SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

pestek

  • Co jeść na diecie na kolację, obiad i śniadanie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] z grupy omega-6, czyli: kwas linolowy, γ-linolenowy, dihomogammalinolenowy, występują w oleju słonecznikowym, sezamowym, sojowym, krokoszowym, kukurydzianym, z pestek winogron, z zarodków pszenicy. W odróżnieniu od wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, te z grupy omega-6 w nadmiarze zwiększają stan zapalny (jest on [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15477 Data: 2019-03-16 11:43:38
  • [...] odżywek białkowych to produkty zawierające zaawansowany mix białek pochodzenia roślinnego, w skład, którego wchodzą białko grochu, żurawiny, ryżu, konopi, słonecznika, pestek dyni oraz migdałów. Dzięki takiej mieszance odżywka ta nie tylko stanowi bogate źródło białka, ale również dostarcza szerokiego zakresu aminokwasów. Sto gramów odżywki [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 383 Data: 2024-04-05 08:18:06
  • Odkrycie i zrozumienie mechanizmów zapalnych sięgają czasów starożytnych Egipcjan i Greków. Pierwszy opis stanu zapalnego pojawia się w pracach Aulusa Corneliusa Celsusa, który zdefiniował cztery podstawowe objawy stanu zapalnego: zaczerwienienie, obrzęk, temperatura, ból. Intermittent fasting, a stan zapalny Wiele badań (np. „Intermittent [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7479 Data: 2019-10-22 09:33:00
  • [...] z grupy omega-6: kwas linolowy, γ-linolenowy, dihomogammalinolenowy. Występują w oleju słonecznikowym, sezamowym, sojowym, krokoszowym, kukurydzianym, z pestek winogron, z zarodków pszenicy. W odróżnieniu od wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, te z grupy omega-6 w nadmiarze zwiększają stan zapalny. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6246 Data: 2019-02-20 14:24:04
  • [...] kwasów omega-3. Być może jej prozdrowotne działanie wynika z niskiej zawartości kwasów omega-6 (w porównaniu do innych olejów, np. kukurydzianego, słonecznikowego czy z pestek z winogron). Nie ma przekonujących dowodów na szkodliwość umiarkowanej podaży tłuszczów nasyconych (np. masła). Wiele rodzajów margaryny nie powinno być elementem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3019 Data: 2019-04-23 09:32:24
  • [...] zawierają glikozydy cyjanogenne. Zjedzenie dużych dawek świeżego korzenia manioka, siemienia lnianego czy masy percepanowej (jest to tańszy zamiennik marcepanu wykonany z pestek moreli oraz cukru) może zwiększać ilość uwalnianego w ustroju cyjanowodoru (HCN). W roślinach obecność glikozydów cyjanogennych może stanowić ochronę przed [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1997 Data: 2019-01-07 08:30:36
  • [...] Kwasy wielonienasycone z grupy omega-6: kwas linolowy γ-linolenowy dihomogammalinolenowy Występują w oleju słonecznikowym, sezamowym, sojowym, krokoszowym, kukurydzianym, z pestek winogron, z zarodków pszenicy. W odróżnieniu odwielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, te z grupy omega-6 w nadmiarze zwiększają stan zapalny. Kwas [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9435 Data: 2019-08-08 11:23:03
  • Łysienie androgenowe, nazywane również łysieniem typu męskiego, jest chorobą o podłożu genetycznym, charakteryzującą się postępującym wypadaniem włosów skóry głowy. Wprawdzie najczęściej występuje u mężczyzny, niemniej dotyczy również kobiet. Statystycznie dotyka przynajmniej 50% mężczyzn w wieku 50 lat i 40% kobiet w wieku lat 70. Suplementacja [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1819 Data: 2021-05-14 11:40:11
  • [...] pestki dyni są jednym z najlepszych źródeł cynku. Czy warto włączyć pestki dyni do swojego menu? I co możemy zyskać spożywając je regularnie? Podsumowując Spożywanie pestek dyni może pomóc Ci w utrzymaniu szczupłej sylwetki, spowolnić proces starzenia się organizmu, zmniejszyć ryzyko rozwoju wielu chorób, w tym nowotworów, cukrzycy typu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7685 Data: 2019-04-26 23:49:13
  • Według danych CDC 39,8% dorosłych mieszkańców USA ma otyłość (~93.3 mln Amerykanów w latach 2015-2016). Otyłość bezsprzecznie powiązano z występowaniem chorób serca, udarami, cukrzycą typu II oraz wieloma rodzajami raka. Roczne koszty opieki zdrowotnej nad osobami otyłymi w USA wynoszą 147 miliardów dolarów. Koszty opieki nad osobą otyłą są o 1429 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6660 Data: 2018-12-04 08:58:17
  • [...] doprowadziła do ograniczenia dotkliwości skutków ubocznych menopauzy, tj. napadów gorąca oraz bólów głowy i stawów. Co więcej, odnotowano kardioprotekcyjne działanie pestek dyni, gdyż pod wpływem ich suplementowania w omawianym badaniu podwyższył się poziom lipoprotein wysokiej gęstości (cholesterol HDL; tzw. „dobry”) i równolegle [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 845 Data: 2022-11-02 19:29:25
  • [...] Pinot Noir i Zinfandel. Rodzynki również hamują aromatazę, ale 3-krotnie słabiej od soku gronowego (Balunas, 2008). Główną uwagę badaczy przykuwają tu jednak ekstrakty z pestek winogron obfitujące w proantocyjanidyny, gdyż te – jak wykazał Kijima w 2006 r. – obniżają aktywność aromatazy w zakresie pomiędzy 70 a 80%, w zależności od stężenia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9159 Data: 2021-06-10 11:16:55
  • Dieta na masę: Co jeść na masę?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jeśli zastanawiasz się, jak możesz wspomóc budowę mięśni, to mam dobrą wiadomość: to wcale nie jest aż takie skomplikowane. Jednak na kulturystów czyha wiele pułapek i postaram się opisać chociaż niektóre z najczęściej spotykanych. Jak wiemy, istnieje wiele źródeł białka, węglowodanów i tłuszczów. Jednak wiele z nich nie nadaje się dla sportowców, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 28559 Data: 2018-10-09 12:10:47
  • [...] Naderi et al. Fibrinolytic effects of Ginkgo biloba extract. Exp Clin Cardiol. 2005 Pestki winogron Z badania przeprowadzonego z wykorzystaniem ekstraktu proantocyjanidyn pestek winogron jego autorzy wyciągnęli wnioski, że środek ten hamuje propagację skrzepliny w przypadku niedrożności żyły, a jego właściwości przeciwzakrzepowe są związane [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1612 Data: 2021-07-16 18:17:10
  • [...] zdrowia! Nie wszystkie tłuszcze pochodzenia roślinnego są zalecane! Te z grupy omega-6 występują w oleju słonecznikowym, sezamowym, sojowym, krokoszowym, kukurydzianym, z pestek winogron, z zarodków pszenicy. W odróżnieniu od wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, te z grupy omega-6 w nadmiarze zwiększają stan zapalny. Powinno [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3007 Data: 2020-02-23 17:17:31
  • Czy tłuszcz szkodzi? Rodzaje kwasów tłuszczowych

