Siemka..a ja mam pytanko takie dzwine dosc.. slyszeliscie o jedzeniu surowej maki z jajkami i mlekiem? wiem,dziwne i wychodzi z tego ciasto na nalesniki ;p ale czy to jakos nie szkodzi ? co prawda mąka ma duzo weglow a jajka i mleko conieco bialka ;)
mam jeszcze 2 pytania : 1. Czy chleb żytni jasny jest dobry? w składzie jest napisana tylko mąka żytnia więc nie wiem , może lepszy graham lub razowy? 2. Co robicie z żółtkami po oddzieleniu od białek do kosza czy jest jakiś sposób/przepis :D Zmieniony przez - adkens w dniu 2013-02-25 21:35:42 1.pieczywo razowe, pełnoziarniste, z maki typ 2000 [...]
mam jeszcze 2 pytania : 1. Czy chleb żytni jasny jest dobry? w składzie jest napisana tylko mąka żytnia więc nie wiem , może lepszy graham lub razowy? 2. Co robicie z żółtkami po oddzieleniu od białek do kosza czy jest jakiś sposób/przepis :D Zmieniony przez - adkens w dniu 2013-02-25 21:35:42 1.pieczywo razowe, pełnoziarniste, z maki typ 2000 [...]
co myślicie o naleśnikach z mąki tortowej 50/50 z mąką żytnią? pytam ponieważ z samej żytniej naleśniki są bardzo delikatne i mi się rozwalają , może jakieś pomysły?
Maka razowa ma to do siebie, ze produkty z niej robia sie dosc kruche po smazeniu, wiec moze byc ciezko. Dawaj owsiana jezeli wychodza dobre. czyli nie dodawać w ogóle tortowej?
zatem ja mam świeże pytanie. Z której mąki piec sobie coś na wzór chlebka (nie mam możliwości kupna czystego razowca)? Ostatnio robiłem z tego co miałem tj. mąka pszenna razowa. Teraz mam do dyspozycji jeszcze żytnią razową i owsianą razową i nie wiem, która będzie najlepszym wyborem.
jw, nawet w biedronce są a wiesz może jak się ten z biedronki nazywa? Ziarna Natury czy jakoś tak. Od razu poznasz, bo innego ciemnego chyba nie ma. W składzie tylko mąka durum i woda.
jw, nawet w biedronce są a wiesz może jak się ten z biedronki nazywa? Ziarna Natury czy jakoś tak. Od razu poznasz, bo innego ciemnego chyba nie ma. W składzie tylko mąka durum i woda. chyba ziarna natury nie jestem pewny a nie chce mi sie iść do kuchni sprawdzić%-) brązowo zielonkawe opakowanie, uwaga nie jedyny brązowy w biedro bo dzisiaj byłem [...]
ale to Klaudia pisała do Maka, nie ja spirytus był prima sort! mam prawko, ale od trzech lat go nie używam Zmieniony przez - Pippo w dniu 2011-02-15 17:11:22
AMiU, pewnie, że lepiej byłoby nie, ale niestety ciężko dostać w 100% czyste. Tak samo nie mam pewności, że mąka super eko bio, która kupiłam 400g za 7zł był w 100% bez glutenu skoro ten sam pan mial z tego samego młyna orkiszową, pszenną itd.
Preria - mi się raz kruszy mniej, raz bardziej i mam wrażenie, że to zależy głównie od drożdży. Od różnych producentów różnie się zachowują. Inna mąka też równa się inny efekt. Nigdy nie zdarzyło się żeby 2 razy wyszedł identyczny, bo za każdym razem daję coś inaczej.
czyli bezsensu, chyba ze ktos na gluten uczulony...? al eto juz lepiej zjesc cos bezglutenowego z natury ze tak powiem niz taki wytwor, przynajmniej mi sie wydaje, no nie wiem. No ale nie wiem co z tym durum, bo jak na wyglad i smak to wg mnie zwykly bialy.... wydawalo mi sie ze durum to razowy czy cos, maka nieoczyszczona, ale ten jest zwykly [...]