Wiele osób, szczególnie kobiet lub początkujących adeptów sportów siłowych, słysząc o śniadaniu, myśli to owsiance lub gotowych musli. Ciężko im wyobrazić sobie spożywanie wytrawnego śniadania w postaci mięsa z warzywami. Pozostaje więc wybór posiłku na słodko, który w pewnym stopniu zaspokoi również ochotę na słodycze. Podsumowanie Wśród [...]
[...] bezsenność, ślinotok, nerczycę. Jest niewiele mniej toksyczna, niż „witamina B17” (laetrile), którą to truciznę (glikozydy cyjanogenne) można spotkać w wielu rodzajach pestek (np. moreli, brzoskwini, śliwy czy jabłek). W słynnym wypadku w Minamata w Japonii nastąpił bezpośredni zrzut metylortęci do środowiska. Narażenie na wspomnianą [...]
[...] C krzem l-prolinę l-lizynę cynk miedź Dodatkowo suplement może być wyposażony w takie składowe, jak: zielona herbata kwas hialuronowy kolagen witaminę E biotynę ekstrakt z pestek winogron mangan selen cystynę likopen Suplementy tego typu nie tylko doskonale odżywiają skórę i paznokcie. Zabezpieczają dodatkowo dłonie przeciw działaniu wolnych [...]
[...] białka w orzechach i nasionach różni się w zależności od ich rodzaju. Pestki dyni, migdały, pistacje i nasiona konopi należą do najlepszych jego źródeł. Pół szklanki pestek dyni dostarczy Ci ok. 20 g białka, a z kolei garść migdałów to już dodatkowe 7 g białka do naszej diety. Zamień jogurt naturalny na skyr Jeśli lubisz jogurty, to [...]
[...] zasługujących na miano Superfood. Są to między innymi: Dynia Jest bardzo wszechstronnym warzywem, można ją znaleźć w deserach, zupach, daniach głównych, sokach czy w formie pestek. Miąższ dyni zawiera w sobie takie witaminy jak: A, E, K, C oraz B. Spożywanie przyczynia się również do spadku glukozy we krwi oraz pomaga regulować gospodarkę wodną [...]
Regularnie trenujesz i dbasz o dietę? Zależy Ci na dobrej formie i zdrowiu? Jeśli tak, to Vitamin Pack z ALLNUTRITION jest właśnie dla Ciebie! Suplementacja jest jedynie dodatkiem do diety, więc i tak musisz dbać o to, co masz na talerzu. Być może nie masz do tego motywacji, siły. Może myślisz, że nie ma sensu dbać o dietę? Brak motywacji może [...]
Próbowałaś już wielu diet i straciłaś nadzieję, że kiedykolwiek schudniesz? Nie wierzysz już, że nadmiar tkanki tłuszczowej z brzucha zniknie, bez względu na to, jak bardzo się starasz? Możesz być pewna, że nie jesteś sama! Pomijając w tym momencie nadmiar jedzenia, nieprawidłowy dobór składników odżywczych i brak aktywności - na naszej drodze [...]
Gdyby chcieć odpowiedzieć na to pytanie, powstałby duży problem. Ale cóż, można spróbować, bazując na danych naukowych, które były publikowane i to nie tylko w ostatnich latach. Podsumowanie Być może duża ilość kwasów omega-6 sprzyja indukcji stanu zapalnego, gdyż kwas linolowy jest prekursorem prostaglandyn. Prostaglandyny pośredniczą w [...]
Arbuz to słodka i niesamowicie orzeźwiająca letnia przekąska. Jest pyszny, w okresie letnim stosunkowo tani, a przy okazji zapewnia nam nawodnienie (tak ważne w wysokich temperaturach powietrza) i wiele niezbędnych składników odżywczych. Wraz z melonem, dynią, ogórkiem i cukinią, arbuzy należą do rodziny dyniowatych (łac. Cucurbitaceae). Owoce w [...]
[...] Wyróżnić tutaj można w szczególności ekstrakty zmniejszające stany zapalne naszego organizmu. Są to np.: kwasy tłuszczowe omega 3 witamina D3 cynk magnez ekstrakt z pestek dyni ekstrakt z pokrzywy zwyczajnej likopen Podsumowanie Palma sabałowa zdecydowanie jest rośliną, która powinna znaleźć się w suplementacji każdego mężczyzny. Nic [...]