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] / DHA: ryby morskie (łosoś, makrela, sardynka, śledź, tuńczyk), kapsułki (suplementy diety), owoce morza. Zawartość kwasu linolowego (w 100 g): olej krokoszowy 75,5 g olej z pestek winogron 68,49 g olej słonecznikowy 64,44 g olej kukurydziany 56,46 g olej z zarodków pszenicy 54,2 g olej sezamowy 41,3 g olej sojowy 41,28 g, olej arachidowy 27,72 g [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1373 Data: 2020-04-14 09:22:36
  • Intermittent Fasting - zasady i przykładowy jadłospis

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Batonika zjadamy osobno. Posiłek, godzina 16 150 g ud z kurczaka 80 g kaszy gryczanej białej 50 g sałaty lodowej 100 g marchewki 120 g jabłka 15 g suszonych jagód Goji 20 g pestek dyni 5 g ksylitolu Udko doprawiamy swoimi ulubionymi przyprawami i na 180º wkładamy na około 40-45 min do piekarnika. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16677 Data: 2018-02-13 10:15:42
  • Seks jest nieodłączną częścią naszego życia. Ludzie od tysięcy lat szukali sposobów na poprawę swoich doznań seksualnych, a w przypadku problemów z erekcją próbowali różnych produktów, aby sobie pomóc. Posiadanie zdrowego popędu seksualnego wiąże się ze zdrowiem fizycznym i psychicznym, więc nie jest niespodzianką, że jedzenie odgrywa znaczącą [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2015 Data: 2023-01-18 09:14:34
  • Pestki dyni to małe, zielone nasiona, które często bywają niedoceniane. Są smaczne, łatwo dostępne i stanowią wartościowy dodatek do różnych potraw w naszej diecie. Dostarczają białka, tłuszczów nienasyconych, błonnika, magnezu, przeciwutleniaczy i innych cennych składników. Są szczególnie wartościowe w diecie mężczyzn, ale kobiety dbające o swoje [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 672 Data: 2023-06-06 08:06:40
  • [...] produkcją wolnych rodników co może wywoływać patologiczne zmiany w układzie krążenia. W badaniu Ehaba Toussona i in.  oceniono rolę ekstraktu proantocyjanidyny z pestek winogron (GSPE) w łagodzeniu toksyczności serca indukowanej przez steryd anaboliczny boldenone u samców szczurów. Badanie to przeprowadzono na czterdziestu samcach [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2201 Data: 2020-05-11 21:39:34