Triacyloglicerole zgromadzone w organizmie, jako podskórna tkanka tłuszczowa, podlegają najpierw lipolizie, następnie β-oksydacji (utlenianiu). Wskutek β-oksydacji powstaje acetylo-CoA. W wątrobie powstają ciała ketonowe, w tym [...]
[...] a te są potrzebne kulturyście, prawda? Tak, ale owo mięso jest okraszone zbyt dużą porcją niezdrowych tłuszczów, a wszystkie produkty są „utopione” w soli. Frytki to solno-tłuszczowa bomba, a zawarta tam skrobia jest wysokoprzetworzona, czyli nie nadaje się do konsumpcji przez człowieka. Jeśli nie chcesz zbyt długo żyć, stołuj się w fast [...]
Hormony na ogół utożsamiamy ze źródłem problemów takich jak nadwaga, czy też problemy skórne. Warto również zaznaczyć, że hormony odpowiadają także za pozytywne zmiany w naszym ustroju, ponadto stymulują rozbudowę naszej tkanki mięśniowej, pomagają spalać tkankę tłuszczową, a niektóre z nich odpowiedzialne są za nasze efekty podczas redukowania [...]
Dostarczanie nadmiaru kalorii nie pozostaje obojętne dla stanu zdrowia i osiągów sportowych. Współczesna epidemia otyłości wcale nie wynika z faktu, iż w handlu pojawiły się syntetyczne słodziki (np. aspartam, acesulfam). Winne nie jest wcale mięso, pszenica, cukier, ziemniaki, masło, napoje słodzone, McDonald’s, KFC, Burger King, czy szeroko [...]
Coraz więcej osób ma problem z odkładaniem się nadmiarowej tkanki tłuszczowej. Jednocześnie czasopisma, filmy, reklamy, materiały internetowe prezentują szczupłe, niejednokrotnie atletyczne sylwetki. Bardzo często zdarza się, iż młodzi mężczyźni porównują się do zawodowców, którzy poświęcili 10,20 czy 30 lat życia na harówkę, niejednokrotnie przy [...]