Mówi się, że zimą człowiek składa się z 65% mandarynek. W czasie świąt może nawet przekraczać 70%. Wniosek z tego taki, że bez mandarynek nie jesteśmy w stanie żyć. Tak samo, jak bez wody i tlenu... A tak na poważnie, to skąd się wzięła mandarynka? Jakie ma wartości odżywcze i dlaczego jest taka pyszna? Pomagają zachować prawidłową masę ciała [...]
[...] znaczące przeładowanie diety kwasami omega-6, co nasila stan zapalny. Tego rodzaju kwasy występują w oleju słonecznikowym, sezamowym, sojowym, krokoszowym, kukurydzianym, z pestek winogron, z zarodków pszenicy. Należy je równoważyć kwasami omega-3 obecnymi w rybach, orzechach włoskich i suplementach diety (np. obecnie często spotyka się kapsułki [...]
Wśród osób pracujących nad jakością swojej sylwetki, wiele jest takich, których budżet na żywienie jest mocno ograniczony. W sytuacji takiej zdecydowanie warto zwracać uwagę na dobór jak najtańszych źródeł składników odżywczych. Oczywiście przy okazji zwracając również uwagę na to, aby to, co spożywamy, było dobre jakościowo. Nie jest to proste, [...]
Wykazano, że stosowanie diety bazującej na roślinach przynosi wiele korzyści, w tym mniejsze ryzyko cukrzycy typu 2 i chorób serca, może prowadzić również do poprawy składu ciała i lepszego samopoczucia. Poza korzyściami związanymi z naszym zdrowiem i samopoczuciem diety roślinne mają również pozytywny wpływ na środowisko. Podsumowanie Dieta [...]
[...] w jaki sposób i na czym mamy smażyć. Z reguły wygląda to tak, że większość osób używa do smażenia nie do końca zalecanych tłuszczów takich, jak: olej słonecznikowy, olej z pestek winogron, olej ryżowy, olej sezamowy, olej lniany, margaryna. Niestety skład ich oparty jest głównie o niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. W przypadku oleju [...]
Kto ma pracę biurową, ten dobrze wie, że na dłuższą metę jest to bardzo męczące. Jak to możliwe skoro cały czas się siedzi? Ano możliwe. W dużej mierze chodzi o to, że dla naszego ciała pozycja siedząca nie jest zbyt korzystna. Dodajmy do tego źle dobrane biurko, krzesło, wysokość ekranu komputera i nieprawidłową postawę i mamy receptę na bóle [...]
[...] zwiększają również walory smakowe dań, dodając chrupkości do sałatek i owsianki. Podsumowanie Nasiona to świetny sposób na dodanie do diety błonnika, roślinnych kwasów omega 3 i minerałów. Nie ograniczaj się do nasion słonecznika i pestek dyni. Sięgnij po siemię lniane, chia i nasiona konopi. Twoja dieta stanie się ciekawsza i bardziej odżywcza.
[...] że są korzystniejszą opcją dla naszego zdrowia metabolicznego i sylwetki. Gęste odżywczo ciasteczka, które są wyjątkowo kruche i słodkie. Składają się z cennych dla zdrowia pestek dyni, ziaren siemienia lnianego, nasion słonecznika, ale również orzeszków ziemnych czy suszonej żurawiny i rodzynek. Słodyczy nadaje w nich głównie miód, a wartość [...]
[...] zawiera kwas linolowy (z grupy omega-6, wielonienasycony) w jednej z największych ilości wśród tłuszczów roślinnych (64.44 g), „przebijają go” tylko: olej z pestek winogron i olej szafranowy. Równie niekorzystne (pod względem proporcji o3/o6) są oleje: sezamowy i z zarodków pszennych. I wcale nie chodzi już o samo smażenie, tylko [...]
Oleje są nieodłączną częścią naszej diety i pojawiają się niemal w każdej potrawie od sosów sałatkowych po marynaty. Służą do obsmażania, smażenia, grillowania czy pieczenia potraw zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Oleje są produktem procesu ekstrakcji i tłoczenia. Pochodzą z nasion i orzechów, takich jak słonecznik, migdały, orzechy włoskie, [...]