SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

pestek

  • Największym problemem współczesnych ludzi jest brak wiedzy fachowej i wiara w mityczne sposoby rekomendowane w Internecie. Autorzy poradników publikowanych na różnorakich stronach nie ponoszą żadnej odpowiedzialności. Podawanie leków z grupy NLPZ (np. aspiryny) utrudnia lub uniemożliwiają regenerację i negatywnie wpływa na siłę mięśni poprzez [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5273 Data: 2019-07-09 08:47:05
  • W pierwszej części przeglądu omówiłem diety hipokaloryczne, niskotłuszczowe, niskowęglowodanowe (wysokotłuszczowe) oraz model intermittent fasting. Oto kolejne diety, które mogą się sprawdzić w trakcie odchudzania. Wysokobiałkowa dieta o umiarkowanym deficycie kalorycznym Zwykle są to diety bazujące na węglowodanach, o średniej lub wysokiej podaży [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2728 Data: 2020-04-08 18:21:12
  • [...] miało to jakiekolwiek znaczenie dla zwalczania nowotworów. A ile tysięcy osób na własną rękę poddaje się takiej „terapii”? To samo dotyczy picia wody utlenionej, stosowania pestek owoców czy gorzkich migdałów jako „lekarstwa na raka” (amigdalina). Mógłbym napisać książkę o bezsensownych, szkodliwych dla zdrowia sposobach „terapii”. Z pewnością [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4668 Data: 2019-12-29 08:51:41
  • Mięśnie rosną jak na… pestkach moreli

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] dwie, góra trzy dziennie. Ten limit wyznacza amigdalina – ich substancja aktywna biologicznie, która w większych dawkach może być toksyczna. Skąd więc tak wielka popularność pestek moreli? Nie zawsze „więcej” znaczy „lepiej” Na koniec więc powtórne przypomnienie dla zapaleńców eksperymentujących z wysokim dawkowaniem: amigdalina jest toksyczna w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1186 Data: 2021-05-28 17:25:38
  • Jeśli chcemy w tym artykule pomówić o tym, jakie tłuszcze są najlepsze, to wpierw musimy dowiedzieć się (w największym uproszczeniu), jakie ogólnie są rodzaje tłuszczów. W tym miejscu warto wspomnieć również o tym, że wielu specjalistów poleca, aby stosunek kwasów omega-6 do omega-3, w naszej diecie był jak najbliższy wartościom 1:1. Niestety [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2013 Data: 2020-09-17 13:04:05
  • Co jeść na masę? Tania dieta na masę

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Kształtowanie sylwetki to głównie dwa okresy, budowanie tkanki mięśniowej oraz redukowanie tkanki tłuszczowej. Mimo iż wydawać by się mogło, że ten czas, gdy możemy spożywać więcej kalorii, jest dużo łatwiejszym etapem, to nic bardziej mylnego. Budowanie tkanki mięśniowej to bardzo trudny etap, opiera się on nie tylko o wyczerpujące i intensywne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4649 Data: 2022-05-05 12:10:19
  • Powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju nasiona, pestki, czy orzechy mają dla naszego organizmu prozdrowotne właściwości, poczynając od zdrowych tłuszczów przez witaminy, składniki mineralne, czy inne istotne nutraceutyki wpływające pozytywnie na nasz organizm. Podsumowanie Wraz z biegiem lat coraz częściej spotkać można się z problemami [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4761 Data: 2018-05-27 18:04:09
  • Dieta militarna - hit czy kit?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ludzie zachowują się, jakbyśmy nie byli w XXI tylko gdzieś w XIII wieku. Najlepsze diety, najlepsze treningi oraz najskuteczniejsze sposoby na schudnięcie już dawno zostały wymyślone. Ba, nawet dokładnie sprawdzone w badaniach naukowych. Tymczasem ludzie zachowują się tak, jakby chcieli od nowa wymyślać koło lub kolejny raz szukać „św Graala [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5184 Data: 2019-02-10 17:34:59
  • [...] najczęściej są to produkty oparte o ekstrakty z następujących surowców: kory śliwy afrykańskiej, korzenia pokrzywy, korzenia południowoafrykańskiej rośliny Hypoxis rooperi, pestek dyni, pyłków roślinnych i zarodków kukurydzy. Ponadto wykorzystywane są tutaj również fitosterole, będące produktami ekstrakcji organów różnych roślin. Badania [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 934 Data: 2021-06-16 22:28:17
  • Dieta, która jest przyczyną większości chorób

