Spożywanie posiłków zarówno przed, jak i po treningu nadal nastręcza wielu wątpliwości. Najczęściej pojawiają się pytania na temat tego z czego powinien się taki posiłek składać oraz w jakim czasie przed lub po wysiłku powinniśmy go spożyć, aby wyciągnąć z niego jak najwięcej wartości odżywczych. 1. Co zjeść przed treningiem? 2. Ile czasu spożyć [...]
A Ty co handlujesz pudrem? Mąka ziemniaczana też jest bardzo dobra. A to że na umytą i wysuszona to masz racje . Wuszy w zimie mogłeś przepocić jak np. kalesony nosiłeś.
Nadal to są produkty wysoce przetworzone. Od zcasu do czasu ok. To mnie zaskoczyłeś, że są to produkty wysoce przetworzone. Przecież w składzie jest tylko mąka ryżowa czy kukurydziana (czyli ryż, kukurydza) :-)
Mąka pszenna to najbardziej przetworzona z mąk i najgorsza jakościowo. Polecam skupić się na lepszych. Jest ich sporo. Pszenna razowa, czy graham jest jeszcze ok.
już wielokrotnie tłumaczyłem Ci o co chodzi z mąką pszenną, pszenna jest każda, czy to graham czy razowa tu chodzi o stopień przetworzenia, typ mąki, im wyższy typ tym lepiej.
A jeszcze mam takie pytanie: mogę zjeść śniadanie białkowo-tłuszczowe jak wstanę a potem po prostu przekąskę przed treningiem np. owoc? Czy lepsza jest opcja jak zjem tylko tego omleta z mąką ryżową z truskawkami?
Zależy jaki pszenny. Z jakiej dokładnie mąki. Im bardziej oczyszczona i przetworzona, tym gorsza jakościowo. Jak z każdym produktem. Przetworzenie decyduje o jakości. A mąka chlebowa pszenna typ 750 - taka może być? :-)
[...] niezdrowe produkty przepełnione syropami glukozowo-fruktozowymi (też potencjalnie może prowadzić do wzdęć) i niezbyt zdrowymi wypełniaczami. Przykładowy skład chleba: mąka orkiszowa jasna typ 680, oliwa, miód, czasem jakieś ziarna typu siemie, dynia + zakwas z mąki żytniej. A płatki owsiane mogę zjeść i nic mi się nie dzieje (a mają one [...]
Mi też się papier przyklejał do tego typu chlebów - za długo mają z nim styczność i zamaka. Polecam żaroodporne naczynie wysmarowane masłem (olej koko pewnie też się sprawdzi) i wysypane np. otrębami albo czymś innym dość gruboziarnistym. Ewentualnie mąką gryczaną. W szkle fajnie się piecze, bo widać, kiedy chleb jest wystarczająco zrumieniony, a [...]
[...] prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jeśli spożywamy zbyt duże ilości produktów kwasotwórczych, do których należą m.in. białka zwierzęce, węglowodany (np. cukier, mąka, jasny ryż, makaron), tłuszcz, kawa, czarna herbata, alkohol i nikotyna, w organizmie może powstać nadmiar kwaśnych pozostałości przemiany materii. Poziom kwasów we krwi [...]
Proszę bardzo. Najważniejsze. Wątróbkę - wszystko jedno: drobiową czy wieprzową - smaży się krótko, na dobrze rozgrzanej patelni, na gorącym tłuszczu i przyprawia (solą, pieprzem) dopiero na samiutki koniec, żeby nie stwardniała. Na małym ogniu, długo i wolno duszona wyjdzie podeszwowata i niesmaczna. 1. Wybieram ciemnobordowe i lśniące wątróbki [...]
A mnie się wydaje, że tu sa dwa problemy: brak elementarnej wiedzy o żywieniu i kompensowanie sobie jedzeniem potrzeb emocjonalnych. Gołąbki najczęściej = mięso+ryż+kapusta - i jak się tego w jakimś obrzydliwie zagęszczonym mąką sosie nie utopi, to to jest czyste jedzenie (jedyny problem to szacowanie makro). Schab - mięsko - zdrowe, smalec - [...]
[...] dokładnie to samo. tak jak reszta tych odżywek. co do terminow ważności...odzywki są pozbawione wody, jest to suchy proszek, więc dobrze przechowywane nie psują się szybko (mąka, mleko w proszku...to się psuje?? nie; a jest naturalne?? chyba tak) "Odżywka jest kompleksowym preparatem odżywczym a suplementy są wyodrębnionymi cząsteczkami,z [...]
Witam Generalnie unikanie chleba w którego składzie znajduje się mąka pszenna jest bardzo dobrym wyjściem. Organizm człowieka ma pewne problemy z trawieniem tej mąki - po szczegóły odsyłam do literatury - wprost mówiąc na strawienie mąki pszennej potrzeba za dużo energii którą organizm może spożytkować na inne czynności. Pozdrawiam
chleb benus czyli firmy "benus" to chleb bez konserwantow skald w zaleznosci od "smaku". ja mam zytni trzymam tak " w razie niemaca".. minimum 62% maki zytniej.. lamane ziarna zyta.. maka pszenna woda sol drozdze na 100g produktu 179kcal i 27% skladu to blonnik bialko 5g w opakowaniu jest siedem sporych kromek... [...]
[...] jakościowo. Uwagę warto zwrócić na skład. Przede wszystkim to, co jest w pierwszej kolejności. Produktów tych jest najwięcej w składzie pieczywa. Warto więc by była to mąka żytnia, razowa, orkiszowa, graham. Dodatki ziaren i zakwas. Pieczywo dobrej jakości powinno być twarde i ciężkie, które się nie odkształca. Dlatego też wybierając [...]
Mąka pszenna przechodzi proces rafinacji wobec tego nie jest wartościowym źródłem w diecie. Notabene głównym jej składnikiem jest cukier (skrobia) substancje niepożądane.