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W naszych czasach problemem nie jest dostęp do pokarmu, ale jego nadmiar. Większość ludzi nie przejmuje się tym, co zjada i wypija, ignorują też wpływ na zdrowie alkoholu i tytoniu. Przyjrzyjmy się różnym produktom i zastanówmy, jaki wpływ mają na powstawanie stanu zapalnego w organizmie.  Jednak wyniki nowych badań nie są jednoznaczne. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 862 Data: 2023-11-26 17:43:18
  • [...] w których występują: olej sojowy, olej z zarodków pszenicy, olej słonecznikowy, olej arachidowy, olej lniany, olej kukurydziany, olej sezamowy, olej krokoszowy, olej z pestek winogron. Wszystkie są bogatym źródłem kwasów omega-6, których masło zawiera pomijalne ilości (<1 g), a oliwa z oliwek mniej niż 10 g w 100 g. Nadmiar kwasów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3488 Data: 2021-09-27 09:11:11
  • Dieta wysokotłuszczowa zabija?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] jak i kwasy omega-3 pochodzące np. z ryb, zmniejszają ryzyko incydentów sercowo-naczyniowych. Przybliżona zawartość kwasu linolowego (w 100 g): olej krokoszowy 75 g olej z pestek winogron 68 g olej słonecznikowy 64 g olej kukurydziany 56 g olej z zarodków pszenicy 54 g olej sezamowy 41 g olej sojowy 41 g olej arachidowy 27 g olej rzepakowy 22 g [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1879 Data: 2020-07-15 07:40:05
  • Ma znaczenie, co zjadasz każdego dnia. Nie chodzi tylko o ilość energii (kilokalorii), ale też o proporcje tłuszczów, węglowodanów i białek. Decydujące znaczenie ma też kinetyka węglowodanów, czyli to jak szybko dany cukier pojawia się we krwi lub w np. w wątrobie (celowo upraszczam to zagadnienie, ponieważ skrobia podlega bardziej złożonym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6098 Data: 2020-10-27 08:45:53
  • [...] (PUFA), jest spotykany np. w oliwie z oliwek, oleju rzepakowym, oleju lnianym, oleju sojowym, oleju z zarodków pszenicy, oleju arachidowym, słonecznikowym, kukurydzianym, z pestek winogron, krokoszowym itd. Bez wątpienia zarówno sterydy anaboliczno-androgenne, hormon wzrostu, mimikery greliny (np. GHRP), IGF-1, estrogeny i progesteron mogą mieć [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 910 Data: 2023-03-26 21:22:00
  • Dieta DASH - hit czy kit?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W ciągu ostatnich 50 lat w Stanach Zjednoczonych klinicyści zaobserwowali wzrost występowania chorób, w tym nadciśnienia tętniczego (HTN), cukrzycy, nowotworów, otyłości i choroby wieńcowej (CAD). Szacuje się, że codziennie z powodu chorób serca w Stanach Zjednoczonych umiera 2000 osób. Przewlekłe choroby związane z otyłością stały się głównymi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1458 Data: 2019-10-25 19:44:32
  • Borelioza - dieta przy boreliozie. Przykładowy jadłospis

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] jednolitej, słodkiej masy. Smarujemy nim omlet. Grejpfruta kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do tego pokrojone liście jarmużu, całość mieszamy i dodajemy kilka sztuk pestek dyni oraz zmielonego siemienia lnianego, ponownie mieszamy. Posiłek 2: Kanapki z chleba żytniego z pastą z makreli Jaja gotujemy, obieramy ze skorupek, przeciskamy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 24570 Data: 2018-01-12 10:47:27
  • [...] nabiału. Źródłem białka są tutaj przede wszystkim ryby, drób i owoce morza. Zakłada również spożywanie zdrowych tłuszczy pochodzących z ryb, oliwy z oliwek, pestek i orzechów. Okazuje się, że taki sposób żywienia wpływa pozytywnie na naszą zdolność do zapamiętywania, pomaga wyostrzyć koncentrację i jasność umysłu. Kluczem jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2822 Data: 2021-10-23 09:09:53
  • Magnez - źródła w diecie.

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] jonów magnezu na 1 l wody. Jest więc to dobry sposób na to, aby w sposób niezauważalny dostarczyć spore ilości magnezu, ponieważ każdy z nas pije wodę. Pestki dyni – 100 g pestek to aż 260 mg jonów magnezu. Jednak produkt należy traktować bardziej jako dodatek do potrawy niż bazę, która by była jego źródłem. Odrobina nasion do ulubionej sałatki [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4109 Data: 2017-06-11 00:32:00
  • [...] i bogaty orzechowy smak z gorzkim wykończeniem. Najpopularniejsze produkty z tahini to hummus i chałwa, ale sprawdza się także jako składnik różnych deserów. Masło z pestek słonecznika Masło z pestek słonecznika nie jest tak popularne, jak powyższe produkty, ale jest to także jedna z najzdrowszych opcji, oczywiście zakładając, że nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1223 Data: 2022-08-17 15:09:57
  • Miażdżyca tętnic nazywana jest wymiennie, krócej miażdżycą lub arteriosklerozą. Ta ostatnia nazwa jest spolszczoną wersją nazwy łacińskiej choroby, oznaczającą w tym języku stwardnienie tętnic. Miażdżyca jest chorobą charakteryzującą się pojawianiem się w tętnicach tzw. zmian miażdżycowych. Podstawowym elementem tych zmian jest tzw. blaszka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1338 Data: 2021-02-22 10:29:58